Ce este vasculita?

Dona06/06/2019

Inflamația vaselor sangvine fie că este localizată sau generalizată este numită vasculită. Este o afecțiune de sine stătătoare sau parte dintr-o afecțiune sistemică. Din păcate, în vasculită, sistemul imunitar atacă vase de sânge sănătoase acestea inflamându-se și îngustându-se. Cauza poate fi o infecție existentă în organism sau anumite substanțe medicamentoase, de exemplu, însă, de obicei, cauzele sunt necunoscute. Orice tip de vase de sânge poate fi afectat, de la un capilar mai puțin important la vase de sânge vitale, precum arterele sau venele.

De obicei medicii vorbesc despre vasculite deoarece sunt mai multe tipuri, unele mai puțin grave afectând doar pielea, altele serioase deoarece afectează vasele de sânge din organe vitale precum inima sau rinichii. Cazurile cele mai severe sunt cele în care inflamația determină în timp îngustarea arterelor și necroza țesuturilor.

Din păcate, tratamentul pentru anumite vasculite are un potențial toxic ridicat, de aceea diagnosticul este pus cu multă atenție și după investigații minuțioase, inclusiv biopsia tisulară.

Să vedem câteva tipuri vasculită cu care se pot confrunta pacienții.

Sindromul Behçet

Sindromul Behçet este o vasculită cronică, recurentă, inflamatori, multisistemică de cauză necunoscută. Simptomele includ: ulcerații orale similare stomatitei aftoase, afectare oculară cu inflamație, dureri, ulcerațiii, fotofobie, vedere încețoșată; ulcere genitale și leziuni recurente la nivelul tegumentelor. În 80% din cazuri apar diverse leziune pe piele (pustule, vezicule, foliculită).

În cazuri extreme, pacienții se confruntă cu pierderea vederii, obstrucția venei cave, afectarea neurologică (asociată cu decesul pacientului) sau afectarea digestivă, tromboze venoase și anevrisme arteriale.

Printre potențialele cauze specialiștii presupun mecanisme imunologice (inclusiv autoimune în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi) și factori declanșatori precum infecții virale sau bacteriene. Evoluția bolii, odată diagnosticată, poate fi controlată prin tratament simptomatic. Simptomele tind să se diminueze în timp. Perioadele de remisie și de recădere pot dura de la câteva săptămâni la câțiva ani.

Angeita alergică și granulomatoasă

Numită și Boala Churg-Strau, acest tip de vasculită este una gravă – este o vasculită necrozantă sistemică, granulomatoasă care afectează cel mai adesea plămânii, dar poate afecta și vasele mari, și pe cele mici. Boala este strâns asociată cu astmul și eozinofilia având cauză necunoscută. Simptomele sunt similare poliarteritei nodoase clasice. Afectarea pulmonară este frecvent problema de sănătate predominantă și un simptom distinctiv.

Din fericire, această vasculită are o incidență redusă de numai 3 cazuri la 1 milion, și afectează în principal adulții între 30 45 de ani. Poate cauza: astm, rinită alergică, febră, dureri musculare și articulare, oboseală, pierderea apetitului și scăderea în greutate . Poate afecta nervii, poate da stări de slăbiciune și înțepături și, în unele cazuri, poate afecta rinichii sau inima.

Purpura alergică sau anafilactoidă

Acest tip de vasculită mai este numită și purpura Henoch-Schonlein. Afectează în principal vasele mici și se manifestă la copiii mici. Boala debutează brusc cu o purpură palpabilă pe zona de extensie a membrelor inferioare și brațelor și o bandă care traversează fesele. Inițial, această purpură are aspect de urticarie localizată în mai multe zone restrânse care se modifică în timp. Noi leziuni grupate pot să apară progresiv în următoarele zile sau săptămâni de la declanșarea primelor simptome.

Dacă este tratată, simptomele dispar treptat în cca o lună, dar reapar după alte câteva săptămâni. Remiterea este în cele mai multe cazuri fără complicații sau sechele, însă există și cazuri de pacienți la care apare ca o complicație insuficiența renală cronică. Și în acest caz tratamentul este unul simptomatic. La pacienții cu afectarea funcției renale, medicii încearcă să controleze inflamația vaselor de sânge și le administrează tratament imunosupresor.

Poliangeita microscopică

Este acel tip de vasculită necortizantă sistemică afectând vasele mici și funcțiile pulmonare și renale ale organismului. Este o afecțiune rară – 2,4 cazuri la un milion.

Boala Kawasaki

Este o  formă rară de vasculită care îi afectează pe copiii sub 5 ani. Poate fi declanșată de o infecție, dar nu există o cauză specifică pentru a o preveni. Se manifestă cu temperatură înaltă care durează mai mult de 5 zile, iritație pe piele, umflarea ganglionilor, înroșirea degetelor, ochilor, limbii, buzelor și gurii. Deoarece Boala Kawasaki poate să afecteze arterele coronariene, la anumiți copii apar probleme cardiace. Necesită internare și tratament sub observație, cu aspirină și imunoglobulină.

Poliarterita nodoasă

Numită și simplu, poliarterită, acest tip de vasculită este tot necrotizantă sistemică în care arterele medii, musculare se inflamează segmentar, apoi necroză la nivelul arterelor medii. Cauzele sunt necunoscute, cel mai probabil țin de sistemul imunitar. Există o conexiune între această afecțiune și alte afecțiuni precum limfoamele sau leucemiile sau anumite infecții virale; de exemplu 20% dintre pacienții cu acest tip de vasculită au infecție cu virus hepatitic B. Debutează între 40 și 50 de ani și afectează mai mult bărbații decât femeile. Simptomele sunt specifice: scădere în greutate, febră, dureri abdominale, hipertensiune, edeme, simptome neuropatiei periferice. Afectează sistemul nervos central determinând cefalee, dar și convulsii. Netratată, această afecțiune determină complicații majore precum insuficiența cardiacă, renală sau insuficiența altor organe vitale, conducând în final la deces.


Aboneaza-te la Newsletter