Candida apare pe fond imunitar slăbit

Dona21/02/2022

Candidoza la nivelul zonei vaginale este produsă de o specie de ciuperci numită Candida. Aceasta populează în mod normal vaginul, cavitatea bucală și tractul digestiv, iar microorganismele au rolul de protecție prin menținerea unui pH acid, care stopează dezvoltarea bacteriilor.
Candidoza apare atunci când imunitatea organismului este dezechilibrată, iar flora de candida devine patogenă.
Manifestările, în cazul femeilor, includ: mâncărimi, usturimi în timpul urinării, dureri în timpul contactului sexual, scurgeri albicioase, înroșirea și inflamarea labiilor. La bărbați apar: mâncărimi, înroșire și inflamare în zona penisului, depuneri albicioase pe acesta și iritații.

Tratamentul trebuie urmat și de partenerul de viață

Factorii de risc ai candidozei sunt: un tratament recent cu antibiotice, diabetul zaharat necontrolat, modificarea hormonală din timpul sarcinii, contraceptivele orale, tulburări ale sistemului imunitar ale glandelor endocrine sau tiroidiene.
Candidoza se tratează, de obicei, prin administrarea, pe cale intravaginală, a medicamentului sub formă de creme sau ovule, dar, uneori, și prin administrarea orală de antimicotice.
Tratamentul se efectuează concomitent la ambii parteneri sexuali, chiar dacă celălalt nu prezintă simptome, deoarece există riscul reinfectării. Pe durata remediului trebuie evitate contactele sexuale (chiar și cele protejate).
Tratamentul cu antimicotice trebuie susținut și de o foarte bună igienă locala prin spălături zilnice (chiar de mai multe ori pe zi) cu săpunuri neutre sau bazice, spălături în care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu sau soluții antiseptice speciale pentru spălături vaginale.

Limitați folosirea antibioticelor

Pentru a vă feri de candidoză trebuie acordată o atenție deosebită igienei intime, evitarea piscinelor, limitarea folosirii produselor chimice și a antibioticelor, eliminarea stresului și curățarea temeinică a lenjeriei intime.
Pe lângă tratamente pentru întărirea imunității trebuie insistat ca în perioada în care se manifestă candidoza să se includă în alimentația doi-trei căței de usturoi pe zi, iaurturi (conțin fermenți naturali activi) și să se renunțe la zahăr.
Printre tratamentele naturiste recomandate contra candidei se numără infuziile din plante cu acțiune antiseptică, precum gălbenele, rozmarin, isop sau cimbru.


Aboneaza-te la Newsletter