
Cancerul pulmonar
Dona30/07/2019Cancerul este una dintre principalele cauze de morbiditate din lume. Între tipurile de cancer cu prevalență ridicată este cel pulmonar, care în majoritatea cazurilor este descoperit în stadiu avansat, căci este o afecțiune destul de silențioasă care ne induce în eroare. Atunci, în ciuda tratamentului, deja rata supraviețuirii timp de 5 ani, este mică (sub 15%).
Este diagnosticat la o vârstă destul de tânără – media fiind de 39 de ani. Cauza principală și incidența acestui tip de cancer țin de alegerea noastră – și anume de fumat. Cu cât ne apucăm mai devreme, fumăm mai mult și fumăm mai mulți ani, cu atât mai mare este riscul. Acesta crește dacă asociem și alți factori .
Care sunt simptomele care ar trebuie să ne atragă atenția:
- Tuse persistentă (2-3 săptămâni)
- Tuse care se agravează
- Ne doare când tușim
- Tuse cu mucus (spută) modificat, mai colorat
- Infecții respiratorii recurente și/sau persistente
- Eliminăm sânge când tușim
- Avem dureri când respirăm sau tușim
- Dificultăți de respirație (dispnee)
- Stare generalizată persistentă de oboseală și suntem lipsiți de energie
- Ne pierdem pofta de mâncare și / sau scăpăm de kilograme fără să facem efort sau să ne modificăm în vreun fel stilul de viață sau alimentația
Există și câteva simptome mai neobișnuite:
- Temperatură ridicată de peste 38 de grade, inclusiv
- Dificultăți de înghițire sau dureri
- Modificări ale degetelor (se curbează, vârfurile se lățesc)
- Respirație șuierătoare (Wheezing) fără alt motiv
- Dureri persistente (în piept sau umăr)
- Inflamarea feței sau gâtului
- Osteoartropatia hipertrofică pulmonară – inflamarea degetelor și unghiilor și durere cu inflamarea încheieturilor.
Simptome ale sindromului paraneoplazic (cauzate de hormonii eliberați)
- Senzație de înțepătură/ ace în degetele de la mâini sau de la picioare
- Slăbiciune musculară
- Stări de amețeală, slăbiciune generală, confuzie
- Umflarea toracelor (la bărbați)
- Apariția unor cheaguri de sânge.
Este una din principalele 5 cancere care cauzează deces, așadar dacă suntem fumător, trebuie să mergem periodic la medic la controale. Iar dacă apare unul sau mai multe dintre simptome sau simțim că ceva e schimbat la noi sau ne vindecăm mai greu sau nu ne putem vindeca după anumite afecțiuni respiratorii sau manifestările sunt mai grave decât le știm, atunci trebuie să ajungem la un pneumolog. Cu cât sunt diagnosticați mai repede, cu atât începem mai repede tratamentul și avem șanse mai mari de vindecare.
Ce putem face?
Ne adresăm medicului de familie și / sau medicului pneumolog. Diagnosticul se stabilește în urma consultației și investigațiilor de specialitate. Apoi urmăm cu strictețe tratamentul și regimul de viață recomandate.
Facem exerciții de respirație pentru a ne oxigena cât mai bine și a ne menține funcția pulmonară pe termen cât mai lung. Fumatul afectează oricum capacitatea pulmonară, deci și nivelul de oxigenare. Plămânii afectați de cancer și mai puțin eficienți, deci celulele noastre nu primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie, de unde și starea generală de oboseală și lipsa de energie.
Ne schimbăm stilul de viață – fără fumat activ sau pasiv, mișcare moderată practicată în mod regulat, alegem o alimentație bogată în antioxidanți echilibrată cu respectarea programului de mese și a unor porții moderate. Atenție – copiii fumători pasivi au un risc de 3 ori mai mare să dezvolte cancer pulmonar când devin adulți, decât ceilalți.