Candidoza vaginala

Dona17/01/2023

Candidoza este o infecție fungică cauzată de specii de Candida, cea mai frecventă fiind Candida albicans. Aceasta este prezentă în mod normal la nivelul pielii, dar și în organism, în zone precum gura, gâtul, intestinul și vaginul, fără a determina apariția unei infecțiii. Atunci când condițiile de mediu se modificăpoate provoca infecții, înmulțindu-se într-un mod necontrolat.

 

CE ESTE CANDIDOZA VAGINALĂ

 

Candidoza vaginală este o infecție fungică care poate produce iritații, secreții și prurit intens la nivelul vaginului și al vulvei. 3 din 4 femei sunt afectate la un moment dat în viață de această infecție, iar multe dintre ele se confruntă cu cel puțin două episoade. Această patologie nu este considerată o boală cu transmitere sexuală.

Candidoza vaginală este o infecție fungică, produsă de Candida Albicans. Această bacterie face parte din flora vaginală obișnuită, alături de alte microorganisme. În momentul în care se produce un dezechilibru la nivelul florei din vagin, această ciupercă se înmulțește exagerat.

Așa apar simptomele pentru candidoza vaginala, infecție care poate apărea și la femeile care nu sunt active sexual. Cu toate acestea, femeile cu o viata sexuală activa dezvoltă mai frecvent riscul de candida. Candidoza în sarcină este destul de frecventă, fiind un motiv de îngrijorare și disconfort pentru cele mai multe dintre mămici. Tratamentul cu antibiotic poate fi una dintre cauzele candidozei vaginale.

În mod normal, flora vaginală este formată din bacterii și ciuperci care se află într-un echilibru. Lactobacilii, bacteriile “bune” din flora vaginală, produc acid care menține sub control creșterea ciupercilor, inclusiv a Candidei Albicand, care face parte din flora normală a tractului genital feminine Totuși, când acest echilibru este perturbat (de obicei, în urma consumului de antibiotic), candida crește și se inmulțeste exagerat.

 

CARE SUNT CAUZELE APARIȚIEI CANDIDOZEI VAGINALE

 

Candidoza vaginală are multiple cauze, responsabile de apariția simptomelor precum mâncărime și usturime la urinare, și anume:
– antibioticele, folosirea antibioticelor poate deregla echilibrul florei din vagin, ducând la înmulțirea bacteriilor și apariția de infecții fungice precum candida vaginală;
– absorbantele și tampoanele, pot fi vinovate de apariția dezechilibrelor florei din vagin și la înmulțirea exagerată a bacteriei Candida Albicans, mai ales dacă sunt schimbate mai rar. Tampoanele, din acest punct de vedere, sunt mult mai periculoase, având contact direct cu vaginul;
– lenjeria prea strâmtă, o lenjerie prea strâmtă sau din materiale sintetice poate duce la infecții fungice și poate genera o stare mare de disconfort, prin mâncărime și prurit;
– sarcina, candidoza în sarcină este frecvent întâlnită. Potrivit unor studii, în timpul sarcinii, procentul de candida albicans situate în vagin crește considerabil, ceea ce atrage cu sine și o crestere a riscului de a dezvolta candidoză. Dezechilibrele hormonale și nivelul crescut de estrogen sunt principala cauză a apariției candidei. Candida se poate transmite la făt, în timpul pasajului vaginal, în nașterea pe cale naturală;
– sistemul imunitar, un sistem imunitar slăbit sau care nu funcționează corespunzator crește exponențial riscul ca pacienta să dezvolte candidoză vaginală;
– diabetul, pacientele cu diabet pot avea un risc crescut de a dezvolta candida vaginală, mai ales cele cu valori necontrolate ale glicemiei.

 

CE SIMPTOME ARE CANDIDOZĂ VAGINALĂ

 

Candidoza vaginală are multiple simptome vizibile, care produc disconfort la nivelul vaginului. Această infecție fungică se poate manifesta prin:
– mâncărime la nivel vulvar și vaginal;
– inflamația vulvei (înroșire și umflare a vulvei);
– senzația de arsură la contact sexual;
– usturime la urinare;
– durere vaginală (spontan sau în timpul contactului sexual);
– leucoree (scurgere vaginală cu aspect brânzos, fără miros);
– secreție vaginală apoasă.

Simptomele candidozei vaginale pot avea intensitate diferite, de la mediu până la agresiv, în funcție de complicațiile existente pentru fiecare caz în parte.
Indiferent de caz, disconfortul există și consultația de specialitate este necesara pentru un diagnostic exact, precum și pentru un tratament eficient, care să elimine eficient simptomele pentru candidoza vaginală.

Candidoza vaginală complicată (severă sau recidivantă) se poate manifesta prin:
– simptome severe: înroșire extinsă, edem și mâncărime care conduc la fisuri, crăpături sau ulcere;
-candidoza recidivantă: 4 sau mai multe candidoze vaginale într-un an;
– infecție cu alt tip de candida decât Candida albicans;
– candidoza vaginală asociată unui diabet zaharat necontrolat;
– candidoza vaginală asociată cu o imunodeficiență (din cauza unor medicamente sau în cadrul infecției HIV).

