Cancerul cervical poate fi prevenit prin educație și prin vaccinarea anti-HPV

Dona05/02/2020

Din fericire, cancerul cervical (de col uterin) poate fi prevenit. Educarea femeilor încă din copilărie despre importanța analizelor preventive și despre HPV, împreună cu vaccinarea împotriva infecției cu HPV (Human Papilloma Virus) sunt singura soluție pentru a scădea incidența acestui tip de cancer.

Datele înregistrate în urma campaniei de imunizare anti-HPV din Marea Britanie, arată că, după 10 ani de la începerea vaccinării în rândul adolescenților de 12 și 13 ani, numărul de cazuri de leziuni precanceroase a scăzut dramatic, și anume cu 90%, chiar peste așteptările comunității medicale. În plus, vaccinarea a fost combinată cu screening periodic, esențial în depistarea precoce a schimbărilor care pot  interveni la nivelul celulelor colului uterin. Echipa de specialiști de la universitățile din Strathclyde, Edinburgh, Aberdeen și Glasgow Caledonian  au analizat datele privind imunizarea și screening-ul a 140.000 de femei din perioada 2008-2016. Mai mult, specialiștii au menționat și scăderea numărului de pacienți diagnosticați cu infecție cu HPV și au concluzionat că vaccinarea anti-HPV de rutină a provocat și o scădere a transmiterii acestui de tip de infecție.

Aceste statistici susțin pledoaria medicilor pentru imunizarea împotriva HPV din adolescență, atât a fetelor, cât și a băieților, deoarece HPV nu este cauzator doar de apariția leziuni precanceroase și a cancerului de col uterin, ci este legat și de alte tipuri de cancere (anal, vulvar, vaginal, penian/ de penis sau orofarigian).

În plus, dacă imunizarea s-a dovedit a scădea incidența cazurilor de leziuni precanceroase cu 90% în Anglia, screeningul periodic prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau de depistare precoce a eventualelor modificări ale celulelor cervicale reduce cu 80% riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Informații esențiale despre HPV

Human Papilloma sau HPV este unul dintre cela mai ușor transmisibile virusuri pe cale sexuală, cu o implicație majoră asupra stării noastre de sănătate. 8 din 10 femei active sexual sunt afectate de o infecție cu HPV de-a lungul vieții lor. În prezent există peste 120 de genotipuri de HPV, dintre care 15 sunt legate de cancerul de col uterin. Două dintre acestea, respectiv genotipurile 16 și 18 sunt responsabile de cca 70% dintre cazurile de cancer cervical.

Ce este cancerul cervical și cât de frecvent este în lume și în România

Conform datelor statistice deținute și comunicate de Organizația Mondială a Sănătății, cancerul de col sau cancerul cervical este al doilea ca incidență în rândul femeilor din regiunile mai puțin dezvoltate cu o creștere de 570.000 de noi cazuri înregistrate în 2018 (reprezentând 84% din cazurile noi înregistrate la nivel global). Ca frecvență la nivel mondial, în rândul femeilor, este al patrulea tip de cancer, cauzând peste 260,000 de decese/ an, în principal din cauza diagnosticării tardive.

Dintre cazurile diagnosticate în Europa, 7,5% provin din România, la noi cancerul cervical având o incidență de 3 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Lipsa imunizării anti-HPV, lipsa educației privind importanța screening-ului periodic specific (testul Babeș-Papanicolau plus alte investigații în funcție de fiecare caz) determină o diagnosticare târzie a leziunilor cauzate de infecția cu HPV în România. De aceea suntem pe primul loc în UE la mortalitatea cauzată de cancerul de col și anume 14,2 la 100.000 de cazuri.

Iată un film video realizat de Organizația Mondială a Sănătății care explică beneficiile vaccinării anti-HPV

https://www.youtube.com/watch?v=qF7pBzU4D20

Discutați cu medicul ginecolog și/ sau cu medicul de familie despre beneficiile vaccinării anti-HPV. Începutul acestui an marchează în România începutul campaniei gratuite de vaccinare în cabinetele medicilor de familie a fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Însă, studiile și specialiștii susțin că și băieții pot beneficia de acest tip de imunizare pe termen mediu și lung.


Aboneaza-te la Newsletter