
Cătina
Dona24/10/2022CE ESTE CĂTINA
Cătina face parte din familia Elaeganaceae. Aceasta crește sub forma unui arbust care poate ajunge până la o înălțime cuprinsă între 2 și 4 metri, are ramuri cu spini mici și frunze înguste pe care cresc fructele de cătină.
Fructele de cătină au forma unor boabe mici și moi, de culoare portocaliu închis, iar gustul este acrișor și puțin amărui. Fructele se culeg de obicei în luna august și până la sfârșitul lunii octombrie, însă perioada potrivită este toamna târziu, când fructele sunt bine coapte.
Cătina este originară din Asia și era folosită cu precădere de către tibetani și chinezi, datorită numeroaselor sale proprietăți terapeutice. În medicina tradițională chineză, cătina era utilizată pentru a îmbunatați funcțiile aparatului digestiv și pentru a întări sistemul imunitar, dar și pentru tratarea răcelii și a gripei.
Această plantă era apreciată și de grecii antici, datorită proprietăților sale antiîmbătrânire, fiind folosită și ca produs de înfrumusețare pentru caii de curse, cărora se credea că le oferă luciu părului. Din acest motiv, denumirea în latină a cătinei, Hippophae, vine de la cuvintele Hipp (cal) și faes (strălucitor, luminos), care poate fi tradus „cal strălucitor”. Mai mult decât atât, o legendă spune că aceste fructe erau folosite ca hrană pentru calul înaripat Pegasus, deoarece îl ajutau să zboare.
Boabele de cătina se recoltează din august până la sfârșitul lunii octombrie, însă le puteți găsi și iarna, aproape înghețate, dar totuși perfecte. În timpul iernii, se recomandă folosirea combinației de cătină cu miere pentru conservare. Întrucât mierea are un conținut de microelemente similar sângelui uman, este ușor asimilată în organism, oferind beneficii interesante cum ar fi proprietăți antibacteriene, bacteriostatice, curative și reparatoare.
CE CONȚINE CĂTINA
Ca și alte superalimente, cătina conține numeroși antioxidanți puternici care ajută corpul să se apere de radicalii liberi (asociați în prezent cu aproape orice boală și cu procesul de îmbătrânire). Dar cătina are și alte proprietăți, fiind o sursă excelentă de Omega 7.
Cătina este o uzină de nutrienți. Cătina conține peste 190 de nutrienți și fitonutrienți, ceea ce o transformă într-un superaliment extrem de puternic. Conține numeroase flavonoide—fitonutrienți despre care s-a demonstrat prin studii că împiedică multiplicarea celulelor canceroase reducând în același timp durerea și inflamația și contribuind la pierderea în greutate a persoanelor obeze. Superfructul mai conține și cantități importante din enzima necesara procesului de vindecare superoxid dismutaza (SOD)—de patru ori mai mari decât ginseng-ul, o altă sursă importantă de SOD.
Cătina are un conținut bogat și de vitamina C. Mai exact, în 100 de grame de fructe de cătină se regăsesc între 400 și 600 mg de vitamina C, aproximativ de 10 ori mai mult decât în portocale.
Potrivit celor de la Food and Nutrition Journal, cătina mai conține și vitamina A, Omega-6 și Omega-7, alfa-tocoferol, cantități ridicate de vitamina E și carotenoide, minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, magneziu, zinc, seleniu), aminoacizi, flavonoizi, monozaharide, glicerofosfolipide, fitosteroli și compuși polifenolici.
CARE SUNT BENEFICIILE CĂTINEI PENTRU SĂNĂTATEA ORGANISMULUI
Datorită conținutului bogat în vitamine și alte substanțe nutritive, cătina este recunoscută pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate:
-îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv , acizii Omega-7 din cătină ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv și pot preveni apariția ulcerului gastric. În același timp, ameliorează durerile și grăbesc procesul de vindecare în cazul problemelor digestive;
-ameliorează problemele pielii, uleiul de cătină este bogat în acizi grași și poate proteja pielea împotriva razelor UV și arsurilor solare, având și un puternic efect antiinflamator. Totodata, poate preveni apariția altor probleme dermatologice, precum acnee, dermatită, eczeme, vergeturi sau uscarea pielii. Conform studiilor publicate în revista Comunicări Științifice Biochimice și Biofizice, oamenii de știință au ajuns la concluzia că fructele de cătină pot fi utilizate cu scop terapeutic contra afecțiunilor inflamatorii ale pielii.
