Cataracta, o afecțiune reversibilă prin intervenție chirurgicală

Dona25/09/2019

Cataracta este o boală oftalmologică specifică vârstei înaintate, ce afectează una din două persoane de peste 60 de ani și două trei persoane trecute de 70 de ani, conform statisticilor Societăţii Române de Oftalmologie.
Cataracta este responsabilă de 51% dintre cazurile de orbire din lume, adică aproximativ 20 de milioane de persoane, potrivit unei estimări oficiale publicată de Organizația Mondială a Sănătății.

Cataracta începe să se dezvolte între 40 şi 50 de ani și prevalenţa sa creşte odată cu înaintarea în vârstă.
Boala se manifestă prin vedere înceţoşată, scăderea acuităţii vizuale, adaptarea dificilă la întuneric și perceperea în mod estompat a culorilor.
În cazul apariției primelor simptome este necesar un consult oftalmologic. În caz contrar, cataracta va evolua, în unele cazuri rapid, și se poate ajunge nu doar la pierderea vederii, ci și la risc de fracturi în urma căderilor sau accidentelor, imposibilitatea de a conduce autovehicule și afectarea vieții de zi cu zi.

Din fericire, cataracta este o boală reversibilă prin operaţie, iar pacientul poate reveni la o viaţă normală.
Singurul său tratament este înlocuirea cristalinului natural. De altfel, aceasta este cea mai frecventă intervenţie chirurgicală din Uniunea Europeană. Potrivit Societății Române de Oftalmologie, 4,2 milioane de oameni în fiecare an se operează de această boală.
Este bine de știut că anumite afecţiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială sau obezitatea pot să crească riscul de dezvoltare a cataractei. Alţi factori care au legătură cu apariţia cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung.

Așadar, factorii principali ai opacifierii cristalinului, respectiv lentila globului ocular, sunt: vârsta înaintată, expunerea excesivă la razele ultraviolete, în soare puternic sau la solar, diabetul zaharat, glaucomul, dezlipirea de retinnă, tratamentul cu corticosteroizi, leziunile oculare, prezența obezității printr-un indice de masă corporală mare, hipertensiunea arterială, dar și alți factori, precum fumatul sau un nivel mare de poluare în atmosfera, anumite infecții apărute pe parcursul sarcinii care pot afecta fătul, consumul excesiv de alcool și un nivel crescut al trigliceridelor în sânge.

De asemenea, factorul genetic este și el important în cataractă. Practic, persoanele care suferă și de alte boli ereditare au un risc de a dezvolta boala de până la 50%.
Pentru întârzierea apariției cataractei este importantă protejarea ochilor de lumina puternică și poluare și o dietă în care să abunde alimente naturale, proaspete, bogate în antioxidanți, vitaminele A, B6, C, E, seleniu și carotenoide.


Aboneaza-te la Newsletter