
Ce alimente și băuturi nu ne afectează odihna
Dona10/06/2020Ai observat că, în anumite zile, îți este afectat somnul deși nu îți amintești să fi fost o zi mai stresantă decât de obicei? Te-ai gândit că e din cauza unor alimente, băuturi sau obiceiuri, în special înainte de culcare?
Mâncărurile grele (fripturi, prăjeli, alimente bogate în grăsimi sau foarte condimentate) trebuie consumate cu minim 4 ore înainte de ora de culcare deoarece ne vor solicita organismul și ne vor afecta somnul.
Trebuie evitate alimentele sau băuturi energizante sau cu efect energizat (foarte dulci, bogate în zahăr sau cu cafeină), inclusiv ciocolata sau anumite medicamente care conțin cofeină (de exemplu, analgezice sau produse multisimptom pentru răceală și gripă). Alcoolul afectează calitatea somnului, deci este preferabil să fie consumat în cantități mici sau deloc seara. Se pare că trebuie să consumăm surse de cofeină și alcool cu minim 4-6 ore înainte de ora de culcare.
Ce alimente ne pot ajuta să dormim mai bine
Alimentele bogate în triptofan, un aminoacid esențial în secreția serotoninei și melatoninei, ne pot ajuta să ne odihnim, dar dacă le consumăm în cantități mici. Este vorba de: ouă, carne de pasăre, curcan, pește, nuci, alune, semințe, lapte și produse lactate, banane, miere. Nu degeaba ni se spune să bem un pahar de lapte cald îndulcit cu miere înainte de somn, nu?
Dacă aceste surse de triptofan sunt combinate cu carbohidrați (de exemplu, pâine, paste), atunci nivelul de absorbție este mai ridicat și dar trebuie să avem grijă ca felurile de mâncare respective să nu fie greu de digerat. De aceea, dacă ne este foame la ore mai târzii sau poftă de ceva dulce înainte de somn, atunci putem să ne bucurăm de cereale cu fructe și lapte sau cereale cu miere și lapte sau un sandviș cu brânzeturi sau brânzeturi cu nuci. Sau o salată de fructe. Sună tentant mai ales după o zi obositoare, nu?
Ce altceva ar mai trebuie să știm ca să ne putem odihni bine
Să nu consumăm multă apă sau ceaiuri în apropierea orei de culcare deoarece vom avea nevoie să mergem la baie în timpul nopții și ne va fi întrerupt somnul.
Să evităm efortul fizic susținul (aerobic, fitness, alergare) în apropierea orei de culcare. Organismul celor mai multor persoane va fi mai energic, deci vor adormi mai greu.
Să nu ne uităm la filme de acțiune sau să citim romane care ne țin în suspans sau să ne facem bilanțul nereușitelor de peste zi sau al sarcinilor stresante din ziua următoare. Acesta este un subiect special, care merită un articol în sine, deoarece trebie să știm că gândurile noastre dinainte de culcare ne afectează creierul în timpul somnului.
Nicotina este o altă substanță care afectează calitatea somnului, deoarece este un stimulant, deci nu este recomandat fumatul înainte de somn.