
Căderea părului
Dona10/02/2023Căderea părului este o problemă care poate deranja atât femeile, cât și bărbații. În viața actuală grăbită avem tendința să punem totul pe seama stresului. Da, nimeni nu contestă că poate fi un factor și stresul care favorizează, inclusiv căderea părului. Căderea părului se poate dezvolta treptat de-a lungul anilor sau poate apărea brusc. În funcție de cauza de bază, aceasta poate fi temporară sau permanentă. Ce factori mai există? Factorii diferă la bărbați și femei? Ce se poate face să se prevină? Se poate face ceva sau totul e genetic? Până la sfârșitul articolului veți avea răspunsul la aceste întrebări.
Ce înseamnă căderea părului? Ciclul de viață al firului de păr
Căderea părului sau alopecia, o denumire mai științifică, afectează mai des personele mai în vârstă, dar poate apărea și la copii.
Părul este alcătuit dintr-o proteină numită keratină, care este produsă în foliculii de păr din stratul exterior al pielii. Pe măsură ce foliculii produc noi celule de păr, celulele vechi sunt împinse, astfel are loc creșterea părului, cu o rată de aproximativ 15 cm/an. Părul ce vedem noi, de fapt este un șir de celule moarte de keratina. Un adult are între 100.000-150.000 de fire de păr și pierde 50-100 de fire pe zi. Firul pierdut în mod normal se înlocuiește cu un nou fir de păr. În cazul unui păr mai lung, cantitativ poate avea un aspect înspăimântător, dar această cantitate se consideră încă normală. Nu se consideră alopecie. Atunci când numărul de fire de păr pierdute pe zi depășește 100, vorbim deja de alopecie.
Aproximativ 90% din părul de pe scalpul unei persoane crește în continuu. Fiecare folicul are propriul său ciclu de viață, care poate fi influențat de vârstă, afecțiuni acute sau cronice și o mare varietate de alți factori. Acest ciclu de viață este împărțit în trei faze:
• Faza anagenă
• Faza catagenă
• Faza telogenă.
Faza anagenă se referă la 85% din volumul părului. Este faza de creștere a părului și durează între 2-6 ani. Tulpina firului de păr este produsă de foliculul pilos în această fază. În cursul acestei faze, părul crește aproximativ 1 cm pe lună.
Faza catagenă este de tranziție, este faza de regresie a părului și durează 2-3 săptămâni. În această perioadă părul se oprește din creștere.
Faza telogenă este faza de repaus. Durează aproximativ 2-3 luni și vizează mai puțin de 10% din numărul firelor de păr. În timpul acestei faze are loc căderea părului, părul mort cade, după ce a fost împins afară de noul fir de păr care a intrat într-o altă fază anagenă.
Cauzele căderii părului
Căderea părului nu este doar o prolemă de sănătate, ci este o afecțiune care deranjează aspectul fizic. Cauzele pot fi multiple. Există cauze care se pot elimina relativ ușor, astfel încât părul poate începe procesul de regenerare. Utilizarea excesivă a produselor pentru păr (pentru coafat, decolorare, etc.), impactul mecanic (montarea extensiilor de păr, utilizarea de placă de îndreptat părul, ondulator, etc.) sunt factori care- cu ajutorul dorinței-, se pot elimina din schemă. Trebuie să fim conștienți de faptul că toate cele menționate mai sus, afectează părul. Folosirea acestora trebuie să fie asumată.
O dietă săracă în proteine, dietele hipocalorice în general, influențează de asemenea căderea părului. Când organismul nu primește nutrienții necesari, nu se va focusa pe creșterea părului.
Contra celor menționate mai sus, există și factori care nu se pot elimina. Există afecțiuni dermatologice la nivelul scalpului care favorizează căderea părului, precum:
• micoza scalpului
• psoriazis
• dermatita seboreică.
Ele se pot ține sub control cu ajutorul unor produse potrivite, important este să se solicite ajutor în timp util, când alopecia nu este foarte gravă.
Pe de alte parte, se cunosc și cauze sistemice, afecțiuni, tratamentul cărora duce la căderea părului. În acest context vorbim de afecțiunile oncologice, chimioterapie/radioterapie, dar și anemia, dereglările hormonale, bolile autoimune, disfuncțiile tiroidei (hipertiroidism-mai des întâlnit în rândul femeilor), pot duce la alopecie. Există și tratamente medicamentoase (pentru hipertensiune, boli oncologice, anticoncepționale, etc) care pot duce la alopecie temporară.
