Care sunt simptomele tuberculozei

Dona04/03/2020

Din păcate, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în România incidența tuberculozei este cea mai ridicată din Europa, inclusiv pentru tuberculoza rezistentă la tratament (numită și TBC multidrog rezistentă). Afecțiunea este o infecție în principal pulmonară cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) și se transmite prin expunere prelungită și contactul cu secrețiile unei persoane infectate (salivă, strănut, tuse). De aceea pacienții cu TBC sunt izolați pe perioada tratamentului până la confirmarea vindecării lor. Însă tuberculoza poate afecta și alte organe, nu doar plămânii, inclusiv sistemul nervos.

La multe persoane sănătoase care intră în contact cu bacteria, sistemul imunitar reușește să lupte cu succes împotriva bacterii și infecției, fără simptome. La anumite persoane, infecția poate rămâne latentă, adică sistemul imunitar nu reușește să ucidă bacteria, dar reușește să împiedice răspândirea în organism; însă poate fi doar temporar, deoarece la un anumit moment, când sistemul imunitar slăbește, boala poate deveni activă. Se estimează cu cca 1/3 din populația lumii are TBC latent, iar la 10% din cazuri boala va deveni activă.

Există și o a treia categorie, a persoanelor al căror sistem imunitar nu reușește nici să ucidă bacteria, nici să limiteze infecția, aceștia având TBC activ și manifestând simptomele tipice enumerate mai jos.

Boala se tratează cu succes în cca 6 luni, dacă este diagnosticată din timp și poate fi prevenită prin vaccinare

Vaccinul BCG se face încă din primele zile după naștere, dar este recomandat și persoanelor din categorii de risc (de exemplu personal medical, persoanelor care călătoresc în zone cu incidență ridicată a TBC); în 8 din 10 cazuri protejează persoana vaccinată. De aceea, vaccinul BCG face parte din schema obligatorie de vaccinare.

Care sunt simptomele tuberculozei

Printre simptomele tipice ale tuberculozei sunt:

– tuse persistentă, care durează mai mult de 3 săptămâni, în principal cu flegmă (uneori cu sânge);
– febră înaltă;
– pierderea în greutate;
– transpirație în timpul nopții;
– oboseală accentuată;
– pierderea poftei de mâncare;
– inflamații nejustificate care nu dispar după o perioadă de câteva săptămâni.

Cine are un risc mai crescut de a face TBC?

Riscul de TBC crește odată cu expunerea sau contactul prelungit cu un pacient infectat cu TBC. Însă un risc mai ridicat au persoanele cu sistem imunitar slăbit. Sistemul imunitar poate fi afectat negativ de anumite boli precum infecția cu HIV sau de anumite tratamente specifice (corticosteorizi, chimioterapie, anumiți inhibitori recomandați în cazul artritei sau a altor afecțiuni). Copiii și bătrânii sunt două categorii aparte (la copii sistemul imunitar nu este suficient antrenat – dacă nu sunt vaccinați, iar în cazul bătrânilor, imunitatea este afectată în general și au mai multe boli asociate. Alimentația săracă, folosirea drogurilor, abuzul de alcool sunt alți factori de risc pentru tuberculoză.


Aboneaza-te la Newsletter