
Ce este de făcut în cazul hipermobilității articulare
Dona31/01/2021Ți-am povestit despre hipermobilitatea articulară și simptomele ei pe larg aici. Acum urmează să îți spunem ce poți face ca să nu aibă un impact negativ asupra vieții tale de zi cu zi.
În cazurile în care nu apar și alte simptome, atunci este suficient un stil de viață echilibrat și antrenarea zilnică a corpului astfel încât musculatura să fie bine antrenată pentru a ține sub control articulațiile prea flexibile și pentru a preveni, astfel, accidentările.
În cazul în care, în afara flexibilității apar și alte simptome, este evident că trebuie să te adresezi unui medic care te va evalua și va stabili tratamentul și indicațiile specifice cazului tău.
Tratamentul diferă de la un caz la altul deoarece constă în principal, în tratament simptomatic și managementul durerii.
Ce poți face și ține doar de tine
Există anumite recomandări standard pentru toți pacienții și sunt utile și celor care nu au simptome deoarece ajută la prevenirea unor accidentări
Alege un stil de viață echilibrat
- Adoptă un stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă bogdată în fructe și legume și evită excesele, băuturile carbogazoase, alcoolul și fumatul!
- Menține-ți greutatea corpului în limitele standardelor pentru o persoană normoponderală cu vârsta și înălțimea ta!
- Dormi bine și suficient în fiecare noapte!
- Fă zilnic mișcare, alegând exerciții sau sporturi care să îți antreneze musculatura și osatura, întărind astfel și controlul asupra articulațiilor prea flexibile.
Mergi la terapie medicală și ai grijă la postura și confortul corpului tău
- Mergi periodic la fizio- sau balneoterapie și/ sau kinetoterapie. Sfaturile specialiștilor te vor ajuta să îți corectezi mișcările și postura.
- Ai grijă să ai mereu o postură corectă a întregului corp! Trebuie să eviți ortostatismul și să alternezi pozițiile și statul pe scaun sau jos cu mișcarea.
- Alege să porți mereu o îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate și confortabile care să susțină corect articulațiile!
- Ai grijă la mișcările făcute și ridicarea sau purtarea unor greutăți, inclusiv cum îți ții geanta sau rucsacul zi de zi, ca să nu suprasolicite anumite articulații.
- Trebuie să înveți cum să faci mișcările corecte pentru activități curente care pot să îți suprasolicite articulațiile sau să îți cauzeze, din cauza unei lipse temporare de control, o accidentare nedorită.
- Ca și persoanele care au probleme de mobilitate sau afecțiuni de coloană, învață să te apleci sau să te îmbraci prin mișcări cu un impact negativ minim. Învață postura corectă la calculator sau cum să folosești tastatura sau chiar un instrument de scris pentru a reduce presiunea pe anumite articulații!
Respectă indicațiile medicului și ai grijă de tine
- Urmează întocmai tratamentul și indicațiile medicului!
- Dacă simți tensiune sau durere, trebuie să intervii imediat. Aplică surse de căldură în zona articulației respective sau unguente speciale. În aceste cazuri e nevoie de adoptarea unor poziții specifice pentru stimularea reducerii inflamației locale și a reducerii tensiunii. De exemplu, sprijină membrul cu articulația respectivă pe o pernă sau un suport.
- Pune comprese reci sau chiar cu gheață în cazul unei accidentări și apariției inflamației locale.
Multă sănătate!