
Cazurile de demență, în creștere îngrijorătoare
Dona22/12/2021În lumea întreagă, o dată la 3,2 secunde, o persoană este diagnosticată cu demență, conform World Alzheimer Report 2015 potrivit căruia în fiecare an sunt descoperite peste 9,9 milioane de cazuri noi ale acestei boli.
Statistică Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că peste 35,6 milioane de persoane sunt afectate, pe plan mondial, de această nemiloasă afecțiune, însă cifra ar fi mult mai mare – 46,8 milioane de oameni, conform datelor Alzheimer’s Disease Internațional care include și cazurile aflate în faza incipientă. De asemenea, sursă din urmă menționează și faptul că cifra se va dublă la fiecare 20 de ani, ajungând la 74,7 milioane în 2030 și la 131,5 milioane în 2050. Cel mai mare impact va fi în țările aflate în curs de dezvoltare.
Oamenii de știință trag constant semnale de alarmă cu privire la ce va urmă. Spre exemplu, recent, un studiu comandat de asociația de caritate Alzheimer’s Research a relevat faptul că o treime dintre persoanele născute în Marea Britanie în anul 2015 vor suferi de demență. Această este, după părerea specialiștilor, o „criză în domeniul sănătății pe plan național, pe măsură ce populația din Marea Britanie îmbătrânește tot mai mult”.
Un alt lucru îngrijorător este faptul că, deși demență afectează cu preponderență persoanele trecute de 65 de ani, s-a remarcat o creștere a cazurilor ce apar sub acest prag.
O problema serioasă de sănătate, uneori neglijată
Pentru a contracara această tendința, foarte important, spun specialiștii, este întreprinderea unor eforturi globale în vederea dezvoltării de tratamente eficiente împotriva acestei maladii neurologice cu efecte devastatoare. De asemenea, esențială este diagnosticarea bolii în fazele inițiale țînând cont că cercetările prezentate de Alzheimer’s Disease Internațional arată că majoritatea persoanelor care trăiesc cu demență nu au beneficiat de un diagnostic.
În România, conform Institutului Național de Statistică, există aproximativ 275.000 de persoane cu demență Alzheimer și doar 35.000 dintre acestea sunt diagnosticate. Din păcate, la noi în țară această afecțiune nu este încă recunoscută că o problema serioasă de sănătate, motiv pentru care puțini dintre cei afectați apelează la un tratament de specialitate în primele etape ale bolii.
Boală progresează odată cu trecerea anilor
Demență este determinată de mai multe boli ale creierului, în special de maladia Alzheimer. Practic, are loc o distrugere a celulelor cerebrale, fapt ce afectează memoria, gândirea, comportamentul și capacitatea de realizare a activităților zilnice. Simptomele particulare și evoluția afecțiunii depind de la caz la caz, iar progresia se întinde pe mai mulți ani.
Printre factorii de risc ai acestei boli se numără: îmbătrânirea, bagajul genetic, sexul masculin, hipertensiunea, ateroscleroza (depunerea de grăsimi și de calciu în pereții arterelor), diabetul zaharat, nivelul ridicat de colesterol, accident vascular cerebral, accident ischemic tranzitor, infarct, nivelul crescut de homocisteina (aminoacid) și unele terapii hormonale în cazul femeilor trecute de 65 de ani.
Ajutorul din partea familiei este esențial
În acest moment nu există un tratament care să vindece maladia Alzheimer și celelalte forme de demență. Însă, pentru a limita și întârzia efectele negative, se recomandă că în special persoanele trecute de 60 de ani să apeleze la ajutor medical imediat ce întâmpină primele probleme de rememorare, în special a evenimentelor recente, a numelor persoanelor, de identificare a locurilor familiare și de efectuare a socotelilor aritmetice ușoare. Un alt semn îngrijorător este reprezentat de dificultate în găsirea cuvintelor adecvate în exprimarea gândurilor sau în denumirea obiectelor.
Ajutorul oferit de familie este deosebit de important, spun specialiștii. Astfel, în contextul în care majoritatea celor afectați nu își dau seama că au o problema și că se confruntă cu o posibilă maladie, cei apropiați, care observă simptomele, este indicat să încurajeze apelarea la investigații de specialitate astfel încât să se înceapă cât mai repede un tratament.