vedere

Ce poți face ca să ai o vedere cât mai bună

Dona20/04/2021

Tu ce faci zi de zi ca să îți păstrezi sănătatea ochilor și să ai o vedere cât mai bună? Iată câteva recomandări simple și ușor de urmat!

Respectă recomandările privind luminozitatea spațiului în care lucrezi sau trăiești

Dacă ochii tăi sunt expuși la prea multă sau prea puțină lumină, vor fi afectați în timp. Ia pauze periodice de câteva minute cel puțin la fiecare oră petrecută în fața ecranelor sau chiar când citești sau lucrezi cu cartea, caietul și pixul. Trebuie să îți relaxezi periodic privirea și să alternezi vederea la distanță cu cea aproape.

Protejează-ți ochii de ultraviolete

Poartă ochelari de soare, mai ales când este foarte însorit, iarna când este zăpadă sau când ești în proximitatea unor suprafețe care reflectă lumina (naturale precum un lac sau de altă natură precum pavaje lucioase, clădiri cu geamuri etc.).

Poartă-ți ochelarii de vedere, respectă indicațiile privind folosirea lentilelor de contact și mergi la consult periodic

Dacă ai deja ochelari de vedere, de orice fel, poartă-i corect și mergi periodic la consult de specialitate! Folosește picături de ochi și produse specializate când ai ochii obosiți sau uscați. Farmacistul îți poate recomanda produsele potrivite nevoilor tale.

Dacă porți lentile de contact, trebuie să ai grijă cum le folosești și să le igienizezi periodic. Atunci când ai ochii obosiți sau ai o anumită afecțiune, alergie sau conjunctivită, este mai bine să renunți temporar la lentile până te vindeci.

Tratează-ți celelalte afecțiuni

Dacă ai o afecțiune, ia-ți tratamentul la timp și monitorizează evoluția bolii. Sunt multe afecțiuni care, din cauza schimbărilor produse în organism, cauzează și probleme de vedere. Cele cardiovasculare și diabetul, de exemplu, care au și o incidență crescută, se numără printre acestea.

Ia în serios somnul de noapte

Odihnește-te suficient, profitând din plin de somnul de noapte. Ochii au nevoie de repaos, ca să se refacă după efortul depus în timpul zilei. După perioade foarte solicitante, repaosul și odihna te vor ajuta să te refaci.

Atenție la setări

Ajustează luminozitatea ecranelor (telefon, laptop, televizor) în funcție de nevoile proprii și de lumina existentă în spațiul în care te afli. Un ecran prea luminos sau prea puțin luminos îți va suprasolicita vederea și va produce vicii de refracție în timp. Acum multe aplicații și programe au opțiunea de personalizare a aspectului, mărimii și tipului fonturilor, a fundalului. Alege ce ți se potrivește, testează și când ai ochii odihniți și când ești obosit și alternează variante de zi și noapte în funcție de momentul când le folosești.

Stilul de viață trebuie să fie echilibrat

Alege un stil de viață echilibrat, cu mișcare zilnică, cât mai puțin stres și o alimentație bogată în vegetale, legume și fructe. În farfurie trebuie să ți se regăsească zilnic surse de minerale, vitamine și antioxidanți.

Ia periodic suplimente deoarece ochii au nevoie în mod special de luteină și xeantanină, acizi grași Omega-3, vitaminele A, C și B1, zinc, seleniu!

 

 


Aboneaza-te la Newsletter