
Ce facem în caz de congestie nazală la copii
Dona03/01/2020Însă de la naștere copilul are diferite mucozități sau secreții nazale mai mult sau mai puțin deranjante deoarece îl împiedică să respire corect, să se hrănească ușor, să se odihnească. În perioadele de îmbolnăvire, congestia nazală este unul dintre simptomele care agravează starea copilului și, pe lângă problemele de mai sus, îl poate face să fie agitat, nervos și reticent al diferitele manevre medicale (înghițirea unui medicamente/ sirop, curățarea nasului).
Secrețiile nazale sunt unul dintre simptomele care îi ghidează și pe medici, deoarece în funcție de aspectul lor (vâscozitate și culoare) pot lua decizii rapide, până la primirea rezultatelor de laborator, mai precis a exsudatului nazal. De exemplu, dacă pe parcursul unei viroze secrețiile nazale își schimbă culoarea și devin purulente sau verzui, aceasta indică infectarea cu un germene și necesitatea aplicării locale a unor picături cu antibiotic.
Mucoasa nazală este prima poartă de apărare a organismului împotriva microbilor, de aceea în cazul virozelor, congestia nazală și prezența secrețiilor sunt printre primele simptome.
Curățarea nasului este esențială
Pe lângă diferite creme, termometru, antitermice, trusa bebelușului trebuie să conțină și fiole cu apă de mare sau ser fiziologic o pompiță sau batista sugarului (bebelușului) pentru curățarea nasului. Acestea sunt folosite în igiena de zi cu zi a bebelușului și copilului, nu doar când este bolnav și are secreții.
Să vedem cum îi curățăm corect nasul unui copil:
- Îl ținem în poziție ușor ridicată, bineînțeles sprijinit. Poate fi ținut pe spate sau pe o parte, cu atenție ca să nu se înece și să nu aspire picături de lichid.
- Introducem cu grijă picături de ser fiziologic sau apă de mare pe fiecare nară și aspirăm cu pompița specială sau cu batista sugarului. Dacă nu avem la îndemână o pompiță sau batista bebelușului, atunci putem ridica copilul în poziție verticală sau îl putem întoarce pe fiecare parte, imediat după ce am folosit serul fiziologic sau apa de mare. Curățăm cu atenție cu șervețel de unică folosință secrețiile, evitând frecarea. De obicei, când un copil de orice vârstă are congestie nazală, i se irită și în jurul nasului sau cel puțin resimte presiune.
- Curățarea nasului este mai ușoară dacă se face imediat după baie când secrețiile nazale ale copilului sunt mai fluide după expunerea la aburi.
- Nu folosim picături cu antibiotic sau alte substanțe, nici măcar uleiuri esențiale sau extracte din plante, fără să ne fi fost recomandate de medicul pediatru sau medicul de familie, după ce a văzut copilul în starea actuală. Chiar dacă mai avem astfel de medicamente sau produse acasă de la o îmbolnăvire anterioară similară, nu le refolosim fără să ne spună medicul.
- Medicul ne poate recomanda folosirea unor sprayuri nazale decongestionante. Trebuie să respectăm indicațiile de administrare și dozele.
- Atenție la dezinfectarea ustensilelor pe care le folosim după fiecare utilizare. Trebuie curățate bine cu apă fierbinte și substanțe dezinfectante.
Dacă secrețiile sunt purulente, vâscoase, colorate (nu sunt transparente și lichide), atunci trebuie să vă adresați medicului pediatru. Imunitatea mai scăzută a copiilor îi expune la suprainfectarea cu microbi, mai ales când au și viroză.