cafea ficat

Cafeaua are beneficii pentru ficat

Dona10/06/2021

Ți-am atras atenția, nu-i așa? Aici am scris pe larg despre nutrienții și cele mai cunoscute beneficii ale cafelei.

Acum îți vom povesti ceva nou și mai puțin cunoscut dintr-un raport al British Liver Trust publicat în 2016, „Cafeaua și ficatul – beneficii potențiale pentru sănătate”. Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt! Poți accesa și verifica personal aici, unde este disponibil raportul complet. Și aici unde este public raportul unei mese rotunde internaționale la care experți medicali din toată lumea au dezbătut rezultatele studiilor despre cafea și bolile hepatice.

Așadar, OMS a confirmat, după ce a specialiștii au trecut prin peste 1000 de studii, că un consum moderat de cafea poate contribui la prevenirea cancerului hepatic. De asemenea, cafeaua reduce riscul de boli hepatice, inclusiv pentru ciroză și fibroză, iar la anumiți pacienți poate încetini evoluția unor afecțiuni (tot de ficat), indiferent de forma cafelei (instant, filtrată, espresso).

Ce spun alte studii

Mai sunt și alte studii care susțin beneficiile de sănătate ale consumului moderat de cafea pentru ficat discutate în cadrul unei conferințe internaționale care a avut loc în 2017. Iată un rezumat al descoperirilor:

  • Consumul de cafea este asociat cu o scădere de 40% a riscului de cancer hepatic vs. la nebăutorii de cafea, deși se pare că este un beneficiu care depinde și ca cantitatea de cafea băută
  • Studii din SUA și Italia sugerează o legătură semnificativă între consumul de cafea și reducerea riscului de ciroză, reducând riscul pentru această afecțiune severă cu 25-70%
  • Alte studii arată o relație inversă între consumul de cafea și riscul de boli hepatice cronice, cu o scădere a riscului în medie de 25-30% la cei care beau puțină cafea și de până la 65% pentru consum ridicat.
Dar câtă cafea poți bea concret în fiecare zi?

Autoritatea guvernamentală americană, una dintre cele mai cunoscute în lume, FDA, recomandă limitare a consumului la maxim 400 mg de cofeină pe zi, adică  maxim 4 căni de cafea pe zi căci la o cană de cafea de 230 ml poți avea un aport de 80 și 100mg de cofeină (în funcție de concentrația cafelei)


Aboneaza-te la Newsletter