
Ce alimente sunt mai bune pentru creierul tău
Dona04/08/2021Creierul nostru are nevoie, pe lângă anumite activități intelectuale care să îl stimuleze (precum citit, exerciții de memorie și de atenție, rebus, sudoku) și de o alimentație corectă. Anumite alimente ne aduc nutrienții de care avem nevoie pentru a nu permite ca trecerea anilor să își lase amprenta în mod nedorit asupra sistemului nervos central.
În plus, acești nutrienți ne ajută să nu ne simțim obosiți/epuizați după perioade mai solicitante intelectual.
Inerent, vom remarca probleme de atenție, de memorie pe măsură ce vom îmbătrâni. Dar putem să le diminuăm frecvența și severitatea dacă ne hrănim conștient.
Iată câteva recomandări nutriționale
Nu sări peste micul dejun
Cel puțin 25% din nutrienții și energia necesară unei noi zile trebuie să provină de la micul dejun, cea mai importantă masă a zilei.
Creierul tău are nevoie nu doar de o bună odihnă noaptea, ci și de anumite micro și macroelemente pe care numai alimentele le pot furniza.
Nu te rezuma doar la o cafea dimineața, adaugă fructe, cereale și lactate sau chiar un mic dejun englezesc cu ouă, carne și brânzeturi alături de legume.
Cel mai vizibil efect al unui mic dejun insuficient sau inexistent este la copii. Capacitatea acestora de concentrare și de atenție sunt semnificativ mai ridicate decât la cei care nu au mâncat.
Ai nevoie de aminoacizi esențiali, minerale, mai ales magneziu, fier și fosfor, vitamine, acizi grași Omega 3
Consumă produse lactate (degresate sau semi degresate), pește gras și fructe de mare, carne (albă), ficat, ouă, multe legume, fructe (mai ales banane, afine) și fructe uscate (stafide, smochine, prune, caise) și oleaginoase(mai ales nuci, migdale), vegetale și semințe.
Ai grijă însă la carbohidrați (glucidele) și grăsimi (lipidele) din anumite alimente) fructe uscate și cele oleaginoase).
Ai nevoie de multe vitamine și antioxidanți (A, B, C, E) așadar include în meniul zilnic alimente care ți le pot furniza.
Cacao și implicit ciocolata și cafeina (din cafea, ceai) ajută performanțele creierului căci stimulează sistemul nervos. Însă ai grijă la cantități și dacă ești consumator de cafea, să nu îți afecteze calitatea somnului.
Alege o viață echilibrată
Nu uita că ai nevoie de o viață cât mai activă din toate punctele de vedere. Fă mișcare, cunoaște oameni și locuri noi! Fii conectat/ă la noutăți și păstrează mereu o doză sănătoasă de pozitivitate în viața ta! Somnul de noapte suficient de minim 6-7 ore trebuie să fie pe lista lucrurilor la care nu poți renunța orice ar fi.