incontinență

Ce faci dacă ai incontinență urinară

Dona25/01/2021

Ți-am povestit deja că cei mai mulți pacienți nu merg la medic și nici nu se adresează unui farmacist când constată că încep să piardă urină. Din păcate, femeile sunt afectată de această boală mai mult decât bărbații, ca și în cazul infecțiilor urinare.

Dar ca să nu te afecteze prea mult, trebuie să iei niște decizii și să faci niște schimbări în stilul tău de viață și anume:

  1. Este o afecțiune ca oricare alta

Incontinența urinară este o afecțiune ca oricare alta, adică nu e rușinoasă. Acesta este primul pas pentru a putea recunoaște că ai o problemă reală de sănătate și că trebuie să mergi la un medic ginecolog sau / și urolog. Ideal este ca, dacă te adresezi unui medic de familie, să beneficiezi și de un consult urologic și ginecologic pentru a stabili corect cauzele și diagnosticul.

  1. Poate fi tratată și ai opțiuni pentru viața ta de zi cu zi

Este un semnal de alarmă pe care nu îl ignori, dimpotrivă. Poate fi tratat doar dacă mergi la medic și efectuezi toate investigațiile recomandate.

Există soluții, există tratament care să îți facă viața mai ușoară. Există produse sanitare (de exemplu, tampoane speciale de zi și de noapte, șervețele pentru igiena intimă) care să reducă pe cât de mult posibil impactul negativ la nivelul vieții tale, personal și socio-profesional.

Nu puține sunt cazurilor femeilor trecute de 50 de ani care au descoperit că au rămas cu ruptură de perineu în urma unor manevre ginecologice pentru nașterea vaginală efectuate acum zeci de ani în spitale și se confruntă și cu prolapsul organelor la nivelul abdomenului inferior. În astfel de cazuri poate fi nevoie de intervenții chirurgicale care să repare situația.

Cu cât amâni mai mult, cu atât devine mai dificil de tratat, se cronicizează și te vei recupera mai greu fizic și mental.

Concret ce poți face ca să îți fie mai ușor zilnic
  • Alege un stil de viață cât mai echilibrat! Ai nevoie de mișcare, de o alimentație sănătoasă și să fii atent/ă la consumul de apă. Redu sau chiar elimină alcoolul, stresul, kilogramele în plus și îți va fi mai ușor! Toate acestea au beneficii pe termen lung și te vor ajuta să îmbătrânești frumos, cu mai puține probleme.
  • Mergi la baie de fiecare dată când ai nevoie, nu amâna!
  • Tratează corect toate infecțiile urinare și vaginale și asigură-te că ești complet vindecată!
  • Mergi la consulturile obligatorii și de screening medical.
  • Poți lua suplimente pentru sănătatea vezicii urinare.
  • Mențineți mușchii pelvisului în priză! Prin contractarea zonei de mai multe ori pe zi timp de câteva minute, îți vei menține tonusul muscular care împiedică apariției incontinenței urinare.

 


Aboneaza-te la Newsletter