Care sunt beneficiile apiterapiei

Dona04/09/2019

Albinele nu au doar un rol esențial în polenizare, ci și în furnizarea unor produse folosite într-una dintre cele mai vechi terapii naturale – apiterapia.

Să vedem care sunt unele dintre cele mai folosite și mai cunoscute produse apiterapice, care se consumă ca atare sau apar în diferite forme ca suplimente și beneficiile lor pentru sănătatea noastră.

Mierea este menționată și folosită ca medicament încă din perioada empirică, mesopotamiană (mileniul III î.H.), dar și în Egiptul antic și de către vechile civilizații asiatice. Datorită proprietăților ei a fost consumată în diferite forme, inclusiv ca ambrozie (sau mied sau hidromel), băutura zeilor. Mierea este produsă de albine din polenul cules din părțile florale ale plantelor, dar și din secrețiile dulci care provin din părțile extraflorale.

Conține 95-99% zaharuri (fructoză), 14-25% apă, acizi grași, aminoacizi liberi, proteine, lipide, săruri minerale, enzime și vitamine (cele din grupul B și vitamina C), pigmenți, substanțe aromatice, uleiuri esențiale ș.a. Are proprietăți antibacteriene, anestezice și cicatrizate (în ulcere varicoase, arsuri, alte leziuni); ne hrănește celulele ficatului și celulele musculare, ne ajută miocardul, contribuie la fixarea calciului, în combaterea anemiei și a constipației (având un efect laxativ).

Există mai multe tipuri de miere care au proprietăți terapeutice diferite în funcție de sursa polenului. De exemplu, mierea de salcâm are un rol antiseptic și ne ajută în infecțiile respiratorii și când tușim. Mierea polifloră este un tonic general, are rol antiseptic, dar și sedativ. Mierea de tei are un rol antiseptic, fiind recomandată în afecțiuni respiratorii și pulmonare, dar ne poate ajuta și dacă avem probleme cu somnul. Mierea simplă sau în asociere cu propolis este recomandată și în anumite afecțiuni cardiovasculare (de exemplu, cardiopatie ischemică cronică, angină pectorală de efort, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, aritmie extrasistolică).

Atenție însă – este un produs ușor de falsificat, de aceea trebuie să îl cumpărați dintr-o sursă sigură. Mierea este folosită nu doar ca atare, ci și în alte forme (de exemplu, produse dermato-cosmetice). Mierea trebuie evitată la copiii mai mici de un an deoarece conține bacterii care pot cauza botulism infantil, o afecțiune gravă. De asemenea, în cazul copiilor cu anumite alergii, înainte de introducerea mierii și a altor produse de apiterapie, trebuie să discutați cu medicul pediatru.

Un alt produs fitoterapic larg răspândit este propolisul. Acesta este și unul dintre cele mai valoroase produse pe care ni le furnizează albinele. Este recoltat de pe muguri, tulpini și ramuri și de pe scoarța unor arbori și arbuști. Este valoros și deoarece se obține foarte greu, nu numai datorită compoziției și beneficiilor lui. Conține un amestec de rășini și balsamuri, ceruri vegetale și ceară de albine, uleiuri eterice și esențiale, dar și polen, într-o porție mică (5%).

Are proprietăți antiseptice, antibiotice, antifungice și antivirale; acționează și ca un anestezic local și contribuie la creșterea răspunsului sistemului imunitar, de aceea este recomandat a adjuvant și în afecțiuni grave, precum diferite forme de cancer. În farmacie, propolisul există și în diferite forme pe care le folosim frecvent (precum tincturi, glicolic, sprayuri și tablete, unguente).

În perioadele cu viroze propolisul glicolic combinat cu miere sau mierea cu propolis ne ajută copiii să aibă o imunitate mai bună, să se vindece și să se refacă mai repede.

Lăptișorul de matcă este un alt produs propriu albinelor cu proprietăți deosebite. Are în compoziție proteine, zaharuri, aminoacizi liberi, enzime, lipide, vitamine (A, C, E, B), hormoni și precursori homonali, minerale, steroli ș.a. Este un factor important antiaterosclerotic (recomandat cu precădere în ateroscleroza cerebrală, insuficiența cerebrală circulatorie și post infarct miocardic sau hemoragii cerebrale); joacă un rol în prevenția și combaterea anemiei, în stimularea sistemului imunitar (având proprietăți antimicrobiene și antimicotice), în protecția celulelor hepatice, în astenii și afecțiuni ale sistemului nervos, dar și ale oaselor și mușchilor. Îl putem găsi ca drajeuri/  sau extract liofilizat sau omogenizat cu miere, dar și în anumite produse dermato-cosmetice.

Veninul de albine, deși este un venin cu rolul de apărare al albinei, are proprietăți antireumatice și este folosit ca tratament în reumatismele inflamatorii, artrita reumatoidă, sindromul de ischemie periferică, poliartrita cronică evolutivă și în scleroza multiplă.

Polenul etomafil (adică cel care are nevoie de insecte pentru a fi transportat ca să se realizeze fertilizarea plantelor) nu este cel responsabil de alergii. Este considerat un aliment perfect, funcțional datorită compoziției sale complexe și complete. Are beneficii în cazul afecțiunilor hepatice, în combaterea radialilor liberi și stimularea sistemului imunitar, în anorexia postinfecțioasă, în distonia neurovegetativă, în geriatrie și gerontologie și susținerea efortului fizic și intelectual (la sportivi de performanță, dar și în perioadele școlare cu activitate intensă). În principal, îl putem consuma ca atare, în diferite forme (comprimate, tablete) sau în combinație cu miere, o formă mai acceptată de copiii noștri.


Aboneaza-te la Newsletter