
Ce medicamente și suplimente ne pot afecta rinichii
Dona07/02/2020Funcția renală este foarte importantă pentru organismul nostru. Pe înțelesul tuturor, rinichii ne filtrează și ne curăță sângele, așadar dacă nu își pot face treaba, ne îmbolnăvim grav, sistemic.
Substanțe din alimente, medicamente, suplimente și băuturi ajung în sânge. Unele dintre acestea ne afectează moderat funcția renală sau au un nivel de toxicitate ridicat. Să vedem la ce trebuie să fim atenți, conform recomandărilor specialiștilor americani care au publicat un studiu extins în 2007, în Clinical Journal of American Society of Nephrology despre efectele și riscurile anumitor substanțe/ produse farmaceutice și parafarmaceutice luate în mod curent de consumatori în relație cu funcția renală.
Trebuie spus că nu toate produsele vândute ca suplimente alimentare au dovezi clinice și sunt verificate din punct de vedere al siguranței și eficacității administrării lor. Informațiile de mai jos, provenind din surse profesionale oficiale, ne pot ajuta să discutăm cu medicul de specialitate și să luăm decizii informate.
Ce poate favoriza apariția litiazei renale
Anumite substanțe pot crește frecvența apariției pietrelor la rinichi (nefrolitiază) cu toate neplăcerile lor. Este vorba de:
- vitamina C (favorizează apariția oxalaților),
- Ephedra sinica (Ephedra, Ma-Huang) o plantă de origine asiatică folosită pentru a slăbi
- Vaccinium macrocarpon (Cranberry sau merișor) – conține oxalați
- Glycyrrhiza glabra (Licorice) – determină nefrotoxicitate și, rar, insuficiență renală
Risc de rabdomioliză, adică apariția unor simptome musculare și distrugerea fibrei musculare striate ca urmare a unei disfuncții renale
- Creatina monohidrat, un supliment popular printre sportivi.
- Diuretice, deoarece suprasolicită funcția renală precum Aloe vera, creatina, Ephedra, Gingko, glucozamina, ceaiul verde, L-Arginina, coada șoricelului
Risc de sindrom hepatorenal
- Polen, echinaceea, ceai verde, turmeric, valeriană
- Hedeoma pulegioides, Thevetia peruviana
Alte substanțe, inclusiv de contaminare
- Metale grele, precum mercur și plumb
- Inflamatorii nesteroidiene (ibuprofen sau fenilbutazonă)
Puteți verifica listele extinse de suplimente cu risc, deoarece prima denumire este cea clasică, în limba latină. Verificați cu medicul oportunitatea administrării unor suplimente și eventualele riscuri vs. beneficii.