Ce poți face dacă ai pierderi de memorie

Dona04/07/2019

Ai momente când știi că e ceva ce ai uitat să faci sau să spui, dar nu îți aduci aminte ce? Sau faci eforturi să îți aduci aminte anumite lucruri? Problemele de memorie pot să aibă mai multe cauze, care pot fi medicale mai grave sau mai ușoare sau pur și simplu țin de stilul de viață sau de înaintarea în vârstă. De aceea, este important să înțelegi ce le cauzează ca să știi ce ai de făcut.

Care pot fi cauzele pierderii memoriei sau micilor probleme de memorie

Înaintarea în vârstă.

Din păcate, studiile arată că după 60 de ani se produce un declin al memoriei verbale, declinul fiind cu 38% mai rapid la persoanele care se pensionează. Este afectată funcția memoriei verbale (care ne ajută să ne amintim nume, numere de telefon, de exemplu), însă specialiștii spun că ne păstrăm celelalte funcții cognitive, precum abilitatea de a recunoaște tipare. De aceea, în alte țări există programe speciale adresate persoanelor vârstnice pentru a-i menține activi și implicați în diferite activități zilnice care contribuie la păstrarea tonului fizic și psihic, inclusiv a memoriei.

Probleme medicale precum stresul, lipsa somnului, hipoglicemii și deficiențe de vitamina B1 și B12.

Reducerea stresului și odihna zilnică este foarte importantă. Și trebuie să avem în vedere că avem nevoie de minim 7 ore de somn pe zi și ca să prindem perioada maximă de melatonină (între orele 23 și 3 dimineața), trebuie să adormim cel mai târziu de la ora 22.

Variația glicemiei nu ne ajută deloc memoria și nici capacitatea de concentrare, dimpotrivă. Hipoglicemiile cauzează confuzie, probleme de concentrare și de memorie, de aceea o alimentației echilibrată și un stil de viață sănătos ne vor ajuta pe termen mediu și lung.

Sarcina afectează capacitatea unor femei de a reține sau a-și aminti și le afectează concentrarea.

Dar e o problemă temporară, deci poate fi compensată folosind instrumente sau aplicații speciale sau agendele clasice.

Însă, problemele de memorie pot fi simptomele sau consecințele unor afecțiuni

…precum amnezia, trauma (mai ales în urma unor lovituri la nivelul craniului), accidentul vascular, tiroiditele, depresia, demența, Alzheimer, HIV, tuberculoză, sifilis, herpes. Dar problemele de memorie pot să apară în urma tratamentului pentru anumite afecțiuni.

Inclusiv în prospectul anumitor medicamente fără prescripție medicală producătorii ne avertizează că ne pot afecta memoria. Din categoria medicamentelor care ne pot cauza astfel de provocări sunt antihistaminicele, somniferele, medicamentele pentru anxietate sau depresie, anumite tratamente pentru schizofrenie și chiar anumite analgezice.

Consumul de alcool, drogurile și anumite substanțe toxice

…se regăsesc printre cauzele problemelor de concentrare și memorie. În plus, acestea afectează echilibrul de nutrienți din organism, de exemplu alcoolul contribuie la deficitul de tiamină (vitamina B1)

Ce e de făcut dacă ai astfel de probleme?

Cel mai bine este să te adresezi medicului. Doar medicii pot identifica și trata cauzele, unele putând fi foarte grave. Medicul va evalua dacă:

– Problemele de memorie sunt accidentale sau nu, incidența și evoluția lor. Este normal să uităm lucruri din când în când, deoarece suntem oameni, nu roboți și viața noastră nu e zi de zi la fel. Însă dacă evoluția e progresivă atunci este relevant pentru diagnostic.

– Dacă afectează calitatea vieții de zi cu zi și la ce nivel (de exemplu, dacă sunt legate de activități mai complicate și neuzuale sau activități zilnice)

– Despre ce anume sunt legate – unii dintre noi nu au o bună memorie a datelor sau numerelor. Alții uităm detalii, alții uită context sau conversații întregi. Pentru medic este important să înțeleagă contextul corect și implicațiile

– Momentele de care sunt legate și dacă sunt și alte simptome. De ce? De exemplu, problemele de memorie și confuzia pe lângă alte simptome pot indica un accident vascular. Însă faptul că ne rătăcim cheile sau ochelarii prin casă poate să indice că avem nevoie de mai mult somn, de exemplu.

Identificarea cauzei este esențială pentru tratarea simptomelor

În funcție de cauză poate fi nevoie de tratament sau doar de schimbări de stil de viață și alimentație.

Alegerea unui stil de viață echilibrat, cu mișcare zilnică, mâncare sănătoasă, reducerea stresului ne aduc beneficii nu doar pentru prevenția sau rezolvarea pierderilor de memorie, ci și pentru apariția anumitor afecțiuni grave precum problemele cardio-vasculare.

Așadar, să nu uităm de cele 30 de minute zilnice de mișcare moderată, să citim zilnic dintr-o carte care ne relaxează și ne provoacă, să încercăm tehnici de relaxare care să ne ajute și corpul și psihicul.


Aboneaza-te la Newsletter