-întarește sistemul imunitar, cătina este bogată în antioxidanți benefici pentru sănătatea organismului. Aceștia protejează organismul împotriva radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar;
-protejează sănătatea inimii, un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că un consum regulat de cătină este benefic pentru sănătatea inimii și poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare;
-ameliorează simptomele răcelii, datorită aportului ridicat de vitamina C, cătina este de mare ajutor în întărirea sistemului imunitar, prevenind și ameliorând astfel simptomele răcelii.
-combate cancerul, abilitățile cătinei de combatere a cancerului sunt impresionante. Într-un studiu publicat în ISRN Farmacologie, cercetătorii au descoperit eficiența cătinei în uciderea celulelor canceroase și a leucemiei limfatice. Alte studii publicate în revistele Fitoterapia și Nutriția și Cancerul au demonstrat că fructele de cătină manifestă o activitate antitumorală remarcabilă și efecte anticanceroase;
-ajută la pierderea în greutate, ca și cum cele menționate până acum nu ar fi fost suficiente ca să iubești cătina, iată că acest superfruct superdotat ajută și la pierderea în greutate. Puține alimente egalează cătina în conținutul sau de Omega 7, care opresc organismul din stocarea grăsimilor. Ajută, în același timp, ca persoanele care au pierdut în greutate să și-o poată menține;
-reduce deteriorarea cognitivă și motorie, numeroase studii demonstrează eficiența cătinei în reducerea deteriorarii cognitive și în tratarea afecțiunii denumită diskinezie. Diskinezia este o afecțiune neurologică degenerativă care implică deteriorarea motorie. Studii publicate în Monitorul Științei Medicale au descoperit că extractul din fructele de cătină are un efect protector contra diskineziei.
-super-imunitate, energizant, protecție UV, ca orice aliment atât de bogat în nutrienți, nu este surprinzător că stimulează sistemul imunitar și nivelul de energie. Uleiul de cătina este și un foarte bun protector contra efectelor solare.
CĂTINA CU MIERE
Atunci când ești răcit, se știe din popor, despre beneficiile cătinei cu miere. Se spune că o porție de cătină cu miere este benefică pentru imunitate.
Mierea cu cătină are numeroase beneficii pentru organismul uman astfel că putem enumera următoarele:
-vitaminizant și energizant – Asigură porția de vitamine și energie pentru întreaga zi;
-întărește imunitatea ajutând organismul să lupte împotriva virozelor având proprietăți antibiotice și antibacteriene. Totodată consumul de miere cu cătină în perioada răcelii, ameliorează simțitor efectele neplăcute ale acesteia;
-detoxifică organismul ajutând organismul să elimine toxinele atât cele din sistemul digestiv cât și cele de la ficat;
-are un puternic efect antioxidant întrucât ajută la neutralizarea substanțelor toxice preluate din mediul exterior;
-protejează inima – conform unor studii publicate în SUA, s-a demonstrat că un consum regulat de miere cu cătină ajută în prevenirea apariției bililor cardiovasculare;
-reglează activitatea gastro-intestinală datorită vitaminei E și a mineralelor.
Ca orice cură, nu trebuie să depașească 30 de zile și trebuie apoi o pauza de cel puțin o săptămână pentru că altfel stomacul devine prea acid și riscăm diaree severă și alte complicații la nivelul intestinului gros și subțire, precum si din cauza proprietăților sale anticoagulante.
CEAIUL DE CĂTINĂ
Tot datorită efectului antiinflamator, ceaiul de cătină se administrează pentru durerile articulare, în reumatism sau artroză, dar poate calma și spasmele abdominale sau durerile de cap. Alte afecțiuni în care e indicat consumul de ceai de cătină în scopuri terapeutice:
-artrita;
-guta;
-colesterol mărit;
-arsuri gastrice;
-angina pectorală;
-tuse;
-arsuri solare (aplicat sub formă de comprese);
-acnee, piele uscată, leziuni cutanate (aplicat sub formă de comprese).
