
Cancerul mamar, statistici și factori de risc de reținut
Dona28/09/2021În fiecare an, în luna octombrie marcăm lupta împotriva cancerului la sân, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și printre principalele cauze de mortalitate din lume, alături de cancerul pulmonar, colorectal, prostatic sau gastric.
Să vedem ce ar trebui să știm despre cancerul mamar, factorii de risc și prevenția lui
Câteva date statistice
- 1 din 8 femei din Uniunea Europeană va dezvolta cancer mamar înainte de împlinirea vârstei de 85 de ani
- În medie 20% dintre cazurile de cancer mamar din Europa se înregistrează la femei înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani; 36% dintre cazuri la femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, iar 44% apar la femei trecute de 65 de ani
- Nu este o boală exclusiv feminină. La fiecare 100 de cazuri înregistrate la femei, va fi un caz de cancer mamar diagnosticat la un bărbat.
Care sunt principalii factori de risc pentru cancerul la sân
- Care țin de stilul de viață și pe care îi putem controla: alcoolul, sedentarismul, creșterea indexului de masă corporală și obezitatea (la femeile cu menopauza instalată). Consumul moderat de alcool crește riscul de cancer mamar cu 5%. Surplusul ponderal și sedentarismul sunt cauza a 25-33% din cazurile de cancer la sân. Sedentarismul per se este cauza a 10-16% dintre cazurile diagnosticate
- Deși nu este trecut printre factorii individuali de risc pentru acest tip de cancer, să nu uităm că stresul este un factor de risc pentru orice tip de cancer și multe alte afecțiuni.
- Vârsta înaintată la care femeia dă naștere primul copil (după 30 de ani) și scăderea numărului de nașteri și a perioadei de alăptare.
- Apariția primei menstruații înainte de împlinirea vârstei de 12 ani și/ sau instalarea menopauzei după vârsta de 55 de ani crește riscul de apariției al acestui tip de cancer.
- Contraceptivele (pilulele combinate) cresc cu 15-25% riscul de cancer mamar comparativ cu valorile la femeile care nu iau aceste contraceptive; riscul scade la 10 ani de la renunțarea la pilule. Terapia hormonală în timpul menopauzei este un alt factor de risc care crește proporțional cu perioada de administrare.
- Genetici (responsabili pentru mai puțin de 5% dintre cazurile diagnosticate). Existența unei mutații la genele BRCA 1 și/sau 2 se asociază cu sindromul cancerului ereditar de sân și de ovar (HBOC). Așadar, aceste teste genetice sunt recomandate femeilor cu istoric familial de cancer mamar.
Putem preveni cancerul mamar?
După cum am văzut, factorii de risc responsabili de peste 95% din cazuri țin de stilul de viață și de anumite alegeri, pe care le facem.
Autoexaminarea lunară, prezentarea la medic dacă observăm modificări la nivelul sânilor și screeningul periodic sunt principalele metode prin care putem preveni acest tip de cancer. Desigur, presupunem că am acoperit deja anumiți factori de risc pe care îi putem controla, precum consumul de alcool, sedentarismul, folosirea responsabilă a contraceptivelor.
Ne putem autoexamina sânii prin palparea lor la duș, de exemplu și să observăm în oglindă potențialele modificări ale aspectului lor exterior (formă, culoare, mărime, contur, aspectul mamelonului). Dacă simțim vreun nodul, nu trebuie să ne alarmăm și să intrăm în panică. Ne programăm la medic, acesta fiind singurul care ne poate pune un diagnostic și ne poate liniști. Trebuie să avem mereu în minte că fiecare femeie se confruntă la un moment da, conștient sau nu, cu apariția unor noduli cauzați de schimbări hormonale, care se remit. Și că mulți dintre ei nu sunt maligni.
Anual, dacă avem peste 50 de ani, trebuie să efectuăm o mamografie. Dacă suntem mai tinere, atunci putem efectua ecografia mamară. Din păcate, conform specialiștilor români, cele mai multe cazuri de cancer diagnosticate la noi sunt deja în stadiul II și III, când rata de supraviețuire scade. Dacă este diagnosticat precoce, un caz de cancer mamar are o rată de supraviețuire la 5 ani de 95%. Din păcate, după tratamentul primar, cca jumătate dintre femeile cu cancer dezvoltă un cancer metastatic, iar la acestea, perioada medie de supraviețuire este de 18-30 de luni din momentul diagnosticării.