 

CE INVESTIGAȚII SUNT NECESARE PENTRU DIAGNOSTIC

 

În cazul candidozei vaginale, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare în diagnosticul de candidoză vaginală.
Înainte de a ajunge la medicul ginecolog, este util să vă aduceți aminte de istoricul privind infecțiile vaginale sau de infecțiile cu transmitere sexuală. Sunt informații utile, care pot ajuta medicul specialist în diagnosticarea candidozei vaginale.

Diagnosticul pentru candidoză vaginală se face în urma unui examen pelvin, în care medicul de specialitate observă semnele infecției cu Candida Albicans.
Medicul ginecolog poate recomanda analiza secrețiilor vaginale, pentru a depista tipul de ciupercă ce a dus la apariția candidozei vaginale. În acest fel, poate recomanda un tratament corespunzator pentru candida.

 

TRATAMENT CANDIDOZĂ VAGINALĂ

 

Tratamentul candidozei vaginale este diferit în candidoza necomplicată față de cea complicată. Candidoza vaginală necomplicată, care prezintă simptome ușoare sau moderate și episoade sporadice de infecție, poate fi tratată prin:
– tratament vaginal de scurtă durată. Medicația antifungică este disponibilă sub formă de creme, unguente, comprimate și ovule. Un tratament antifungic durează una, trei sau șapte zile și, de regulă, este suficient pentru a vindeca infecția.

Reacțiile adverse ale tratamentului pot fi: senzație de arsură sau iritație în timpul aplicării. În cursul tratamentului pentru candidoza vaginală poate fi necesară schimbarea metodei contraceptive. Deoarece ovulele sau cremele au în compoziție anumite substanțe, ele pot degrada prezervativele din latex ori diafragmele vaginale.
Este indicat să te consulte un medic ginecolog dacă simptomele nu se remit după unul dintre tratamentele de mai sus sau dacă simptomele recidivează în interval de 2 luni de la terminarea tratamentului.

Candidoza vaginală complicată poate fi tratată prin:
– tratament vaginal de lungă durată, este un tratament care durează 7-14 zile și se prezintă, de regulă, sub formă de cremă vaginală, unguent, comprimate sau ovule. În general, tratează eficient infecția.

– medicație orală multidoza, Fluconazol (Diflucan) administrat oral în 2-3 doze, în locul tratamentului vaginal. Acest tratament nu este recomandat în sarcină

– tratament de întreținere, candidoza vaginală recidivantă se tratează cu o medicație de rutină care să prevină recidiva infecțiilor. Terapia de întreținere începe după vindecarea candidozei vaginale acute, printr-un tratament de regulă mai îndelungat (până la 14 zile);

– tratamentul de întreținere constă, de obicei, în administrarea de fluconazol (Diflucan), un comprimat pe săptămână, timp de 6 luni. Alternativ, se poate administra Clotrimazol (ovule vaginale), o dată pe săptămână. Partenerul sexual nu necesită tratament pentru candidoza vaginală. În cazul unei candidoze vaginale recidivante, este posibil ca și partenerul sexual să necesite tratament, dacă dezvoltă simptome de candidoza genitală (balanita) sau va trebui să se protejeze cu prezervativ în cursul contactului sexual.

Pacientele cu vulvovaginită candida complicată, de exemplu cele imunosupresive, necesită terapie mai lungă. În mod obișnuit, terapia include terapia intravaginală cu ovule ce conțin “azoli” timp de cel puțin 1 săptămână sau tratament oral cu fluconazol 150 mg o dată la 3 zile pentru trei doze. Pacientele cu vulvovaginită generată de candida recurentă pot beneficia de tratament supresor cu fluconazol oral săptămânal timp de 6 luni.

Pacientelor gravide nu trebuie să li se administreze antifungice orale. La aceste paciente este adecvată o cură de terapie intravaginală de 7 zile. Fluconazolul este considerat sigur la femeile care alăptează.
Nu există sustinere stiintifica pentru a recomanda terapia cu iaurt administrat intravaginal , introducerea de usturoi intravaginal sau dusurile prin irigator intravaginal.

 

PREVENȚIE CANDIDOZĂ

Pentru a-ți reduce riscul de a avea infecții fungice vaginale, așa cum este candidoza, este important să porți lenjerie intimă de bumbac și care nu este prea mulată. De asemenea, dacă vrei să previi candidoza vaginală, ține cont de următoarele recomandări:
– evită lenjeria intimă prea strâmtă și pantalonii prea mulați, care nu lasă pielea să respire;
– evită spălăturile vaginale, care îndepărtează o parte dintre bacteriile „bune” din vagin, care te protejează împotriva infecțiilor;
– evită produsele parfumate pentru igiena intimă feminină, cum ar fi absorbantele și tampoanele;
– evită să faci baie cu apă foarte fierbinte în cadă;
– evită folosirea antibioticelor dacă nu ai cu adevărat nevoie, cum ar fi pentru răcelile comune;
– evită să stai în haine ude, cum ar fi costumul de baie și echipamentul cu care mergi la sala de fitness, pe perioade lungi de timp;
– în timpul menstruației, schimbă-ți tampoanele și absorbantele cât mai des;
– ține diabetul sub control, dacă ai diabet zaharat, măsoară-ți glicemia și ține valorile ei sub control;
– după ce folosești toaleta, șterge-te întotdeauna dinspre față către spate.

 

Bibliografie:
https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/index.html
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/what-is-candidiasis-yeast-infection
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/diagnosis-treatment/drc-20379004
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/


Aboneaza-te la Newsletter