
CDC a anunțat noile simptome ale Covid-19
Dona20/05/2020Autoritatea americană CDC (Center for Disease Control and Prevention) a revizuit și anunțat noile simptome ale Covid-19, în urma informațiilor primite de la medici. Comparativ cu alte virusuri respiratorii, infecția cu noul coronavirus are o paletă mai largă de simptome, care diferă în intensitate și frecvență. Acestea apar într-o perioadă care variază de la 2 la 14 zile de la expunerea directă la virus. Simptomele durează între 7 și 10 zile, uneori mai mult la cazurile cu complicații.
Există două simptome care apar ca o constantă la toți pacienții infectați cu noul coronavirus
Este vorba de
- tuse continuă timp de mai bine de o oră sau 3 episoade de tuse într-o singură zi; la cei care tușesc deja, tusea le devine mai sâcâitoare
- probleme respiratorii (respirație greoaie, sacadată)
Însă, pe lângă aceste simptome, se mai pot adăuga încă două, la pacienții cu Covid-19
Iată lista simptomelor care pot varia de la un pacient la altul:
- Febră
- Frisoane
- Senzație de frig
- Dureri musculare
- Dureri de cap
- Dureri în gât
- Pierderea din sensibilitatea sau schimbări ale gustului și mirosului
În formele cu simptome moderate ale Covid-19, pacienții au, de obicei, în primul rând febră, peste 37,8C cu sau fără tuse; mai se pot simți și obosiți, pot avea și dureri musculare și dureri de cap, iar simțul mirosului și gustului li se pot modifica.
Noul coronavirus cauzează și leziuni pe piele
Pe lângă aceste noi simptome anunțate de CDC, specialiștii în dermatologie și podiatrie au semnalat și apariția unor leziuni pe piele, similare unei urticarii, veziculare (precum cele cauzate de varicelă), purpurice (pete vasculare) sau papuloscuamoase. Aceste leziuni apar în principal pe trunchi, la mâini și la picioare și dispar într-un interval de cca 10 zile. La 20% dintre pacienții din Italia au apărut astfel de leziuni, conform statisticilor comunicate de medici italieni. Specialiștii explică faptul că unele dintre aceste leziuni sunt, cel mai probabil, consecințele vasculopatiei cauzate de Covid-19 și pot fi prevenite sau tratate prin medicație specifică (anticoagulante). Însă specialiștii continuă să cerceteze cauzele acestor leziuni și dacă au implicații sistemice sau sunt corelate cu diferențele apărute în evoluția bolii la pacienți.
Există semnale de alarmă că starea pacientului cu Covid-19 este o urgență medicală și anume
- Probleme de respirație (tragem aer în piept, dar nu simțim că e suficient sau simțim că este dificil)
- Durere persistentă la nivelul pieptului sau simțim o tensiune
- Apariția unei sări de confuzie
- Aspect cianotic al buzelor sau feței