
#Stămacasă: Cum ne organizăm mai bine când lucrăm de acasă
Dona16/04/2020Nu e ușor să lucrezi de acasă în general, dar e și mai complicat când ești constrâns de situație. Te distrage mediul, te lași pradă tentațiilor din casă și poate ai tendința să mai amâni lucruri sau să sari peste anumite reguli de birou.
Să vedem ce poți face ca să gestionezi cât mai bine lucrul de acasă în această perioadă.
Timpul
Când lucrezi de acasă, există riscul să lucrezi prea mult uitând să păstrez echilibrul muncă – timp propriu care este atât de important. Nu uita că timpul pe care îl câștigi deoarece nu mai stai pe drumuri, îți aparține. Așadar, profită de el. Dormi mai mult și te trezești mai târziu dimineața. Sau alocă-l pentru o activitate care îți face plăcere, dar o amâni deseori spunând că nu ai timp.
Programează-ți treaba calculând exact timpul alocat fiecărui punct de pe lista cu sarcini. Apoi prioritizează și reprogramează pentru altă zi ce nu este cu adevărat urgent. Un bun manager, trecut prin viață, îți poate spune că nu toate lucrurile sunt urgente și nu toate lucrurile trebuie făcute de același om. De aceea există echipe.
În plus, ai schimbat doar locul, nu și programul de lucru. Așadar, respectă orele de program și menține echilibrul.
Stresul și anxietatea
#Stămacasă și lucrăm de acasă deoarece înțelegem necesitatea și situația specială. Avem un stres în plus nu numai legat de temerile firești legate de pandemie, ci și de schimbarea de mediu și de ritm. Întâlnirile și discuțiile față în față sunt înlocuite cu cele virtuale sau teleconferințe. Instrumentele de lucru și de colaborare în echipă sunt altele căci digitalul ne salvează în această perioadă; așadar, trebuie să descoperim opțiuni noi, setări, funcționalități. Mai mult, trebuie să ne și planificăm totul deoarece trebuie să ne sincronizăm cu alte persoane, aflate în locații diferite. Asta este un stres în plus, dar nu e insurmontabil.
Dacă luăm lucrurile pas cu pas, vom reuși să diminuăm semnificativ stresul și anxietatea. Astfel ne menținem sănătatea mentală. Trebuie să încercăm să ne reamintim permanent aspectele pozitive care sunt în jumătatea plină a paharului. Să ne bucurăm că, acasă fiind, nu mai deranjăm colegul când ascultăm muzică. Sau am scăpat de căștile nesuferite când avem tele- sau videoconferințe sau pur și simplu vorbim la telefon.
Suntem alături de cei dragi, chiar dacă la distanță
Chiar dacă lucrăm de acasă nu suntem complet izolați.
Doar folosim alte mijloace de comunicare disponibile pentru telefoane, tablete, computer. Conexiunea e destul de bună cam peste tot, așadar ne trebuie doar voință. Socializarea nu este doar față în față. Realist vorbind, câți dintre noi, din cauza ritmului alert, cel puțin în anumite perioade, nu au ținut legătura cu prieteni apropiați doar telefonic sau online? Dar asta nu ne-a deteriorat relația, nu-i așa? Cu prima ocazie când ne-am revăzut ne-am simțit ca și când ultima revedere a fost foarte recentă.
Sau nu ți s-a întâmplat să legi prietenii sau să ai o comunicare foarte bună cu parteneri, colaboratori sau clienți comunicând la distanță?
Ne vedem, auzim și citim zilnic pe rețele de socializare sau prin aplicații mobile, schimbăm informații, imagini, înregistrări, gânduri. Azi tehnologia ne ține aproape oricum. Este unul dintre aspectele pozitive de ținut minte care nu numai că ne ajută să ne păstrăm optimismul în aceste zile, dar ne și mențin eficiența.
Reguli privind sănătatea noastră
Avem tendința să stăm mai mult pe scaun sau pe canapea. Poate că renunțăm să lucrăm de la masă sau birou și ne chircim pe un fotoliu sau pe canapea. Dar nu este bine! Chiar deloc. Trebuie să avem grijă să ne păstrăm postura. Să luăm pauze de 10-15 minute și să facem mișcare la fiecare oră stată pe scaun. Putem purta o discuție telefonică stând în picioare sau plimbându-ne prin casă, de exemplu. Alternăm perioadele de stat cu ochii în ecrane cu cele de pauză; ne purtăm ochelarii (dacă îi avem), mai folosim hârtia și pixul ca să ne facem planuri și să ne odihnim ochii.
Altă problemă – suntem prea aproape de bucătărie și de frigider. Așadar gustările și micile indulgențe nu ne pot fi contorizate și taxate de alții. Sau ne spunem că avem nevoie să ne satisfacem niște pofte căci e o perioadă grea. Dar este greșit! Acumulăm kilograme. Ne suprasolicităm organismul care, acum, mai mult decât oricând, are nevoie de echilibru ca să lupte cu o eventuală infecție.
Dacă ținem cont de aceste câteva aspecte destul de simple, vom fi mai pozitivi și mai eficienți chiar dacă #stămacasă.