
Ce este bila si de ce poate deveni ”lenesa”?
Dona29/10/2019Bila, sau fierea, este un lichid de culoare galben-verzuie, cu gust amar, produs de ficat si stocat in vezica biliara. El este compus din saruri biliare, colesterol, lecitina, pigmenti biliari si apa. In timpul procesului de digestie, lichidul – bila – este evacuat in duoden, ajutand la digerarea lipidelor.
Simptomele problemelor de functionare a vezicii biliare
Din cauza functionarii necorespunzatoare a acestui proces de secretie a lichidului produs de ficat si stocat de vezica biliara se poate ajunge la asa-numita ”bila lenesa”, fapt ce ingreuneaza procesul de digestie si poate conduce la aparitia unor simptome extrem de neplacute in cazul multor persoane. Printre acestea se numara: balonare, stari accentuate de greata, varsaturi, constipatie, dureri violente in partea dreapta a abdomenului, moleseala si dureri de cap. Potrivit statisticilor, cele mai afectate sunt persoanele trecute de 40 de ani.
Ce este de facut
Primul pas care trebuie facut de o persoana care se confrunta des cu acest fenomen de dischinezie biliara este schimbarea alimentatiei. Cele mai bune alimente pe care trebuie sa le consume persoanele care au probleme cu fierea sunt preparatele usoare, fara grasime animala.
Se recomanda legume si fructe proaspete, salate de cruditati, supe sau ciorbe cu legume, carne slaba de pui, vita, curcan ori peste la gratar si mancaruri de legume si/sau carne preparate la cuptor sau fierte. De asemenea, in meniul zilnic se pot include si laptele si branzeturile fara grasime, cartofii fierti sau copti, mamaliga, hrisca fiarta si orezul, rareori si cate un galbenus fiert, dar si prajiturile usoare, cu fructe.
Alimentele care trebuie evitate de persoanele care au anumite probleme cu bila sunt:
- carnea tocata, carnea grasa (porc, rata, oaie, miel, gasca), grasimile vegetale (margarina), supele si ciorbele grase, sosurile, conservele, mezelurile grase, prajelile, condimentele, ceapa, usturoiul si prazul, muraturi, vinete, cascaval, varza, fasole, maioneza, nuci, seminte, afumaturi, cacao si ciocolata;
- de asemenea, trebuie eliminate si bauturile acidulate, dar si alcoolul.
Sunt recomandate mai multe mese pe zi, in cantitati mici, iar ultima masa trebuie luata cu trei sau patru ore inainte de culcare, pentru ca digestia sa se desfasoare in conditii optime.
Tratamentul poate fi completat de efectele benefice ale unor ceaiuri sau produse fitoterapice
In afara de medicamentele recomandate pentru dischinezie biliara, inainte de culcare este bine sa se bea ceai de papadie. Alte ceaiuri bune sunt cele de anghinare (inainte de mesele principale), de cicoare (una sau doua cani pe zi) si de rostopasca (o cana, pe parcursul unei zile). Tinctura de galbenele are si ea efect antiinflamator asupra colecistului si normalizeaza secretia de bila, stimuland in acest fel si digestia. Tratamentul trebuie urmat trei saptamani, timp in care se ia cate o lingurita cu tinctura diluata in apa, cu 20 de minute inainte de masa. Enzimele digestive sunt si ele recomandate pentru usurarea si sustinerea digestiei.
De asemenea, se recomanda eliminarea stresului, a oboselii, a anxietatii, depresiei, dar si a sedentarismului, factori care perturba activitatea vezicii biliare. In cazul in care nu se iau masuri, bila se poate cristaliza si se pot forma pietre, iar ulterior se poate ajunge la icter mecanic.