
Ce este SPF-ul (Sun Protection Factor)
Dona27/04/2023Expunerea îndelungată la soare, fără a proteja pielea (cel mai frecvent cu produse de protecție solară – SPF), poate fi extrem de periculoasă. Acest lucru se întâmplă cu precădere vara, însă nici în celelalte anotimpuri nu suntem suficient protejați. Cu razele UV, care cauzează cancer de piele și îmbătrânire prematură, ne întâlnim indiferent de anotimp și de temperatură, deci trebuie să știm prin ce mijloace putem proteja pielea și cum să folosim produsele cu SPF.
Să-ți protejezi tenul împotriva razelor de soare este primul și cel mai important pas pentru îngrijirea pielii, dar trebuie să fii informat înainte de a alege produsele pentru ca acestea să fie corespunzătoare tipului de piele.
CE ESTE SPF-UL
SPF (sun protection factor) este factorul de protecție solară al unui produs cosmetic. Mai precis, el măsoară cu cât este mai mare gradul de protecție oferit în comparație cu cel al pielii neprotejate. De exemplu, în cazul unui produs cu SPF 30, acesta oferă de 30 de ori mai multă protecție decât pielea pe care nu s-a aplicat cremă solară. De asemenea, acest factor măsoară și gradul de radiații UVB pe care le blochează.
SPF-ul unei creme de protecție solară este determinat prin teste de laborator. Există voluntari umani care sunt implicați, iar crema cu protecție solară se aplică pe zone nebronzate ale corpului (de exemplu fesele). Apoi, pielea acoperită cu protecție solară este expusă la lumina soarelui simulată prin lămpi UV. Prin măsurătorile efectuate se calculează raportul dintre durata minimă care produce eritem (MED) când este aplicată crema și durata minimă care produce eritem fără această cremă cu SPF.
Acest test arată cât de bine protejează o cremă împotriva radiațiilor UVB, nu a celor UVA. O cremă care protejează împotriva ambelor tipuri de radiații trebuie să aibă „spectru larg’’. Astfel de creme cu SPF sunt supuse mai multor teste de laborator. Trebuie să știi însă că nu există o metodă universal recunoscută pentru a măsura protecția UVA.
CE SUNT RAZELE UVA/UVB
Lumina este compusă dintr-o serie de radiații, dintre care unele sunt foarte nocive pentru piele. Acestea sunt razele ultraviolete (UV), care se împart în două categorii: UVA și UVB. Ambele pot deteriora pielea și pot accelera apariția semnelor de îmbătrânire prematură sau pot crește riscul îmbolnăvirii de cancer de piele.
Razele UVA sunt mai puternice și pot trece prin sticlă, de aceea, suntem expuși la radiații periculoase oricând ne aflăm în apropierea unei ferestre sau când suntem la volan. De aceea, este important să folosim produse cu SPF chiar și în cazul unei expuneri la soare mai limitate.
SPF măsoară doar gradul de protecție oferit împotriva radiațiilor UVB, dar, nu și UVA. Totuși, acestea din urmă rămân în continuare foarte periculoase pentru piele. De aceea, au fost create produse cu spectru larg de protecție, care ne pot proteja împotriva ambelor tipuri de raze ultraviolete.
Razele UVA, acestea sunt razele cu o lungime de undă de 320-400 nm, pot pătrunde prin geamuri, sunt asociate cu problemele aduse pielii pe termen lung, pentru că îmbătrânesc pielea și duc la apariția ridurilor. Mai mult, sunt asociate chiar cu apariția unor cancere de piele. Pe suprafața pământului ajung mai multe raze UVA decât raze UVB. Cele mai importante efecte ale UVA asupra pielii sunt: inflamație, pigmentare, fotoîmbătrânire, imunosupresie și carcinogeneza.
Razele UVB, acestea au lungimea de undă 290-320 nm și nu pot pătrunde prin geamuri. Pe lângă arsuri solare și leziuni pigmentare (pete pe piele), pot duce la apariția cancerului de piele, inclusiv a melanomului malign, cel mai agresiv dintre acestea.
Există mai mulți factori care influențează efectul razelor UVA și UVB asupra organismului uman:
– stratul de ozon, acționează ca o barieră care absoarbe radiațiile soarelui. Datorită rolului extrem de important pe care îl are au fost interziși compușii chimici pe baza de clor folosiți în producția industrială care afectau stratul de ozon. Vestea bună este că acesta are capacitatea să se refacă;
– poziția geografică față de Ecuator, în apropierea Ecuatorului razele UV sunt mai puternice;
– altitudinea, cantitatea de radiații este direct proporțională cu altitudinea. De aceea este indicat să folosești cremă cu SPF și când mergi la munte;
– condițiile meteo, în zilele ploioase ori cu nori, intensitatea razelor UV este mai mică decât în zilele călduroase de vară, dar chiar și într-o zi înnorată, 80% dintre radiatiile UV pătrund prin nori;
– tipul de piele, pielea foarte albă este mai sensibilă, în timp ce pielea mai închisă este mai rezistentă.
