
Care sunt beneficiile vitaminei C și de ce ne ajută în sezonul rece
Dona04/11/2019Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai recomandate vitamine, mai ales în sezonul rece. De ce? Deoarece vitamina C are câteva funcții importante pentru organismul nostru.
De aceea, medicii o recomandă ca adjuvant în tratamentul afecțiunilor acute și cronice, și înainte și după unele intervenții chirurgicale, pentru a grăbi procesul de vindecare și a scădea riscul apariției anumitor infecții.
Contrar a ceea ce se spune, vitamina C nu este o vitamină miracol și nu previne contractarea anumitor infecții respiratorii, ci contribuie la vindecarea mai ușoară și rapidă a organismului.
Funcțiile vitaminei C
- Este implicată în protecția celulelor și menținerea acestora
- Este implicată în formarea colagenului. Acesta este o componentă importantă a țesuturilor conjunctive, inclusiv cartilajele, oasele, dinții, pielea, ligamentele și tendoanele, dar și a vaselor mici/ capilarelor, contribuind astfel la sănătatea acestora
- Menține sănătatea vaselor de sânge
- Ajută la vindecarea leziunilor și plăgilor
- Este un antioxidant și stimulează producția anumitor anticorpi, de aceea se spune că ne ajută în lupta împotriva infecțiilor virale și bacteriene.
- Crește absorbția fierului în tractul intestinal
- Ajută la eliminarea în exces a anumitor minerale (precum cuprul și plumbul) care, acumulate în organism, pot deveni toxice
- Ajută la diminuarea reacțiilor alergice (în doze ridicate) deoarece interferează cu eliberarea histaminei de către sistemul imun.
- Contribuie la prevenția anumitor afecțiuni, precum cataracta și bolile cardiovasculare. Un studiu publicat în 2004, ne arată că, prin efectele sale antioxidante, administrarea zilnică a unei cantități mai ridicate de vitamina C contribuie la scăderea riscului de boală coronariană.
Care sunt sursele de vitamina C
Lipsa vitaminei C în organism cauzează scorbut, dar este o afecțiune destul de rar întâlnită în zilele noastre. Nu se înmagazinează în organism, dar ne-o putem procura ușor prin alimentație și în doze relativ suficiente zi de zi. O regăsim în fructe și legume, cele mai bune surse fiind citricele, ardeii (roșii și verzi), fructe de pădure, căpșuni, kiwi, mango, papaya, broccoli, cartofi (și cei obișnuiți și cei dulci), conopida, varza de Bruxelles, pătrunjelul. Nu o regăsim în cereale.
Care este doza zilnică recomandată de vitamina C
O persoană adultă, fie bărbat sau femeie, are nevoie de aceeași doză zilnică de vitamina C și anume 40 de mg. În cazul copiilor, doza zilnică pentru cei cu vârsta cuprinsă între 1-10 ani este de 30 de mg/zi, pentru cei între 11-14 ani de 35mg/zi, pentru cei între 15-18 ani de 40mg/zi. Pentru sugari (copii sub 1 an), urmați sfatul medicului deoarece dacă aceștia primesc lapte praf deja beneficiază de vitamina C din formulă.
Studiile arată cu suplimentarea dozei zilnice de vitamina C contribuie la creșterea nivelului de antioxidanți în sânge cu până la 30%, ajutând astfel organismul să lupte împotriva proceselor oxidative, inflamatorii și a infecțiilor.
Formulele noi de vitamina C, cu eliberare prelungită, ajută la absorbția mai bună a vitaminei, pe parcursul întregii zile, și previne eliminarea acesteia prin urină.
La adulți, doza maximă considerată sigură este de până la 1g/zi, recomandată preventiv, pe perioade scurte, altfel, în doze mai ridicate, poate avea efecte adverse și anume:
- Tulburări gastrointestinale manifestate prin diaree sau flatulență
- Dureri de stomac.