Calcularea indicelui de masa corporala ajuta la identificarea obezitatii

Dona30/10/2019

In urma cu numai doua decenii, in 1997, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut obezitatea ca fiind o afectiune cronica evolutiva si nu o simpla stare a corpului cum era cunoscuta pana atunci.
De atunci se vorbeste din ce in ce mai des despre obezitate, aceasta devenind o epidemie ce ia amploare in tarile dezvoltate si afecteaza din ce in ce mai multe persoane, dar in special copiii.

La nivel international, obezitatea afecteaza 23% dintre barbati si 20,3% dintre femei, iar supraponderalitatea 41,6% dintre barbati comparativ cu 24,7% dintre femei.
In Romania, aceasta boala afecteaza 21,3 la suta dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 79 de ani, iar supraponderalitatea 31,1 la suta, conform studiului epidemiologic “Obezitatea in Romania (ORO)”.

Rata obezitatii in randul copiilor si adolescentilor, la nivel mondial, a crescut de la mai putin de 1% (echivalentul a 5 milioane de fete si 6 milioane de baieti) in 1975, la aproape 6% la fete (50 de milioane) si 8% la baieti (74 de milioane) in 2016, potrivit unui studiu dat publicitatii recent de OMS. In total, numarul copiilor obezi a crescut de la 11 milioane in 1975, la 124 de milioane in 2016. Acestora li se adaugă 213 milioane de copii supraponderali.

OMS atrage atentia ca daca tendinta se va mentine, numarul de copii obezi la nivel global il va depasi pe cel al al copiilor subponderali pana in 2022, la nivel global.
In Romania, statisticile arata ca aproape 40% dintre copii sunt supraponderali. Numarul lor a crescut cu 18 procente in ultimii zece ani.

Pentru a afla daca o persoana poate fi considerata obeza, se foloseste Indicele de Masa Corporala (IMC),un indicator oficial, de calculare a greutatii ideale. IMC se calculeaza impartind greutatea unei persoane (in kilograme), cu inaltimea lor (in metri) la patrat. Interpretarea valorii obtinute: Subponderalitate, risc crescut: IMC < 18.5; Slab, risc redus: IMC = 18.5 – 22; Interval normal: IMC = 20 – 24.9; Supraponderalitate, risc crescut: IMC = 25 – 30; Obezitate, risc mare: IMC > 30.

Obezitatea implica o plenitudine de riscuri: cardiovasculare (hipertensiune arteriala, ateroscleroza, tromboze venoase profunde, staza limfatica, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca congestiva, embolii pulmonare, accident vascular cerebral, moarte subita, distonie neurovegetativa), respiratorii (insuficienta respiratorie, apnee in somn, sindrom Pickwik, hipoventilatie, hipertensiune pulmonara, predispozitie pentru infectii respiratorii, cresterea incidentei de astm bronsic), metabolice (rezistenta periferica si hepatica la insulina, diabet zaharat de tip II, displipidemie: hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie, cresterea in circulatie a acizilor grasi liberi, crestrerea fractiunilor LDL, VLDL (colesterol rau) si scaderea fractiunii HDL (colesterolul bun), hipercoagulabilitate sangvina), digestive (litiaza biliara, colecistite, steatoza hepatica, esofagita de reflux), reumatologice (osteoartrite, artroze, lombalgii cronice), cutanate (limfedem, edeme ale membrelor inferioare, micoze, intertrigo, hipersudoratie, celulita), obstetricale (eclampsie, macrosomie fetala, distocie pelviana), renale (glomeruloscleroza, proteinurie) si endocrine (tulburari ale ciclului menstrual precum oligomenoree si amenoree, anovulatie, sindromul ovarului polichistic, infertilitate, hiperandrogenism, hipogonadism).

De asemenea, obezitatea are implicatii negative de ordin psihologic, putand duce la depresie, alterarea calitatii vietii, scaderea increderii in sine, anorexie nervoasa si bulimie, dar afecteaza si sistemul nervos central, prin cresterea riscului de accident vascular cerebral si hipertensiune intracraniana.
In plus, slabeste sistemul imunitar si duce la aparitia sindromului inflamator (asociat cu riscul crescut al aparitiei cancerului).

O serie ampla de cercetari a dovedit si legatura directa dintre obezitate si anumite tipuri de cancer. Spre exemplu, se estimeaza ca in tarile dezvoltate intre 7% si 15% a cazurile de cancer de san sunt cauzate de obezitate. Aceasta boala este si una dintre cele mai importante cauze ale cancerului de colon. In ceea ce priveste cancerul de esofag, expertii au estimat ca in Marea Britanie, spre exemplu, la 1 din 5 cazuri obezitatea este factorul principal la cancerul esofagian.

Studiile au aratat ca oamenii care sunt supraponderali sau obezi au de asemenea sanse mai mari de a dezvolta cancer de pancreas si rinichi.
De asemenea, exista mai multe dovezi care evidentieaza faptul ca a fi supraponderal sau obez ar putea creste riscul de multe alte tipuri de cancer, inclusiv leucemie, tumori la ficat, limfom non-Hodgkin, cancer ovarian, de prostata, tiroidian si chiar cancer la creier.

Pentru prevenirea obezitatii, atat in cazul adultilor cat si al copiilor, se recomanda reducerea consumului de alimente ieftine, ultraprocesate,cu o densitatea calorica mare, sarace in nutrienti. De asemenea, trebuie redus timpul petrecut cu activitati sedentare.


Aboneaza-te la Newsletter