
Care sunt simptomele hiperglicemiei
Dona31/03/2021Dacă ai prediabet, diabet sau ai risc de diabet, sau ești apropiatul unui astfel de pacient urmărește simptomele hiperglicemiei, adică unui nivel ridical al glucozei în sânge, peste valorile normale. Iată ce trebuie să știi despre asta!
Ce simptome trebuie să urmărești
Este adevărat că mai multe persoane pot reacționa diferit la același nivel ridicat al glicemiei. Nu de puține ori sunt cazuri de diabetici, în special pacienți cu diabet de tip 2, care trăiesc frecvent și pe perioade mai mari de timp cu glicemia crescută, fără a avea simptome majore. Asta nu înseamnă că în organismul lor nu se produse dezechilibre și modificări la nivelul celulelor, țesuturilor, în special al nervilor și vaselor de sânge. Neuropatia diabetică și retinopatia diabetică sunt complicațiile cauzate de modificările produse din cauza unui nivel crescut al glicemiei.
Așadar trebuie să recunoști imediat următoarele simptome și să iei imediat măsuri:
- nevoia frecventă de a urina,
- senzație de amețeală,
- stare de rău,
- polidipsie (sete excesivă) cu / sau senzație de gură uscată chiar dacă bei apă
- polifagie (senzație foame exagerată),
- vedere încețoșată.
Un nivel foarte ridicat al glicemiei poate cauza două complicații severe și anume cetoacidoza diabetică (frecventă la pacienții cu diabet de tip 1) și starea hiperglicemică hiperosmolară (frecventă la pacienții cu diabet de tip 2).
Simptomele cetoacidozei care indică o urgență și că e necesar să suni la 112 sunt: vărsături, dureri abdominale, respirație rapidă sau miros de fructe în respirație.
Ce înseamnă un nivel ridicat al glicemiei
În mod normal valorile glicemiei măsurate ale unei persoane nediagnosticate cu diabet trebuie să nu depășească 100 mg/dl, dimineața, la un interval de 8 ore de la ultima masă. Persoanele cu glicemie între 100 și 125 mg/dl sunt suspicionate cu prediabet, care poate fi reversibil dacă pacientul respectă un regim alimentar și face anumite schimbări ale stilului de viață. Altfel, situația pacientului se va înrăutăți în timp și va evolua în diabet de tip 2.
Valorile glicemiei peste 125 mg/dl măsurate dimineața, la 8 ore de la ultima masă, indică un diabet.
Valorile considerate normale ale glicemiei în cazul diabeticilor adulți sunt:
- între 70 și 130 mg/dl înainte de masă,
- sub 180 mg/dl la 1-2h după masă
- 100-140 mg/dl înainte de culcare
- cel puțin 100 mg/dl la cei care își administrează insulină, înainte de a avea o activitate fizică pentru a putea susține efortul.
Ce trebuie să faci în caz de hiperglicemie
Dacă ești diabetic, atunci medicul trebuie să îți spună de la primele consultații care sunt recomandările lui în cazul hiperglicemiei și hipoglicemiei. Ar fi bine să îți notezi și să păstrezi notițele la îndemână pentru tine și cei apropiați.
Dacă faci tratament cu insulină, atunci medicul sigur ți-a explicat cum să ajustezi dozele în funcție de nivelul glicemiei măsurat înainte de administrarea tratamentului. În plus, trebuie să ții cont de faptul că insulina acționează la un anumit interval de timp de la administrare, așadar trebuie să urmezi întocmai recomandările medicului în funcție de tipul de insulină pe care îl iei. Atenție însă! Trebuie să continui să îți măsori glicemia, mai ales dacă îți administrezi o doză suplimentară de insulină înainte de culcare, deoarece nu de puține ori, în astfel de cazuri, pacienții fac hipoglicemie fără să își dea seama.
În cazul unor valori mari, cu simptome severe (cele ale cetocidozei), apelul la serviciul de urgență este absolut necesar; personalul medical te poate îndruma sau poate îndruma un apropiat referitor la măsurile necesare până la sosirea echipajului.
Dar poți face și alte lucruri ca de exemplu să bei mai multă apă, dar nu dintr-odată, ci treptat, la numite intervale rezonabile de timp. Te ajută să bei ceaiuri care contribuie la reducerea nivelului glicemiei (ai mai multe opțiuni, farmacistul DONA te poate îndruma!). Te ajută să faci mișcare moderată, fără să te forțezi și având grijă la siguranța ta. Este suficient să mergi la o scurtă plimbare sau să te miști 10-15 minute prin casă sau dacă ai o bicicletă sau o bandă de alergat, folosește-le!
Verifică-ți jurnalul alimentar și stilul de viață!
Trebuie să existe un motiv pentru stările de hiperglicemie și nu este bine să se repete dacă respecți indicațiile medicului. Sau poate ai depășit nivelul de carbohidrați. Poate nu ai respectat tratamentul sau nu ai făcut suficientă mișcare. Poate nivelul de stres este ridicat și / sau nu te odihnești suficient noaptea. Poate tratamentul trebuie ajustat și trebuie să ajungi la consultație și să faci din nou analize.
Ai grijă de sănătatea ta, căci diabetul este o afecțiune complicată care, dacă nu este ținută sub control, produse multe schimbări și dezechilibre grave în organism, ireversibile.