Ce este osteopenia

Dona16/12/2019

Deși reprezintă tot o afecțiune a oaselor, osteopenia este diferită de osteoporoză. Vorbim de osteopenie atunci când densitatea minerală a oaselor este mai scăzută decât valorile normale, dar fără a genera fracturi.

Care sunt valorile densității minerale ale masei osoase

Investigația paraclinică prin care este măsurată densitatea osoasă se numește osteodensitometrie DEXA  (sau absorbtiometrie duală cu raze X). Este  investigație imagistică simplă, rapidă, neinvazivă care folosește raze X, scanând osul și indicând valorile densității acestuia.

Zonele supuse acestui tip de investigație sunt cel puțin 2, ideal 3: în mod uzual vertebrele lombare L1-L4 și articulațiile coxofemurale (șold, bazin); antebrațul (dacă celelalte zone nu pot fi investigate sau la pacienții cu hiperparatiroidism sau la pacienții obezi cu greutatea peste 130kg).

Dacă în urma analizei densității valorile înregistrate sunt între -1 to -,.5, atunci vorbim de osteopenie. Pacienții cu osteoporoză înregistrează valori ≤-2,5. Valorile normale ale densității minerale sunt de ≥-1.

Măsurarea densității osoase este recomandată în principal femeilor care

– au atins sau depășit vârsta de 65 de ani

– au vârsta sub 65 de ani, sunt la postmenopauză și prezintă unul sau mai mulți factori de risc, inclusiv subponderea

– sunt în postmenopauză și au avut o fractură

Riscurile osteopeniei

Principalul risc al modificării densității minerale a oaselor este apariția fracturilor, în special la nivelul șoldului. Pentru a ne face o idee privind acest risc și valorile densității minerale, conform unui studiu din 2001, publicat în Journal of the American Medical Association, o femeie în vârstă de 50 de ani, caucaziană, cu un scor de -1 are un risc de fractură de șold de 16%,comparativ cu 27% la un scor de -2 sau un risc de 33 la un scor de -2,5.

Factorii de risc și prevenția osteopeniei

Scăderea densității minerale a oaselor face parte din procesul de îmbătrânire a organismului, chiar dacă respectăm ad litteram  recomandările nutriționiștilor. Însă anumite factori de risc și anumite alegeri pe care le facem poate accelera sau acutiza acest proces, de exemplu:

  • Deficitul de vitamina D și calciu
  • Fumatul
  • Consumul exagerat de alcool
  • Anumite tratamente (anticonvulsivantele, corticosteorizii)
  • Sedentarismul – nu facem mișcare moderată cel puțin 30 de minute pe zi practicând anumite activități fizice care să stimuleze sistemul osos și menținerea greutății – alergare, mers pe jos. Din activitățile recomandate nu fac parte mersul pe bicicletă sau înotul.
  • Suntem femei – din păcate femeile au un risc mult mai ridicat de osteopenie și osteoporoză

Având în vedere factorii de risc enumerați mai sus, corectarea stilului de viață, suplimentarea cu vitamina D și calciu, o viață mai activă fac parte din prevenție, nu? În cazul tratamentelor, medicul curant este cel mai potrivit pentru a furniza răspunsuri și a monitoriza eventualele efecte negative ale medicamentelor prescrise.

Se tratează osteopenia?

Da și comparativ cu osteoporoza, este mai ușor de tratat cu rezultate mai bune. Uneori ajută doar să ne schimbăm alimentația și stilul de viață, alteori este nevoie și de tratament medicamentos. Studiile și experiențele clinice arată că tratamentul medicamentos nu reduce semnificativ riscul de fracturi la pacienții cu osteopenie.


Aboneaza-te la Newsletter