
Ce facem dacă avem colecistită acută
Dona04/09/2019Colecistita acută este o inflamație a vezicii biliare care apare, de obicei, când un calcul biliar blochează canalul cistic. Calculii sunt formați din colesterol și au o incidență destul de crescută în rândul pacienților, fiind cea mai frecventă complicație a colelitiazei.
Vezica biliară este un organ micuț situat lângă ficat, neesențial, dar care ne poate crea neplăceri. În vezica biliară este depozitată bila produsă de ficat care are rolul de a elibera toxinele din ficat și este concentrată și apoi eliberată în sistemul digestiv pentru a sprijini digestia grăsimilor.
Simptomele colectistitei acute
Pacienții se plâng de durere persistentă care a apărut brusc și este ascuțită în partea dreaptă care urcă spre umăr (și sensibilitate în hipocondrul drept). Durerea persistă câteva ore. Abdomenul este mai încordat și pot apare dificultăți de respirație deoarece pacientul se ferește să respire profund ca să nu îl doară. Uneori apare febra înaltă (cu sau fără frisoane), iar pacientul poate să prezinte o stare de rău, pierderea apetitului, transpirații, grețuri și vărsături.
Atenție la anumite simptome!
Când durerea abdominală care a apărut brusc persistă mai mult de câteva ore, mai apare și febra și chiar îngălbenirea (icter), atunci pacientul trebuie să se adreseze urgent unui medic sau la camera de gardă. Riscul aparițiilor complicațiilor este ridicat, 10% dintre pacienți prezentând o perforație localizată dacă nu sunt tratați, iar 1% dintre ei perforație liberă și peritonită.
Care sunt cauzele colecistitei acute
În 95% dintre cazuri, această afecțiune este cauzată de un calcul biliar. La 1 din 5 cazuri, vezica biliară inflamată prezintă o infecție bacteriană, de aceea, tratamentul în spital include și un antibiotic.
În cazuri rare, inflamația vezicii nu este cauzată de calculi biliari care blochează ductul și care apare accidental în intervenții chirugicale majore, în accidente (traumatisme sau arsuri), sepsis, malnutriție severă sau HIV/SIDA.
Tratamentul colecistitei acute
Diagnosticul va fi în urma unor analize de laborator și investigații ecografice (ecografie, CT, RMN). În funcție de rezultatele acestei investigații, de istoricul și de starea pacientului medicul va decide tratamentul care se administrează în spital și necesitatea intervenției chirurgicale (colecistectomia).
Eliminarea chirugicală a vezicii biliare nu va afecta calitata vieții pacientului după operație, dar produce vindecarea colecistitei acute și va preveni complicațiile sau revenirea afecțiunii. Însă nu toți pacienții pot fi operați imediat; în cazul celor cu anumite afecțiuni severe, este nevoie de ameliorarea stării lor și a anumitor simptome și măsuri suplimentare înainte de operație.
Poate fi prevenită colecistita acută?
Alimentația are un rol esențial și în scăderea riscului apariției acestei afecțiuni. În general colecistita acută nu apare din senin, ci la persoane care au mai avut episoade de colică biliară. Deoarece calculii biliari sunt formați din grăsimi, alimentația echilibrată cu un aport mai redus de grăsimi ne poate ajuta. Scăderea în greutate ne ajută în general, dar și în prevenția colecistitei acute (incidența fiind mai mare în rândul persoanelor supraponderale și obeze). Atenție, dietele drastice nu fac decât să creeze un dezechilibru biliar și să mărească riscul apariției calculilor biliari.