canicula risc major pentru pacienții cronici

Canicula, un risc major pentru bolnavii cronici

Dona13/06/2020

Medicii ne avertizează că temperaturile ridicate reprezintă un risc pentru bolnavii cronici, chiar și pentru cei cu afecțiuni cronice comune. Creșterile bruște de temperatură și schimbările de umiditate ale aerului, peste nivelul normal de confort al organismului, sunt un factor de stres. Au ca rezultat direct creșterea frecvenței și severității simptomelor sau complicațiilor acestor afecțiuni.

Pacienții cronici din categoria de vârstă 60+ sunt cei mai vulnerabili la caniculă și căldură

Organismul acestora are cea mai scăzută capacitate de adaptare la acest tip de schimbări de mediu. Mai precis, capacitatea de autoreglare a temperaturii corpului scade pe măsură ce înaintăm în vârstă și această scădere este accentuată de afecțiunile cronice. De aceea, în rândul lor, în perioadele cu valuri de căldură apare un exces de motalitate de 82%-92%.

Nu degeaba vara se tot emit avertismente, iar vârstnicilor li se recomande să limiteze la minimum timpul petrecut în afara casei și să bea apă.

Categoriile de pacienți afectați semnificativ de caniculă sunt cei cu obezitate, boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii și diabet

În mod normal, indiferent de mediu, organismul unui adult sănătos își reglează și menține temperatura cât mai aproape de cea normală (37º C). Dar același organism sănătos are dificultăți în a-și regla temperatura atunci când depune un efort fizic intensiv într-un mediu extrem (caniculă și/ sau umiditate ridicată). Fără o intervenție imediată, în astfel de condiții și adultul sănătos se poate îmbolnăvi sau poate chiar să își piardă viața. De aceea activitatea fizică este minimă sau suspendată în zilele caniculare și ni se recomandă tuturor să stăm la umbră sau la temperatură controlată și să ne hidratăm mai mult decât de obicei.

Afecțiunile cronice produc schimbări sistemice în organism, făcându-l foarte vulnerabil atât la temperaturile ridicate, cât și la cele foarte scăzute. Acești pacienți nu pot face față schimbărilor bruște de mediu; dacă nu iau măsuri imediate de a se proteja, și mai și depun efort fizic, riscă să își piardă viața.

Pe perioada verii, pacientul cronic se confruntă frecvent cu apariția unor simptome mai ușoare sau mai severe ale insolației, ale extenuării pe fondul căldurii ridicate sau a umidității excesive, cu deshidratarea, pe lângă accentuarea simptomelor afecțiunilor existente (probleme respiratorii, HTA, hipo- sau hiperglicemie). Acest risc crește la cei care nu își respectă tratamentul și celelalte recomandări privind stilul de viață.

 


Aboneaza-te la Newsletter