
Ce ceaiuri și ce plante nu trebuie să consumăm în perioada sarcinii
Dona04/09/2019Așa cum am menționat că există substanțe teratogene, trebuie să fim atente și la plantele și ceaiurile pe care le folosim în perioada sarcinii și alăptării pentru a nu ne confrunta cu efecte neplăcute. Unele sunt complet interzise, în cazul altora este recomandată prudența. Când cumpărați diferite combinații de plante, citiți cu atenție eticheta li verificați ingredientele evitând produsele cu ingrediente necunoscute.
Să vedem ce plante sunt contraindicate în perioada sarcinii și de ce
Plantele conțin substanțe care afectează funcția uterină și contracțiile, ale funcții ale organismului (precum circulația), de aceea există riscul aparițiilor contracțiilor premature (naștere prematură și avort), a toxicității fetale. Să nu uităm că la noi produsele naturopate, suplimentele și mesajele despre beneficiile lor nu sunt verificate corespunzător de autorități. De aceea este recomandată și mai multă prudență.
- Coada șoricelului are acțiune emenagogă (stimulează fluxul sangvin la nivelul pelvisului)
- Obligeana, rubarbăr, cimbru, vâscul – stimulează contracțiile uterine și au funcție emenagogă
- Pelin – stimulează contracțiile uterine, are funcție emenagogă și poate declanșa avort spontan
- Ardeiul iute, feriga, anasonul dulce, inul, feniculul, salvia, – stimulează contracțiile uterine
- Rostopasca – are funcție emenagogă
- Lemnul dulce, ienupărul, levănțica – stimulează contracțiile uterine și au funcție emenagogă
Alte plante se folosesc limitat sau cu multă prudență în perioada sarcinii . Este vorba despre: merișor, brusture, gălbenele, sunătoare, mușețel, pătlagină, roiniță, mentă, armurariu, schinduf, urzică și ghimbir (sursa Naturopathic Handbook of Herbal Formulas, Herbal Research Publications Inc, 1995).
Pe lângă a verifica riscurile versus beneficiile acestor plante într-o perioadă sensibilă pentru mamă și esențială pentru viitorul copil, țineți cont și de necesitatea verificării sursei de proveniență și a siguranței anumitor suplimente și ceaiuri din plante. Investigațiile efectuate de autorități în procesul de combatere a falsificării de medicamente, au fost descoperite condiții improprii sau produse contaminate cu toxine
sau chiar cu substanțe interzise. Așadar, cumpărați din farmacii, care își verifică furnizorii și au grijă de condițiile de manipulare și păstrare și numai produse cunoscute.
Pentru a verifica ce spun specialiștii despre anumite plante și medicamente în perioada alăptării, accesați http://e-lactancia.org/. O altă sursă de unde puteți afla mai multe informații este site-ul Societății Americane a Sarcinii.