
Ce ne anunță că avem artrită
Dona04/03/2020Artrita este o afecțiune cronică, evolutivă, care afectează calitatea vieții pacientului, declanșându-se la orice vârstă.
Ce simptome anunță artrita
– Articulații dureroase, înțepenite și/ sau cu mobilitate limitată (redoare) în special după o perioadă de repaos;
– Inflamații la articulații și în proximitatea lor și/ sau înroșirea tegumentului;
– (Senzație de) mobilitate redusă a articulațiilor;
– Slăbiciune musculară
Există mai multe tipuri de artrită, care au simptome diferite; cele mai comune sunt artrita reumatoidă și osteoartrita.
Osteoartrita este cel mai des întâlnit tip de artrită. Se declanșează cel mai adesea în jurul vârstei de 40 de ani și afectează mai mult femeile și persoanele care au istoric familial de artrită. Pe lângă predispoziția genetică, o altă cauză poate fi o traumă sau rănirea articulației sau poate fi asociată cu o altă afecțiune a articulației, precum artrita reumatoidă sau guta.
Cele mai afectate articulații sunt cele esențiale de la nivelul mâinilor, coloanei, genunchilor și șoldurilor.
Evoluția în timp nu este favorabilă, deoarece pe măsură ce cartilajul se distruge, organismul compensează forțând tendoanele și ligamentele, deci cauzând inflamații specifice osteoartritei. Fără cartilaj, frecarea mecanică a oaselor este nu doar dureroasă, ci și traumatizantă, provocând modificări fiziologice locale (deformarea articulațiilor, schimbarea aliniamentului și poziției oaselor). De aceea această afecțiune are implicații majore în timp asupra calității vieții pacientului și de ordin fizic, și psihologic.
Artrita reumatoidă este o afecțiune cronică autoimună și se declanșează cel mai adesea la persoanele din categoria de vârstă 40-50 de ani și afectează de 3 ori mi mult femeile decât bărbații. În cazul acestui tip de artrită, sistemul imunitar atacă articulațiile proprii cauzând inflamații și durere în prima fază, apoi în timp, limitarea mobilității/ redoare, deformarea articulațiilor. Mai pot să apară și alte probleme de sănătate.
Artrita se tratează, dar nu se vindecă
Anumite modificări la nivelul oaselor și articulațiilor pot fi ireversibile. Tratamentul vizează simptomele (durerea, inflamația) și încetinirea evoluției bolii, pentru a ajuta pacientul să aibă o calitate a vieții cât mai bună păstrându-și pe cât posibil independența și mobilitatea. Pe lângă tratament medicamentos, este nevoie de schimbări ale stilului de viață, diferite terapii complementare (precum fizioterapia, terapie laser, balneoterapia). Uneori, sunt necesare și intervenții chirurgicale.