
Cancer de piele
Dona17/06/2022Ce este cancerul de piele
Cancerul de piele reprezintă o creșterea anormală a celulelor pielii. Acesta apare atunci când apar mutații în ADN-ul celulelor pielii. Mutațiile fac ca celulele să crească necontrolat și să formeze o masă de celule canceroase.
Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt determinate de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare și/sau solar. Razele UV pot deteriora celulele pielii. Pe termen scurt, această deteriorare poate provoca o arsură solară. Pe termen lung, aceste deteriorări duc la modificări ale texturii pielii, la îmbătrânirea prematură a pielii și, uneori, la cancer de piele.
Depistarea timpurie a cancerului de piele oferă cele mai mari șanse de succes în tratamentul acestuia. Verificarea sistematică a pielii pentru identificarea modificărilor suspecte poate ajuta la depistarea cancerului de piele în stadiile incipiente. Limitarea sau evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete reduce semnificativ riscurile apariției afecțiunii.
Cancerul de piele începe în stratul superior al acesteia – epiderma. Epiderma conține trei tipuri principale de celule:
– Celulele scuamoase – celule subțiri și plate care formează stratul superior al epidermei.
– Celulele bazale – se află sub celulele scuamoase și au rolul de a produce celule noi ale pielii.
– Melanocitele – celule care produc melanina, pigmentul care dă culoarea normală a pielii – sunt situate în partea inferioară a epidermei. Atunci când pielea este expusă la soare, melanocitele produc mai mult pigment și fac pielea mai închisă la culoare.
Tipuri principale ale cancerului de piele
Leziuni precanceroase
– Keratoza actinică este cea mai frecvent întâlnită leziune precanceroasă. Aceasta se formează pe pielea deteriorată de expunerea cronică la razele ultraviolete (UV). Keratozele actinice se pot transforma în carcinom spinocelular (SCC), o formă comună și uneori invazivă a bolii.
Keratoza actinică apare sub forma unor pete mici, uscate, solzoase sau cruste pe piele. Acestea pot avea culoare roșie, maro, albă, roz sau o combinație de culori și uneori au relieful neregulat. Din cauza texturii lor aspre, keratozele actinice sunt mai ușor de simțit decât de identificat vizual.
Leziunile apar frecvent pe zonele expuse la soare, ale feței, buzelor, urechilor, scalpului, umerilor, gâtului și mâinilor. Chiar dacă doar 5-10% dintre acestea se transformă în cancer de piele, marea majoritate a carcinoamelor cu celule scuamoase încep să se dezvolte din keratozele actinice.
– Leukoplazia se dezvoltă la nivelul mucoaselor cavității orale, pe limbă sau pe buze. Se manifestă sub forma unor pete albe care pot evolua în cancer spinocelular. Cauzele apariției acestora este fumatul, răni ale mucoaselor (proteze, defecte ale danturii), expunerea excesivă la soare (pentru buze).
– Boala Bowen apare ca o pată roșie sau maronie, aspră, care este asociată cu psoriazis sau eczeme, dar nu răspunde la tratamentul acestor afecțiuni. În general, se limitează la nivelul epidermului, dar în cazuri rare, poate invada țesuturile mai profunde.
Carcinom bazocelular (BCC)
– Acest tip de cancer atacă celulele bazale. De obicei, BCC este cauzat de expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) și apare în zonele corpului expuse la soare, cum ar fi gâtul sau fața.
– Uneori, rănile pot supura, se pot forma cruste, pot provoca mâncărimi sau sângerări. La pacienții cu pielea mai închisă la culoare, aproximativ jumătate dintre leziuni sunt pigmentate (adică de culoare maro).
– BCC netratat poate deveni invaziv, se poate extinde în profunzimea pielei unde distruge țesuturile adânci. Aceste forme grave amenință viața.
Carcinom spinocelular cu celule scuamoase (SCC)
– Aceasta este doua cea mai frecventă formă de cancer de piele, caracterizat prin creșterea anormală și accelerată a celulelor scuamoase. Majoritatea cazurilor sunt vindecabile dacă se depistează din timp.
– Ca și celelalte forme de cancer, acesta apare în urma deteriorării celulelor de către radiațiile UV. Leziunile apar cel mai frecvent în zonele corpului expuse la soare. Există cazuri când SCC apare și în alte zone ale corpului, inclusiv la nivelul organelor genitale.
– SCC netratate pot deveni invazive, pot crește în straturile mai profunde ale pielii și se pot răspândi în alte părți ale corpului. Numărul de cazuri noi raportate crește în mod constant.
