preinfarctul

Ce este preinfarctul

Dona30/07/2021

Uneori inima ta este afectată și îți dă semnale că ar putea face un infarct. Acesta este preinfarctul.

Simptomele sunt mai ușoare și pot să apară treptat, organismul tău avertizându-te că e cazul să intervii și nu trebuie să aștepți.

Iată ce semnale ar trebui să urmărești și sună la 112

Printre cele mai frecvente este o durere sau un disconfort în piept, în zona inimii care persistă câteva minute sau vine și revine în valuri. Poate fi o durere, o apăsare, o presiune, o senzație ca o strânsoare în jurul inimii tale.

Poți resimți disconfort și în alte părți ale corpului. Ca și în cazul anginei pectorale care poate anunța un infarct sau un accident vascular cerebral, disconfortul poate pleca din zona inimii spre brațe, în sus spre gât, față/ maxilar, spre spate sau în jos, abdominal.

Poți avea și dificultăți de respirație cu sau fără asociere cu disconfortul descris mai sus.

Mai poți resimți amețeală și stare de vomă și transpirații reci fără cauze cunoscute.

Simptomele diferă la bărbați față de femei

Da, diferă căci până la urma urmei, trebuie să acceptăm că sunt diferiți. Așadar, dacă atât bărbații, cât și femeile resimt angină pectorală, femeile au o probabilitate mai ridicată să resimtă dintre simptomele comune următoarele: respirație întretăiată, stare de greață și vărsături și durere care radiază către față (maxilar, mandibulă) sau către spate, presiune în abdomenul superior, amețeală sau leșin, oboseală extremă.

Femeile descriu senzația de presiune/ durere la inimă ca și cum un elefant s-ar așeza pe toracele lor. Iar senzația de durere de spate, ca și cum cineva ar răsuci o frânghie în jurul corpului lor foarte strâns.

Specialiștii cardiologi americani de la American Heart Association spun că la fiecare 43 de secunde o persoane face un infarct.

Așadar, cum poți preveni infarctul?
  1. Ai grijă de inima ta cu o alimentație corectă, bogată în legume, vegetale și fructe, grăsimi bune, mai puțină sare (sodiu), apă din belșug și voie bună!
  2. Fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi. Poate fi doar moderată, o scurtă plimbare de la școala copilului acasă sau cu câinele, sau cobori mai devreme din mijloace de transport
  3. Renunță la fumatul activ și/ sau pasiv căci produse multe schimbări nedorite în organism și crește riscul de boală coronariană cu 50%
  4. Redu nivelul de stres, dormi bine în fiecare noapte și privește viața în mod optimist.

Referințe:
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/warning-signs-of-a-heart-attack/heart-attack-symptoms-in-women


Aboneaza-te la Newsletter