Care sunt beneficiile curcuminului, extractul de turmeric

Dona04/11/2019

Turmericul, folosit din vremuri străvechi în medicina tradițională asiatică în afecțiuni dermatologice și digestive, este subiectul a nenumărate studii medicale privind proprietățile sale, mai precis ale curcuminului (cea mai valoroasă dintre componentele sale). Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că acest curcumin conferă beneficii în prevenția cancerului, dar are și proprietăți combinate antiinflamatorii, antioxidante, imunomodulatorii, proapoptotice și antiangiogenice (foarte importante în prevenția cancerului). Specialiștii au efectuat aceste studii pentru a determina beneficiile folosirii curcuminului în nenumărate boli, precum cancerul, afecțiuni inflamatorii, afecțiuni neurologice, fibroză cistică și afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni hepatice.

Turmericul este, la bază, un condiment, iar folosirea lui ca atare conferă beneficii limitate comparativ cu folosirea suplimentelor cu curcumin. De ce? Cantitatea de turmeric care ar trebui ingerată zilnic este mult prea mare pentru a ne oferi beneficii farmacologice, în plus, turmericul este afectat în procesul de digestie. Curcuminul este una dintre componentele turmericului, un polifenol care îi dă culoarea, pe care industria farmacologică a efectuat studii pentru a dezvolta și testa diverse formule cu eficacitate crescută.

Astfel, biodisponibilitatea curcuminului este mai crescută dacă este administrat în combinație cu alte componente. De exemplu, piperina, componentă activă majoră din piperul negru, crește biodisponibilitatea curcuminului cu 2000%. Însă, trebuie subliniat că nu orice supliment este eficace, deoarece nu toate formulele sau compozițiile tuturor suplimentelor cu curcumin de pe piață au fost testate clinic și sunt garantate din punct de vedere eficacitate și siguranță. Alegeți suplimente și formule ale unor companii de încredere și din farmacii.

Să vedem concret care sunt beneficiile antioxidante, antiinflamatorii, antimutagenice, antimicrobiene și anticancer ale curcuminului și de ce medicii îl recomandă ca adjuvant (supliment complementar) în diferite tratamente.

  1. Complexul cu curcumin ajută în tratamentul afecțiunilor inflamatorii și managementul durerii în aceste afecțiuni. Persoanele cu afecțiuni cronice care necesită tratament pe termen lung, precum osteoartrita, pot astfel beneficia de reducerea dozelor de analgezice și antiinflamatorii și a efectelor adverse ale acestora. Un studiu a arătat că administrarea doar a 1,500mg de curcumin /zi timp de 4 săptămâni a avut aceeași eficacitate precum ibuprofenul la pacienții cu osteoartrita genunchiului și mai puține efecte adverse gastrointestinale.
  2. Curcuminul ajută pacienții cu afecțiuni trombotice și cardiovasculare prin efectul anticoagulant pe care îl are.
  3. La pacienții cu sindrom metabolic se înregistrează beneficii prin scăderea nivelului glicemiei, de aceea este important ca administrarea suplimentelor de curcumin să fie monitorizată cu atenție pentru ajustarea dozelor de tratament.
  4. Alte afecțiuni – precum bolile oculare inflamatorii și degenerative, prevenția și tratamentul cancerului.

Potențiale efecte adverse și interacțiuni ale curcuminului

Turmericul și curcuminul sunt benefice pentru organismul nostru, după cum am văzut, dar există anumite atenționări privind potențiale interacțiuni și efecte adverse de care trebuie să ținem cont și anume:

  • Reacții alergice
  • Tulburări gastrointestinale (constipație, dispesie, diaree, distensie, reflux gastroesofagian, stare de greață și vomă, îngălbenirea fecalelor, dureri de stomac)
  • Deoarece cresc secreția bilei, nu sunt indicate persoanelor care au diferite afecțiuni ale vezicii biliare sau hepatice
  • Se recomandă precauție în cazul pacienților care iau anumite medicamente imunosupresoare, dar și al celor care iau antitrombotice.
  • Absorbția fierului poate fi influențată de doze ridicate de turmeric și curcumin.

Ca de fiecare dată reamintim că este bine să ne bucurăm de beneficiile suplimentelor cu extracte din plante, însă cu măsură, ținând cont de indicațiile medicilor și ale producătorilor. Nu în ultimul rând, țineți cont că sunt vândute o mulțime de produse din plante fără a fi controlate dacă într-adevăr conțin ingredientele respective și în concentrațiile menționate, de aceea, pentru siguranța dumneavoastră, procurați doar produse din farmacii și de la companii cunoscute.


Aboneaza-te la Newsletter