Stresul poate fi un alt factor declanșator al căderii părului. Căderea părului poate fi influențată și de un șoc fizic sau emoțional. În această situație, părul se subțiază brusc.
Acestea ar fi factorii generali și principali care provoacă căderea părului. Dar la o întrebare încă nu am oferit răspuns. Există diferențe între femei și bărbați când vine vorba de căderea părului?
Căderea părului este o problemă mai frecventă în rândul bărbaților decât în rândul femeilor?
Bărbații sunt dezavantajați din punct de vedere genetic, hormonal și comportamental atunci când vine vorba de căderea părului. În timp ce bărbații și femeile sunt similar susceptibili la majoritatea afecțiunilor medicale, pot exista distincții de remarcat între ei atunci când vine vorba de cauză și tratament.
Statisticile arată că bărbații sunt mult mai predispuși la căderea părului decât femeile. Mai mult de 55% dintre femei și 85% dintre bărbați sunt susceptibili la această problemă măcar odată de-a lungul vieții.
Din punct de vedere structural, nu există nicio diferență între părul bărbaților și femeilor, în lipsa factorilor care provoacă un dezechilibru hormonal sau în lipsa factorilor externi, părul crește în același ritm.
Principalul tip de cădere a părului la bărbați se numește chelie masculină, iar la femei, căderea părului cu model feminin. Bărbații pierd mai mult păr și într-un model bine definit pornind de la tâmple, în timp ce femeile pierd din tot volumul părului.
Unde apar diferențele? Diferențele se pot observa la nivel hormonal. O diferență mare ar reprezenta dihidrotestosteronul (DHT), un hormon care ajută la formarea caracteristicilor sexuale masculine în timpul pubertății. DHT este derivat din testosteron, prezent și la sexul feminin, dar în cantități mult mai mici. DHT este motivul principal din spatele căderii părului la bărbați.
În cazul femeilor joacă un rol principal un alt hormon, și anume estrogenul. Majoritatea femeilor își pierd părul din cauza dezechilibrelor hormonale care apar pe măsură ce trec prin sarcină, naștere și menopauză. Diferența de niveluri hormonale în timpul acestor evenimente de viață poate afecta sănătatea părului.
Simptomele căderii părului
Principalul simptom al alopeciei este căderea mai multor fire de păr decât de obicei, dar acest lucru nu este foarte ușor de indentificat. În cazul femeilor este și mai greu de observat câteodată, deoarece volumul de păr pierdut se pune pe seama lungimii părului și oricum celelalte fire vin peste zona de unde lipsesc mai multe fire de păr. În cazul bărbaților se văd cu ochiul liber mai repede zonele cu alopecie.
Haideți să vedem care sunt simptomele care indică alopecie:
• Rărirea părului la nivelul scalpului
• O linie de păr în retragere înseamnă că părul începe să cadă din față și în jurul tâmplelor
• Pe suprafața scalpului mai este prezentă o porțiune de păr, în formă de potcoavă, ce unește părțile laterale cu zona inferioară.
Care sunt tipurile de cădere a părului?
Căderea părului se poate clasifica din mai multe puncte de vedere. În funcție de durata episoadelor de creștere cunoaștem:
• Căderea ocazională < 6 luni –numită și cădere difuză, punctuală • Căderea de durată > 6 luni, numită și cădere regulată.
În funcție de cauzele care provoacă căderea părului se cunoaște:
• Alopecie androgenă
• Alopecia areata
• Efluviu anagen
• Efluviu telogen
• Tinea capitis.
Alopecia androgenă este forma cea mai întâlnită, afectează aproximativ 50% dintre oameni. Alopecia androgenă se referă la căderea ereditară a părului. Căderea părului se întâmplă treptat. În cazul anumitor persoane poate începe chiar și la pubertate, în cazul altora poate începe numai la vârsta mijlocie.
Alopecia areata este o afecțiune autoimună care determină sistemul imunitar să atace foliculii de păr, rezultând pete fară păr, care pot varia în dimensiune. În unele cazuri, poate duce la căderea totală a părului. Pe lângă pierderea părului de pe scalp, unele persoane cu alopecie areata își pierd părul din sprâncene, gene sau alte părți ale corpului.