Melanomul
– Melanomul este o formă gravă de cancer de piele care începe în celulele cunoscute sub numele de melanocite. Deși este mai puțin frecvent decât carcinomul bazocelular (BCC) și carcinomul cu celule scuamoase (SCC), melanomul este mai periculos din cauza capacității sale de a se răspândi mai rapid la alte organe dacă nu este tratat într-un stadiu incipient.
– Melanocitele sunt celule cutanate care se găsesc în stratul superior al pielii. Ele produc un pigment cunoscut sub numele de melanină, care dă culoarea pielii. Melanomul apare atunci când deteriorarea ADN-ului în urma arderii sau bronzării datorate radiațiilor UV, declanșează modificări (mutații) în melanocite, ceea ce duce la o creștere celulară necontrolată.
– Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, pe pielea cu aspect normal (70-80% din cazuri) sau într-o aluniță existentă (20-30% din cazuri) care devine canceroasă. La bărbați apare cel mai des pe față sau pe trunchi. La femei, acest tip de cancer se dezvoltă cel mai des pe partea inferioară a picioarelor. Atât la bărbați, cât și la femei, melanomul poate apărea pe pielea care nu a fost expusă la soare.
– Melanomul poate afecta persoanele cu orice nuanță a pielii. La persoanele cu tonuri de piele mai închise, melanomul tinde să apară pe palme sau pe tălpi, sau sub unghiile de la mâini sau de la picioare.
Cauze
Lumina ultravioletă. O mare parte din deteriorarea ADN-ului celular rezultă din radiațiile ultraviolete (UV) care se găsesc în lumina soarelui și în luminile folosite la solare:
– Bronzarea. Riscuri mari rezultă în urma bronzării excesive la soare. Nu există un bronz sigur sau sănătos. Bronzarea deteriorează celulele pielii și accelerează semnele vizibile de îmbătrânire, iar în cel mai rău caz, crește șansele dezvoltării tuturor tipurilor de cancer al pielii.
– Arsurile solare. Arsurile solare reprezintă o reacție inflamatorie la afectarea straturilor exterioare ale pielii de către radiațiile ultraviolete (UV). În centrul acestei probleme se află melanina, un pigment care dă culoarea pielii și o apără împotriva razelor solare.
Melanina acționează prin întunecarea pielii neprotejate și expuse la soare. Cantitatea de melanină pe care o produce organismul este determinată genetic, motiv pentru care unele persoane se ard la soare, în timp ce altele se bronzează. Ambele sunt semne ale deteriorării celulare ale pielii.
Cinci sau mai multe arsuri solare dublează riscul de a dezvolta un melanom cu potențial letal.
Expunerea la soare nu explică cancerele de piele care se dezvoltă pe pielea care nu este expusă în mod obișnuit la lumina acestuia. Acest lucru indică faptul că alți factori pot contribui la riscul de cancer de piele, cum ar fi expunerea la substanțe toxice sau o afecțiunie care slăbește sistemul imunitar.
Factori de risc
Piele deschisă la culoare. Oricine poate dezvolta cancer de piele. Cu toate acestea, pielea care are mai puțin pigment (melanină) este mai puțin protejată de radiațiile UV dăunătoare.
Alunițele. Persoanele care au multe alunițe sau alunițe anormale prezintă un risc crescut de cancer de piele. Aceste alunițe anormale – care au un aspect neregulat și sunt, în general, mai mari decât celelalte – au mai multe șanse să devină canceroase. Este importantă urmărirea modificărilor acestora pentru depistarea prematură a complicațiilor posibile.
Leziuni precanceroase. Leziunile cutanate determinate de keratoze actinice prezintă un factor de risc (5-10% se modifică în cancer).
Un istoric familial de cancer de piele. Riscul crește dacă unul dintre părinți/frate/soră a avut cancer de piele. De asemenea, un istoric personal de cancer de piele crește șansele de a dezvolta boala a doua oară.
Un sistem imunitar slăbit. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele (persoane care au HIV/SIDA și cele care iau medicamente imunosupresoare după un transplant de organe).
Expunerea la radiații. Persoanele care au primit tratament cu radiații pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema și acnee, pot avea un risc crescut de carcinom bazocelular.
Expunerea la substanțe toxice. Expunerea la anumite substanțe, cum ar fi arsenicul, poate crește riscul de cancer de piele.
Manifestări ale cancerului de piele
– Carcinomul bazocelular (BCC) se prezintă sub forma unor răni deschise, pete roșii, excrescențe roz, umflături perlate, cicatrici sau excrescențe cu margini ușor ridicate și/sau cu o adâncitură centrală. Este important de reținut că manifestările pe piele pot avea un aspect foarte diferit de la o persoană la alta.
