Ce aveți voie și ce nu aveți voie în sarcină

Dona05/01/2022

În popor există nenumărate mituri în ceea ce o privește pe femeia gravidă, deseori confundându-se sarcina cu boala. Unele dintre acestea spun că ea trebuie să mănânce cât pentru doi, că nu este bine să facă nici un fel de efort și că nu mai poate întreține relații sexuale. De cele mai multe ori acestea sunt greșite, iar atunci când se aplică este vorba de contraindicații specifice, impuse de medic.

Așadar, gravidele este indicat să își continue activitățile obișnuite și să facă în fiecare zi mișcare. Sportul de relaxare, înotul spre exemplu, yoga și gimnastica sunt extraordinar de benefice pentru această perioadă. Nu sunt indicate însă călătoriile prea lungi și nici statul mult în picioare.

Și alimentația trebuie să fie echilibrată, pentru a contribui atât la bunăstarea mamei cât și a fătului. Deci, gravida nu trebuie să mănânce cât pentru doi. Mesele mici și dese, cu hrană sănătoasă, furnizează elementele nutritive necesare fătului, pentru o bună creștere și dezvoltare intrauterină.

Un regim zilnic echilibrat în timpul sarcinii constă în: 600-900 ml lapte (sau derivatele lui), un ou, 70 g de grăsimi vegetale, 100 g de carne slabă (nu mezeluri), cereale integrale (ovăz,  secară, orz), multe legume cât mai colorate și fructe proaspete. În plus, trebuie scăzut  consumul de sare și se elimină conservanții.

Pentru a evita îngrășarea excesivă, cântăriți-vă în mod regulat; în sarcină este normal să luați între 8 și 12 kg.

Mergeți cât mai des la consult

Evitați zborul cu avionul după luna a șaptea de sarcină și țările pentru care este necesar să faceți anumite vaccinuri. Nu intrați în legătură cu persoane bolnave de boli infecțioase, stați departe de animalele de companie nevaccinate și nedeparazitate, munciți cel mult opt ore pe zi și evitați mediile zgomotoase sau temperaturile înalte. De asemenea, nu ridicați greutăți.

Ieșiți la plimbări ușoare de două ori pe zi și profitați de soare, încercați să dormiți opt ore pe noapte și, dacă este posibil, odihniți-vă o oră sau două după-amiaza.

Nu beți alcool și băuturi tip cola, nu fumați, nu consumați droguri, nu luați decât medicamentele prescrise de doctor, nu stați în fum sau în medii poluate și nu faceți radiografii fără acordul medicului. Băile fierbinți și sauna sunt și ele contraindicate, la fel și produsele cosmetice chimice.

Masați-vă sânii în fiecare zi după baie, cu un prosop aspru, pentru a întări suprafața areolo-mamelonară și acordați atenție deosebită igienei bucale și intime.

Purtați îmbrăcăminte largă și comodă și încălțăminte cu tocuri joase și late.

Dacă nu există contraindicații medicale, relațiile sexuale în timpul sarcinii sunt permise, dar cu o frecvență moderată și în general până în luna a șaptea.

Consultați-vă medicul imediat dacă aveți febră (temperatură mai mare de 38 de grade Celsius), vărsături frecvente, pierderi de sânge prin vagin, chiar dacă sunt minime, dureri abdominale, tulburări urinare, dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere sau dacă vi umflă picioarele și mâinile, creșteți brusc în greutate ori dacă se răresc mișcările copilului.

Pe parcursul sarcinii, și chiar înainte de aceasta, consultul ginecologic este imperios necesar pentru depistarea din timp a unor eventuale probleme. Astfel, prezentați-vă la medic pentru prima consultație în primele trei luni de sarcină, apoi o dată pe lună până în luna a șasea și o dată la două săptămâni începând din luna a șaptea.

În cazul în care pierdeți apă (lichidul amniotic), mergeți de urgență la maternitate.


Aboneaza-te la Newsletter