Efluviul anagen implică o cădere rapidă a părului. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza tratamentului cu radiații sau chimioterapiei. De obicei, părul va crește după încetarea tratamentului.
Efluviul telogen este un tip de cădere bruscă a părului care rezultă dintr-un șoc emoțional sau fizic, cum ar fi un eveniment traumatic. Se poate întâmpla și din cauza modificărilor hormonale, cum ar fi cele care se întâmplă după naștere, după menopauză.
Tinea capitis este o infecție fungică care poate afecta scalpul și firul de păr. În acest caz în mod obligatoriu se solicită sfatul dermatologului. Netratata poate duce și la cicatrici la nivelul scalpului.
Tratamentul căderii părului
Tratamentul căderii părului este o tematică contradictorie, un subiect mult studiat. Aceste studii arată că de primă intenție ar fi un tratament local, dar cert este că fără aport de nutrienți, nu apar rezultatele mult așteptate, așadar se găsesc o mulțime de suplimente alimentare anticădere sau pentru creșterea părului. Important este să cereți sfatul farmaciștilor înainte de a începe un asemenea tratament. Compoziția produselor nu pare a fi una complicată, dar și mineralele, respectiv vitaminele pot avea contraindicații sau indicații speciale.
Tratamentul local, poate cel mai bine cunoscut, ar fi pe bază de substanța activă minoxidil. Această substanță are un istoric interesant, care merită cunoscut. Inițial a fost studiat pentru efectele antihipertensive prin efectul vasodilatator. În urma studiilor, cercetătorii au observat o reactive adversă care a ridicat posibilitatea de alte indicații. Au constatat că această substanță, favorizează creșterea părului. Astfel, au început studierea minoxidilului aplicat local. În 1988 FDA (Food and Drug Administration) a aprobat prima formulă cu minoxidil cu denumirea de “Rogaine”, nu Regain cum o cunoaștem acum. FDA inițial a considerat că denumirea Regain ar fi derutantă.
Momentan se găsește soluție cu minoxidil de 2%-pentru femei și de 5%-pentru bărbați. Se consideră un produs eficient, dar efectele nu sunt pe termen infinit. Studiile arată că este eficient cât timp se utilizează și încă 3-4 luni după oprirea tratamentului. Astfel, se recomandă cure de 2-3 luni cu soluție sau spumă de minoxidil, două aplicări pe zi, cu 3-4 luni pauză.
Se pot regăsi și alte soluții, serumuri pentru oprirea căderii părului, cu vitamina B5, B6, B8, extract de Gingko biloba, extract de urzică, extract de mei. Fiecare persoană care se lupra cu această problemă trebuie să găsească produsul la care organismal reacționează cel mai bine.
Putem preveni căderea părului?
Această tematică îngrijorează multe persoane. Ce se poate face să oprim sau măcar să încetinim căderea părului? Căderea părului datorită vârstei înaintate, chelia naturală, nu se poate opri din păcate. Dar sunt aspecte care pot ajuta în încetinirea acestui proces, prin protejarea părului de daune care pot duce în cele din urmă la rărire. Așa cum tot organismul nostru este expus la o mulțime de factori cu efect negativ asupra noastră, nu trebuie să uităm că și părul ține de acest organism. Aerul poluat, tempaturile crescute sau chiar foarte scăzute, afectează și calitatea părului. Dacă nu ar fi de ajuns acești factori, mai expunem și în mod voit stresului provocat de uscător de păr, ondulatoare, placă de păr, vopsele de păr permanente, decoloranți și multe altele. Toate aceste metode ar avea scopul de a oferi aspect mai plăcut, dar în interior părul suferă. Trebuie să se acorde atenție crescută și îngrijirii părului în mod corespunzător.
Pentru a preveni deteriorarea părului, care poate provoca căderea părului, există câteva reguli bazale:
• Lăsați părul de culoarea și textura naturală
• Evitați împletiturile strânse
• Folosiți produse potrivite tipului de păr și cu frecvența recomandată
• Folosiți perie moderat rigidă
• Periați corespunzător:
oFolosind o perie adecvată, aplicați mișcări complete de la scalp până la vârfurile părului
oEvitați să vă periați părul atunci când este ud, când este deosebit de fragil
oPe păr ud se folosește doar peria cu dinți largi.