Tipuri de factori de protecție solară
Factorul de protecție solară (SPF) ne poate ajuta în expunerea la soare, astfel încât să ne bucurăm de concediu fără a avea probleme cu pielea, însă nu înseamnă că putem prelungi expunerea în orele cu index UV ridicat. Nu uita că nu este suficient să aplici crema cu SPF o singură dată pe zi.
Există două tipuri de factori de protecție solară:
– factor de protecție chimică;
– factor de protecție solară minerală.
Factorul de protecție solară chimică se regăsește la majoritatea loțiunilor cu SPF mai mare de 30. Acesta au însă, potrivit specialiștilor în dermatologie, mai multe dezavantaje decât avantaje. Este adevărat că produsele cosmetice cu factor de protecție chimică sunt mai ușor de aplicat, având o textură mai subțire, însă acestea acționează abia după ce radiațiile UVB au pătruns deja în piele, ceea ce înseamnă că pielea este expusă radicalilor liberi eliberați în timpul acestui proces.
De asemenea, factorul de protecție chimică are și alte dezavantaje:
– are potențial alergic;
– poate provoca dezechilibre hormonale, întrucât substanțele chimice pot imita activitatea estrogenului;
– acționează abia după 20 de minute de la aplicare;
– necesită reaplicări repetate;
– poate bloca porii.
Factorul de protecție solară minerală este cel care se bazează pe agenți fizici de blocare a radiațiilor UV. SPF-ul mineral creează o barieră fizică la nivel cutanat, reflectând radiațiile UV, nu absorbindu-le. Avantajul SPF-ului mineral este că are spectru larg, ceea ce înseamnă că oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB.
Factorul de protecție minerală nu are potențial alergic, dar nici estrogenic, ceea ce înseamnă că este mai sigur pentru sănătate. Un alt avantaj al acestuia constă în faptul că începe să acționeze imediat după aplicare, spre deosebire de factorul chimic care devine eficient numai la 20 de minute după aplicare.
Valorile protecției SPF
Valoarea factorului de protecție solară SPF indică gradul de protecție solară oferit. În general, produsele cu SPF 15 oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB. Protecția solară 30 blochează radiațiile UVB în proporție de 97%, iar protecția 50, până la 99%. Valoarea factorului de protecție solară măsoară, de asemenea, și perioada pentru care pielea este protejată. De pildă, dacă pielea ar fi arsă după 10 minute de expunere la radiații, atunci când folosim un produs cu factor de protecție solară 15, pielea va fi arsă după o perioadă de 15 ori mai lungă, adică după aproximativ 150 de minute. Bineînțeles, estimarea aceasta este aproximativă, tipul și culoarea pielii, precum și intensitatea radiațiilor solare modificând timpul în care pielea este protejată.
Produsele special destinate pentru expunerea la soare pot fi clasificate în funcție de gradul de protecție solară pe care îl oferă. Acesta diferă în funcție de valorile SPF cu care sunt asociate.
Protecția solară scăzută, astfel de produse au, de obicei, SPF 5 sau SPF 10 și nu sunt recomandate pentru utilizare în cazul expunerii intensive la soare. De obicei, acest factor de protecție este disponibil în produse de machiaj speciale, precum fond de ten, ruj sau balsam de buze.
Protecția solară medie, valorile SPF 15 sau SPF 20 pot oferi o protecție medie împotriva razelor soarelui. Cremele și loțiunile cu SPF 15 protejează împotriva a 93% dintre razele UVB. Așadar, ele sunt potrivite pentru mersul la plajă, dar, fiind recomandate, însă, în cazul expunerii la soare pe o perioadă de timp puțin mai scurtă.
Protecția solară ridicată, SPF 30 este factorul ideal pe care ar trebui să îl folosim în cazul expunerii prelungite la radiațiile nocive ale soarelui. Ele blochează 97% dintre razele UVB și oferă suficientă protecție pentru a evita arsurile serioase.
Protecția solară foarte ridicată, in cazul acestui gen de produse, cu minimum SPF 50, protecția împotriva razelor UVB are loc în proporție de 98-99%. Așadar, nu este o diferență majoră între un produs cu SPF 50 și unul cu un factor de protecție mai mare. Acestea sunt recomandate, în general, pentru expunerea prelungită la soare sau în cazul pielii foarte sensibile. Așadar, ele sunt potrivite și pentru copii.
Cum să alegi SPF-ul potrivit pentru pielea ta
Alegerea factorului ideal de protecție solara pentru ten depinde foarte mult de culoarea pielii. Dacă ai pielea mai deschisă, valoarea SPF ar trebui să fie mai mare.
SPF pentru tenul deschis, pielea de culoare deschisă este cea mai sensibilă la radiații din cauza cantității scăzute de melanină, care oferă o oarecare protecție împotriva razelor UV. De aceea, trebuie să acorzi o atenție specială protecției solare și să folosești produse cu factor ridicat. În cazul expunerii prelungite, SPF 50 este alegerea perfectă, iar în cazul unei expuneri mai reduse, va fi în continuare nevoie de aplicarea unor produse cu SPF 30.