SIROPUL DE CĂTINĂ ȘI BOLILE PE CARE LE TRATEAZĂ ACESTA
Siropul de cătină are numeroase beneficii în tratarea bolilor precum:
-acneea, puteți folosi ulei de cătină pentru a trata cicatricile postacneice și pentru a ajuta pielea să se vindece mai repede. Pentru un tratament mai eficient, folosiți cătina atât intern, cât și extern. Puteți să aplicați uleiul pe piele și totodată să beți zilnic suc sau sirop de cătină ori să administrați oral capsule cu extract obținut din acest arbust;
-cancerul, compuși precum flavonoidele și antioxidanții din Hippophae rhamnoides pot avea efecte antitumorale. De exemplu, cătina este bogată în quercetină, un flavonoid care pare să ajute la distrugerea celulelor canceroase. În plus, cercetările efectuate pe animale sugerează că poate proteja celulele sănătoase împotriva efectelor radioterapiei, un tratament comun pentru cancer. Rețineți însă că aceste efecte nu au fost încă testate pe subiecți umani, așa că ar fi necesare niște studii suplimentare;
-menopauza, hippophae rhamnoides poate ameliora simptomele menopauzei. Reduce uscăciunea vaginală și poate acționa ca remediu alternativ eficient pentru femeile aflate la postmenopauză și care nu pot administra produse pe bază de estrogen;
-sindromul ochilor uscați, se pare că plantă poate trata ochii uscați. Un studiu a asociat aportul zilnic de cătină cu reducerea înroșirii și arsurilor oculare;
-ulcerul, fructul sfânt al munților Himalaya poate îmbunătăți digestia. Studiile pe animale indică faptul că Hippophae rhamnoides contribuie la prevenirea și tratarea ulcerului.
ULEIUL DE CĂTINĂ
Uleiul de cătină se poate pregăti prin macerarea fructelor de cătină zdrobite, iar pasta obținută se amestecă cu ulei de măsline și se lasă deoparte timp de 30 de zile. După macerare, amestecul se strecoară printr-un tifon, iar uleiul obținut se păstrează în sticle închise.
CONTRAINDICAȚII
Cătina nu este recomandată femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de diaree. Dacă suferi de anumite boli cronice caracterizate prin multiple restricții, discută cu medicul tău înainte de a bea ceai de cătină. Întrucât ceaiul de cătină îngreunează coagularea sângelui, acesta este contraindicat cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală întrucât crește riscul de sângerări abundente.
De asemenea, ceaiul de cătină nu trebuie să fie consumat în timpul administrării unui tratament anticoagulant. Combinarea cătinii cu medicamente sau suplimente care diluează sângele ar putea crește riscul de sângerare, apariția de echimoze și vânătăi la lovituri foarte ușoare sau chiar din senin. Cătina în general poate acționa ca un diluant al sângelui, provocând sângerări.
În plus, siropul de cătină nu este recomandat persoanelor cu tensiune scăzută sau care urmează deja un tratament anti-hipertensiv. Si asta nu e tot. Înainte cu cel puțin două săptămâni de o intervenție chirurgicală nu trebuie să consumați cătină, deoarece procesul de coagulare al sângelui poate fi încetinit, astfel crescând riscul de sângerare în timpul operației și postoperator. Deoarece favorizează apariția unei sângerări, este contraindicat și persoanelor care iau aspirină sau heparină sau alte anticoagulante.
Bibliografie:
http://www.care2.com/greenliving/sea-buckthorn-ancient-healer-and-modern-superfood.html
Hippophae rhamnoides: safety and nutrition -http://www.foodandnutritionjournal.org/volume3number2/hippophae-rhamnoides-safety-and-nutrition/
Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/
Effect of Seabuckthorn (Hippophae rhamnoides) flavone on immune system – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18570236
Potential cardiovascular implications of Sea Buckthorn berry consumption in humans – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24490987
Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874111006945?via%3Dihub
https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sea-buckthorn-oil-benefits