Ce beneficii are resveratrolul pentru sănătate

Dona04/08/2021

Strugurii sunt alte fructe care ne sunt la îndemână și care, prin nutrienții lor, în principal resveratrolul, ne pot ajuta să fim mai sănătoși. Dar resveratrolul se găsește și ca supliment alimentar sau ca unul dintre componentele anumitor suplimente alimentare despre care auzim frecvent că ne sunt benefice.

Iată ce trebuie să știm despre resveratrol.

Ce spun studiile

Conform studiilor, resveratrolul este un polifenol natural care se regăsește în peste 70 de specii de plante, dar mai ales în struguri (pulpă și coajă) și în vin, dar în cantități mai reduse decât în struguri.
Are acțiune antifungică și antibacteriană și un potențial antioxidant foarte ridicat. Are proprietăți anticancerigene, studiile in vitro și in vivo demonstrând că are capacitatea de a inhiba toate stadiile carcinogenezei. De aceea este și una dintre substanțele studiate intens de specialiști pentru a fi inclusă în prevenția și tratamentului diferitelor tipuri de cancer.

În plus, resveratrolul ne aduce și alte beneficii deoarece are efect antiinflamator, cardioprotector, vasorelaxant, neuroprotector și fitoestrogenic.
Alt studiu arată că suplimentarea cantității de resveratrol la femei după menopauză, poate reduce durerea cu osteoartrita cauzată de îmbătrânire, îmbunătățind calitatea vieții acestora. Aceste efecte benefice sunt susținute dacă suplimentarea de resveratrol este menținută timp de minim 12 luni, în acest caz remarcându-se și o îmbunătățire a funcției circulatorii.

Beneficii de sănătate pentru femeile aflate la postmenopauză

Femeile aflate la postmenopauză sunt o categorie aparte de pacienți, cu multe riscuri și vulnerabilități cauzate de schimbările hormonale, de aceea specialiștii și cercetătorii le acordă o atenție deosebită. Pe lângă dezechilibrele cauzate de menopauză, mai sunt și cele ale înaintării în vârstă la femeile care nu s-au confruntat cu menopauza precoce.

Un studiu dat publicității în 2017 arată că administrarea de suplimente de resveratrol la femeile în postmenopauză ajută funcția cognitivă, starea de spirit și funcția cerebrovasculară. Studiul a inclus 80 de femei la postmenopauză cu vârsta cuprinsă între 45 și 85 de ani care au luat trans-resvetralol sau placebo timp de 14 săptămâni. Specialiștii au constatat următoarele: o creștere de 17% a răspunsului cerebrovascular la femeile care au luat cantități modeste de resveratrol și a stimulilor cognitivi și îmbunătățiri semnificative la îndeplinirea unor sarcini cognitive în domeniul memoriei verbale și a performanței cognitive în general. Starea de spirit a acestor femei s-a îmbunătățit și ea, dar nu semnificativ. Așadar, cercetătorii au concluzionat că, în cantități moderate, suplimentele de resveratrol poate contribui la reducerea riscului de declin accelerat cognitiv la femeile la postmenopauză.

În plus, la orice vârstă

Sucul de struguri are un conținut ridicat de potasiu, așadar contribuie la reglarea tensiunii arteriale (o scade). În plus stimulează absorbția unor minerale precum calciul, fosfor, potasiu, magneziu sau zinc.

Atenție însă la conținutul ridicat de glucide/carbohidrați în cazul pacienților cu diabet, deoarece strugurii și sucul de struguri sunt pe lista alimentelor și băuturilor care trebuie consumate limitat.

Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164842/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32881835/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28054939/


Aboneaza-te la Newsletter