Ce este anemia hemolitică

Dona03/01/2020

Există mai multe tipuri de anemie și am discutat despre cea mai frecventă, cauzată de deficiența de fier. Însă există și anemia hemolitică, în care globulele roșii (eritrocitele) sunt distruse mai repede decât pot fi înlocuite de către măduva osoasă (când vorbim de o hemoliză patologică).

Cauzele pot fi de două tipuri:

  • Intrinseci – adică procesul de distrugere a eritrocitelor (hemoliza) este cauzat de o anomalie a acestor globule, adică celulele roșii au un defect. Este vorba de afecțiunile numite talasemie și siclemie, două boli cu istoric familia, adică moștenite.
  • Extrinseci (anemia hemolitică autoimună) – hemoliza este cauzată de ceva extern adică eritrocitele sunt inițial sănătoase, dar se distrug sub influența unor factori externi, precum: anumite tipuri de infecții, unele substanțe medicamentoase (printre acestea se regăsesc penicilina și paracetamolul!), sau afecțiuni – hipersplenism, afecțiuni autoimune (lupus, artrita reumatoidă, colita ulcerativă, anumite tipuri de tumori, leucemie și limfom.

Care sunt simptomele anemiei hemolitice

În primul rând, ca în orice tip de anemie, apare oboseala. Suntem lipsiți de energie, ne simțim slăbiți și nu putem face efort, uneori avem probleme să efectuăm și sarcini/ activități fizice uzuale și avem stări de amețeală, uneori leșin. Creierul nu se oxigenează suficient, deci avem și stări de confuzie și parcă nu mai gândim cum trebuie și nu suntem noi, din punct de vedere cognitiv. Tenul este palid, iar din cauza creșterii nivelului bilirubinei, apare icterul. Ficatul și splina au dimensiuni crescute, confirmate ecografic. Respirația sacadată crește frecvența cardiacă (tahicardia) și dureri în piept, iar în timp apare și murmurul cardiac. Urina are culoarea mai închisă (conțină hemoglobină și bilirubină). Poată să apară și febra

Se poate trata anemia hemolitică?

Da, dar tratamentul și eficacitatea lui depind de mai mulți factori, precum: cauzele afecțiunii, datele specifice pacientului (istoricul medical, vârsta, aderența și reacția organismului la tratament), faza afecțiunii la momentul stabilirii diagnosticului. Pe lângă tratament medicamentos (steroizi, imunosupresoare – pentru a determina organismul să nu mai secrete anticorpii care distrug celulele roșii), pacientul va avea nevoie și de transfuzii de sânge și/ sau transfuzii de schimb și de întărirea sistemului imunitar. Splenectomia este o intervenție chirurgicală necesară la anumiți pacienți. Evident, dacă este vorba de anemie hemolitică autoimună, stabilirea cu exactitate a cauzei va determina tratamentul. De aceea, diagnosticul se pune în urma unor analize și investigații destul de laborioase. Acidul folic va fi un adjuvant important în tratamentul anemiei hemolitice, pentru a susține procesul de producere a celulelor.

Însă, tratamentul are efecte pe termen lung. Steroizii trebuie administrați pe perioade lungi și au efecte negative asupra organismului: scăderea în greutate, subțierea/ fragilizarea oaselor, apariția diabetului. Doza acestora va fi foarte crescută la început și apoi scăzută gradual până la o doză minimă.


Aboneaza-te la Newsletter