
Cancerul renal
Dona16/06/2021Cancerul renal este cauzat de apariția unor celule anormale în rinichi care se înmulțesc în mod necontrolat. Poate afecta pacienții de orice vârstă, inclusiv copiii. Este una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate în lume (nr. 13 conform statisticilor din 2012) și a 16-a cauză de mortalitate în topul mortalității cauzate de cancer.
Principalii factori de risc pentru cancerul renal sunt: obezitatea, fumatul, hipertensiunea, istoricul familial, anumite afecțiuni genetice și dializa efectuată pe perioade îndelungi.
Precum boala cronică renală, cancerul renal este o afecțiune silențioasă care ne dă semnale când deja este într-un stadiu avansat, tratamentul este mai complex și rata de supraviețuire a pacientului respectiv scade. Așadar, mai ales dacă ai probleme renale sau unul sau mai mulți dintre factorii de risc de mai sus, nu amâna să mergi la un control urologic dacă observi unul dintre simptomele care pot anunța cancerul renal.
Ce simptome trebuie să te alerteze
Așadar, dacă observi că urina ta are culoare închisă sau sânge, trebuie să mergi la medicul de familie sau la urolog.
Prezența sângelui în urină și aspectul modificat al urinei pot fi cauzate de o infecție urinară, mărirea în volum a prostatei sau litiaza renală, deci nu este un simptom unic al cancerului renal. Așadar, dacă ți se întâmplă, nu trebuie să intri în panică, ci doar să mergi la medic pentru investigații și analize specifice.
Mai sunt și alte simptome, dar care sunt și mai puțin specifice și pot fi cauzate de multe alte afecțiuni:
- scăderea nejustificată în greutate,
- febră și transpirații abundente,
- ai o durere persistentă de spate, în zona rinichilor sau sub coaste și/ sau simți sau ai senzația de umflătură în zona rinichilor care nu trece
- oboseală
- pierderea poftei de mâncare
- stare generală de rău.
Poți preveni cancerul renal?
Poți preveni cancerul renal dacă respecți recomandările generale pentru prevenția cancerului, mergi anual la control și analize de screening care includ și indicatori ai funcției renale. Iar dacă ai afecțiuni renale acute, te asiguri că sunt vindecate, și în cazul celor cronice urmezi tratamentul și calendarul de consultații periodice.
Prin prevenția anumitor afecțiuni precum hipertensiunea, diabetul, infecțiile urinare contribuie la scăderea riscului apariției cancerului de rinichi.
Dacă ai grijă să consumi cu moderație alcool, sodiu (sare) și grăsimi și să stai departe de fumatul activ și pasiv, întregul tău organism va avea de câștigat.
Ia tratamente și medicamente fără a-ți fi prescrise de medic doar la nevoie și conform indicațiilor din prospectele lor, deoarece unele dintre ele îți pot afecta rinichii!