cauzele oboselii

Care pot fi cauzele oboselii

Dona03/01/2020

Care pot fi cauzele oboselii? Când suntem epuizați? Când și cum trebuie să intervenim?La ritmul de viață alert pe care îl avem, este normal să ne mai și simțim obosiți din când în când. Este normal să simțim că ne mai lasă bateriile și avem nevoie de o pauză. Însă când trebuie să ne alertăm?

Dacă după ce ne odihnim și dormim (suficient, minim 7 ore pe noapte) ne revenim, atunci starea noastră de oboseală este normală

Poate ne trebuie câteva zile sau ceva mai mult timp să ne revenim decât în cazul unei alte persoane, însă o alimentație sănătoasă și un somn bun ar trebuie să fie suficiente. Însă, sunt cazuri în care acestea nu funcționează. Oricât am încerca să ne relaxăm, ne odihnim, ne hrănim și hidratăm bine, dar nu e suficient. Ne simțim fără energie, epuizați. Uneori nu ne revenim nici după ce luăm câteva zile vitamine și minerale.

Sunt situații în care știm că avem anumite afecțiuni și atunci oboseala face parte din tabloul clinic al simptomelor sau complicațiilor.

Însă dacă nu ne știm bolnavi de nimic, dar ne luptăm cu lipsa de energie și oboseala, atunci trebuie să ne adresăm unui medic. Să vedem care sunt potențialele cauze și de ce trebuie să ne adresăm unui medic pentru investigații.

Deficiența de fier (anemia) sau excesul de fier

În cazul anemiei, femeile sunt cele mai afectate de această cauză, mai ales după perioadele menstruale cu sângerări abundente. Acest tip de deficiență poate fi consecința și a unor tratamente sau afecțiuni sau a sarcinii.

Apneea – sau respirația întreruptă în timpul somnului

Ne cauzează o scădere a nivelului de oxigenare a creierului și probleme de somn. Afectează mai mult bărbații supraponderali și obezi, aceștia sforâind mai frecvent și manifestând și pauzele respiratorii specifice. Din păcate, nu doar persoanele cu apnee sunt afectate de oboseala, ci și partenerii acestora care pot fi treziți frecvent pe parcursul nopții, deci nu se pot odihni suficient și neîntrerupt.

Diabetul – indiferent că este de tip 1 sau de tip 2

Oboseala este unul dintre simptomele din tabloul clinic al diabeticilor și apare în acest cerc vicios. Pe lângă lipsa de energie resimțită ca urmare a variațiilor glicemiei, diabeticii se simt obosiți și pentru că se confruntă cu probleme de somn cauzate de urinarea frecventă din timpul nopții.

Probleme ale prostatei

Trezirile frecvente din timpul nopții în cazul bărbaților cu adenom de prostată induce o stare de oboseală care se accentuează în timp. Nevoia mai imperioasă de a urina noaptea, asociată cu problemele de golire complete ale vezicii urinare, resimțirea unei presiuni mai crescute la nivelul vezicii, trebuie să îi determine pe bărbații trecuți de 50 de ani să se adreseze medicului de familiei sau urologului. Cu cât încep tratamentul mai repede, de la primele simptome, cu atât vor reuși să țină mai ușor sub control evoluția acestei afecțiuni cronice progresive și să aibă o calitate mai bună a vieții.

Probleme ale tiroidei

Un nivel scăzut al tiroxinei ne face să ne simțim obosiți; în plus, luăm în greutate, pielea este deshidratată, avem dureri de mușchi.

Sindromul oboselii cronice este o afecțiune serioasă

Dacă orice am face, oboseala și lipsa noastră de energie durează mai mult de 4 luni, atunci trebuie musai să ne adresăm unui medic. În plus, putem manifesta și dureri articulare și/ sau musculare.

Depresia și anxietatea

…cauzează și, în același timp, se manifestă prin lipsa de energie și probleme de somn. Este un cerc vicios care ne cauzează și accentuează oboseala.

Cancerul

Mai multe tipuri de cancer ne alertează și prin lipsa de energie și accentuarea stării de oboseală. Din păcate, și tratamentele pentru cancer cauzează oboseală și lipsa de energie, depresie și probleme de somn.

Sindromul picioarelor neliniștite

Este de la sine înțeles că dată picioarele ne freamătă toată noaptea, nu ne putem odihni, deci vom deveni obosiți. Fie că ne dor, fie că avem crampe, fie că ne tresar necontrolat, dacă avem astfel de simptome trebuie să ne adresăm medicului pentru stabilirea corectă a cauzei și un tratament adecvat.

Anumite deficiențe de minerale și vitamine

….contribuie la apariția stresului, apariția unor simptome neplăcute mai ales noaptea și a stărilor de oboseală.


Aboneaza-te la Newsletter