Suntem conștienți că nu se pot respecta toate deodată, dar dacă se bifează multe de pe listă, părul deja se va simți mult mai hidratat și sănătos. Dacă nu este o opțiune să nu expunem părul la diferite tratamente, cel puțin trebuie să se respecte timpul de recuperare și trebuie să se folosească produse care ajută procesul de regenerare.
Șampon energizant- BABE Laboratorios
Aș dori să vă prezentam produsele de la BABE Laboratorios, care se bucură de succes mare în 54 țări și 4 continente.
De anul acesta produsele lor se găsesc și la noi în țară, exclusiv în farmaciile Dona. BABE Laboratorios a fost fondat în anul 1994, cu misiunea de a găsi soluții eficiente pentru problemele de zi cu zi ale pielii. Oferă produse dermato-cosmetice cu eficiență dovedită, testate și pe piele sensibilă inclusiv pe zona perioculară, zona intimă și pe pielea copiilor. Toate produsele sunt adaptate la pH-ul pielii.
În momentul de față se găsesc în farmaciile noastre produse pentru față, corp și păr, atât pentru adulți cât și pentru copii, ingredientele fiind atent selecționate.
În acest articol am dori să vă prezentăm șamponul energizant, un șampon potrivit împotriva căderii părului, dar în același timp prin ingredientele sale, stimulează creșterea părului și circulația capilară.
Pe lista ingredientelor active putem regăsi:
• extract de Ginkgo biloba (cu activitate vasoreglatoare care crește fluxul sanguin)
• extract de Cinchona (are proprietăți regenerative care ajută la întărirea părului slab și la prevenirea căderii acestuia).
Prin aceste ingredient stimulează faza de creștere a părului, activează circulația capilară, oferă rezistență părului.
O altă proprietate importantă a produsul este faptul că reglează și secreția de sebum, unul dintre principalele motive ale căderii părului, astfel oferă acțiune anticădere și printr-un mecanism indirect.
Șamponul energizant de la BABE Laboratorios este potrivit pentru toate tipurile de piele și păr, dar se recomandă cu prioritate persoanelor care se luptă cu căderea părului. Revitalizează părul de la rădăcină, reducând inclusiv căderea sezonieră.
Majoritatea șampoanelor anticădere lasă părul neplăcut la atingere, fară volum, dar NU și șamponul energizant din gama BABE Laboratorios. Datorită componentelor oferă vitalitate, volum, dar în același timp prin ingredientele hidratante, lasă părul moale și mai ușor de pieptănat.
Indiferent de cauza căderii părului, solicitarea asistenței medicale poate ajuta în identificarea cauzelor care stau la baza problemei. Tratamentele pentru căderea părului au rată de succes mai mare dacă sunt începute devreme.Chiar dacă căderea părului este ereditară, există tratamente care pot ajuta la încetinirea căderii părului. Înainte de a începe orice tratament, de preferat ar fi să solicitați sfatul unui specialist în domeniul medical.
Bibliografie:
1. https://www.thequint.com/brandstudio/hair-fall-difference-men-women#read-more
2. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/understanding-hair-loss-treatment
3. https://www.healthline.com/health/hair-loss#causes
4. https://laboratoriosbabe.com/ro/product/energising-shampoo/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34159872/
6. https://consultqd.clevelandclinic.org/male-and-female-pattern-hair-loss-a-guide-to-clinical-presentations-and-diagnosis/
7. https://wimpoleclinic.com/blog/why-is-hair-loss-more-common-in-men-than-women/
8. https://fldscc.com/2021/02/28/differences-between-male-and-female-hair-loss/
9. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16921-hair-loss-in-women
10. https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/diagnosis-treat
11. https://scandinavianbiolabs.com/blogs/exclusive-blog/hair-loss-types-and-causes?trc_gcmp_id=17223823580&utm_campaign=PMAX_EU&gclid=Cj0KCQiAn4SeBhCwARIsANeF9DKXNL7G5JTdFnjLYIyYl7ach3SNFvGImsGGlv824Vfxee2VMzy8NtcaAmgAEALw_wcB