
Care sunt principalele tulburări de somn
Dona14/06/2020La adulți, vorbim de trei tipuri de tulburări de somn mai frecvente: insomnia, apneea și sindromul picioarelor neliniștite. Mai există și dependența de somnifere și tulburarea de comportament în somn REM.
Somnulul de noapte este important pentru organismul nostru și trebuie să ne asigurăm că avem un număr minin de 7 ore de somn liniștit. Fără odihnă avem un risc crescut de suprapondere și obezitate, boli cardiovasculare, depresie, oboseală cronică. Ne scade imunitatea. Ne este afectat creierul (ne scade capacitatea de concentrare și memorare).
Apneea nocturnă
Este cauzată de îngustarea căilor respiratorii, de o tulburare funcțională a musculaturii respiratorii sau o boală (polipi, obezitate, insuficiența cardiacă, amigdalită). 80% dintre cei afectați sunt supraponderali.
Se manifestă prin oprirea respirație în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Astfel, cantitatea de oxigen care ajunge la creier poate deveni insuficientă, concentraţia de dioxid de carbon din sânge creşte şi apar variaţii ale ritmului cardiac și creșterea tensiunii arteriale. Există studii care arată că apneea crește riscul apariției glaucomului.
Pacienții cu apnee se simt adesea foarte obosiţi şi somnolenţi în timpul zilei, iar capacitatea lor de concentrare şi performanţa fizică suferă drastic. Per termen lung, întregul organism suferă, de aceea apneea trebuie tratată.
Insomnia
Poate afecta o persoană timp de săptămâni, luni sau ani. Aceasta nu reușește să doarmă suficient sau are dificultăți în a se odihni noaptea. Adoarme greu sau deloc. Se trezește de mai multe ori pe parcursul nopții. Se trezește devreme și nu reușește să adoarmă la loc. Se simte obosită după trezirea de dimineață. Nu poate adormi ziua chiar dacă este obosită. Este obosită și nervoasă pe timpul zilei. Manifestă probleme de concentrare și memorare din cauza oboselii.
Sindromul picioarelor neliniștite (boala Willis-Ekbom)
Este o afecțiune mai rar diagnosticată deoarece nu ne dăm seama că suferim de ea. 15% dintre noi suferim de acest sindrom, 1 din 5 femei!), la unii apărând doar ocazional, în perioade de stres sau suprasolicitare (dezechilibre de electroliți, anemie). Se manifestă prin mișcarea necontrolată a picioarelor în timpul somnului, constant sau ocazional (noaptea), însoțită în restul timpului de senzații neplăcute în special în gambe și coapse (furnicături, crampe, senzație de arsură), care se accentuează seara sau noaptea și pot apărea ocazional, la anumiți pacienți, și la nivelul membrelor superioare. Uneori, picioarele ne tresar necontrolat și ziua.