– Carcinomul spinocelular (SCC) poate apărea sub forma unor pete roșii solzoase, răni deschise, piele aspră, îngroșată sau verucoasă, sau excrescențe ridicate cu o depresiune centrală. Uneori leziunile pot forma cruste, pot provoca mâncărimi sau sângera.
– Semnele melanomului includ:
– pată mare maronie cu pete mai întunecate.
– aluniță care își schimbă culoarea, dimensiunea sau care sângerează.
– leziune mică cu o margine neregulată și porțiuni care par roșii, roz, albe, albastre sau albastru-negre.
– leziune dureroasă care provoacă mâncărimi sau arsuri.
– leziuni întunecate pe palme, tălpi, vârfurile degetelor de la mâini sau de la picioare, sau pe membranele mucoase care căptușesc gura, nasul, vaginul sau anusul.
Diagnostic
Anamneză – medicul va discuta despre semnele și simptomele, evoluția acestora, prezența unor antecedente familiale sau personale.
Examemul fizic – se examinează vizual țesutul afectat, cu ajutorul dermatoscopului și prin palpare dacă este necesar.
Biopsie – îndepărtarea unei porțiuni mici de țesut anormal pentru a examina starea acestuia la microscop. Este analiza necesară pentru a stabili diagnosticul final.
Tratament
Planul de tratament recomandat va depinde de mai mulți factori (tipul de cancer, dimensiunea, localizarea, stadiul). După ce se ia în considerare acești factori, medicul vă poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele tratamente:
Chirurgical:
– Operație de excizie. Medicul îndepărtează țesutul canceros și o parte din pielea sănătoasă care o înconjoară.
– Chirurgie Mohs. Îndepărtarea chirurgicală a tumorii și a fragmentelor mici de țesut care o înconjoară. Acestea se examinează la microscop pentru a elimina în întregime toate celulele canceroase.
– Chiuretaj și electrodesicare. Îndepărtarea țesutului afectat cu ajutorul unei chiurete (o lamă lungă în formă de lingură). Celulele canceroase rămase se ard cu ajutorul unui curent electric (electrodesicare).
Radioterapia. Fasciculele de energie de mare putere ucid celulele canceroase. Se folosește atunci când este imposibilă înlăturarea chirurgicală sau după aceasta, pentru a distruge celulele anormale rămase.
Terapia fotodinamică. Este utilă în înlăturarea keratozelor actinice. Pe suprafața acestora se aplică o substanță acidă (agent fotosensibilizant). Acesta se activează după ce este expus la un aparat special de emisie a luminii. Prin urmare, se formează compuși reactivi care distrug țesutul canceros.
Crioterapie. Se utilizează pentru tratarea leziunilor precanceroase prin înghețarea acestora cu ajutorul azotului lichid.
Chimioterapia. Se utilizează medicamente pe cale orală, local sau injectabil care opresc multiplicarea celulelor canceroase.
Terapia biologică (imunoterapie). Tratamentele biologice stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase.
Prevenire
Majoritatea cancerelor de piele pot fi prevenite. Pentru a vă proteja, urmați următoarele sfaturi:
– Evitați expunerea la soare în mijlocul zilei pentru a preveni arsurile și bronzul care provoacă leziuni ale pielii și cresc riscul de a dezvolta cancer. Programați activitățile în aer liber pentru alte momente ale zilei, chiar și iarna sau când cerul este înnorat.
– Folosiți o cremă de protecție solară cu spectru larg pe tot parcursul anului, cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate. Aplicați crema de protecție solară cu generozitate și reaplicați-o la fiecare două ore sau mai des dacă înotați sau transpirați. Folosiți o cantitate generoasă de cremă de protecție solară pe toată pielea expusă, inclusiv pe buze, pe vârful urechilor și pe spatele mâinilor și al gâtului.
– Folosiți ochelari de soare care blochează ambele tipuri de radiații UV – razele UVA și UVB.
– Evitați bronzarea la solare. Luminile folosite emit raze UV și vă pot crește riscul de cancer de piele.
– Fiți atenți la medicamentele fotosensibilizante. Unele medicamente pot face ca pielea dumneavoastră să fie mai sensibilă la lumina soarelui și mai predispusă la arsuri.
– Examinați des pielea pe tot corpul pentru a depista noi modificări ale alunițelor, pistruilor, umflăturilor și semnelor din naștere existente.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605
https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/
https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common
https://www.healthline.com/health/skin-cancer
https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/what-is-skin-cancer.htm