periuța de dinți

Cât de des îți schimbi periuța de dinți?

Dona06/08/2020

Periuța de dinți este acel articol de igienă personală care poate fi de multe ori neglijat fără să ne dăm seama. În primul rând nu suntem familiarizați cu toate opțiunile pe care le avem la îndemână – căci producătorii au creat și testat o multitudine de produse pentru adulți și copii, pentru diferite nevoi (de la albire, la sensibilitate dentară sau gingii sensibile).

Dar cel mai important este că uităm să o schimbăm periodic. Știai că stomatologii recomandă schimbarea periuței de dinți la fiecare 3-4 luni?

Există periuțe de dinți care îți indică prin schimbarea formei sau anumiți indicatori de culoare când trebuie reciclate. Dar ești de fiecare dată atent/ă la aceste detalii? Din experiența profesioniștilor în igienă dentară, cei mai mulți dintre noi neglijează această regulă deși este foarte importantă.

Chiar dacă își alegi o periuță de dinți electrică, și aceasta are indicații referitoare la schimbarea rezervei.

Periuța de dinți trebuie schimbată nu doar pentru că îți pierde din proprietăți prin folosire, adică se uzează, ci și pentru că nu mai este igienică. Oricât de bine am curăța-o, acumulează praf, germeni, depuneri de la pasta de dinți, resturi de la periajul dentar (de exemplu, resturi din placă sau tartru).

Cele mai importante reguli ale igienei dentare
  • Alege o periuță care ți se potrivește, indiferent că este manuală sau electrică.
  • Dacă ai sensibilitate dentară, mergi periodic la medic și folosește periuță, pastă și apă de gură pentru dinți sensibili.
  • Spală-te pe dinți cel puțin de 2 ori pe zi, respectând mișcările recomandate de medic, fără a brutaliza gingiile!
  • Folosește ața dentară și periuțele speciale pentru spațiile interdentare
  • Mergi la consult stomatologic preventiv cel puțin o dată pe an când vei avea nevoie de detartraj și tratamente profesionale de igienizare
  • Dacă observi inflamarea sau modificarea gingiilor, retragerea lor sau îndepărtarea lor de dinți sau sângerezi, ai dureri de dinți sau de gingii, cere sfatul medicului!

Aboneaza-te la Newsletter