SPF pentru tenul normal, cest tip de ten conține o cantitate medie de melanină, așadar, un grad natural de protecție este deja asigurat. De aceea, în cazul expunerii reduse, poți folosi un produs cu SPF 15. SPF 30 este recomandarea ideală atunci când îți petreci o perioadă mai lungă în bătaia razelor de soare.
SPF pentru tenul închis, intr-adevăr, pielea de culoare mai închisă nu este la fel de sensibilă la efectele nocive ale razelor UV. Totuși, va fi în continuare nevoie de folosirea unei soluții pentru soare. O cremă cu SPF 15 poate fi eficientă în acest caz, oferind gradul de protecție necesar pentru a evita apariția arsurilor.
SPF pentru copii, stim că cei mici au nevoie de expunere la soare, iar dacă mergi în concediu cu ei va fi aproape imposibil să îi ții departe de apă, prin urmare departe de razele soarelului. De aceea, este absolut necesar să le protejezi pielea cu loțiune de fotoprotecție cu spectru larg. Crema pentru copii nu trebuie să fie lipicioasă ori uleioasă. În caz contrar va fi mult mai greu să îi convingi pe cei mici să o accepte pe pielea lor. Mulți dintre copii preferă spray-urile sau spumă de protecție care au o textură mai interesantă, dar ai grijă să aibă SPF-ul potrivit și să asigure protecție și față de radiațiile UVA, de preferat cu filtru mineral pentru a fi hipoalergenică. Bebelușii până în 6 luni nu trebuie să stea deloc la soare, iar expunerea între orele 11:00-17:00 poate provoca probleme grave atât copiilor, cât și adulților.
Cum aplici corect produsele cu SPF
Ritualul de îngrijire a pielii este extrem de important dacă îți dorești un corp sănătos, care să arate bine. Produsele cu SPF trebuie aplicate de fiecare dată înainte de a ieși din casă. După ce îți speli bine fața, aplică o cremă hidratantă și apoi crema cu factor de protecție solară. Este necesar să aștepți cel puțin 20 de minute pentru ca acestea să intre bine în piele înainte de a aplica machiajul. Nu uita să aplici crema pe toate zonele expuse, inclusiv pe urechi, buze, palme sau tălpi.
Loțiunea cu SPF se aplică prin tamponare, nu prin frecare, astfel încât să se distribuie uniform pe toată suprafața și să fie absorbită mai ușor. Cantitatea de cremă aplicată este de asemenea importantă, FDA recomandă 2 mg/cm pătrat de piele.
Cremele minerale acționează mai rapid decât cele chimice datorită mecanismului de reflectare a radiațiilor, iar pentru acestea din urmă este indicat să aștepți măcar 20 de minute de la aplicare până la expunerea la soare.
Nu uita, însă, că nu există nicio modalitate de a ne bronza sănătos, pentru că bronzul, în sine, reprezintă un mecanism de apărare a pielii împotriva agresiunii produse de radiațiile UV. De câte ori pielea se bronzează, aceasta se deteriorează, iar în timp îmbătrânește și acumulează risc de cancer cutanat.
Alegerea unui SPF potrivit pentru pielea ta și aplicarea corectă a soluției de protecție sunt esențiale, chiar și în zilele mai puțin însorite. Pielea este expusă la radiații nocive de fiecare dată când ne aflăm în aer liber, de aceea, îngrijirea și protecția acesteia nu trebuie neglijate. Astfel, poți evita apariția arsurilor și poți scădea riscurile la care te expui.
Beneficiile produselor cu SPF
Aplicarea unei creme cu SPF este necesară inclusiv în zilele mai puțin însorite. Tocmai de aceea este de preferat ca acest lucru să devină un obicei, la fel ca rutina de a te spăla pe dinți.
Trebuie să îți amintești întotdeauna că loțiunile de soare nu acționează imediat ce le aplici pe piele. Trebuie să treacă cel puțin 15 minute de la momentul aplicării până când te expui la soare. Iar dacă rămâi la plajă mai mult de o oră nu uita să reaplici crema, pentru că SPF este activ doar pentru o perioadă limitată de timp. Dacă intri în apă sau dacă transpiri foarte mult, stratul de protecție dispare și mai repede.
Un sfat util este să folosești o cremă diferită pentru față și corp, iar loțiunea care are rolul de a-ți proteja fața trebuie să fie de asemenea cu spectru larg, de preferat cu SPF mai mare.
Bibliografie:
“Sunscreens: Protect Your Skin – Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu
Carruthers, Tom. “What Does the SPF Rating Really Mean?” Curious, Nova, 26 Oct. 2017, www.science.org.au
“Sun Protection Factor (SPF).” U.S. Food and Drug Administration, 2018, www.fda.gov