
Bursita
Dona20/08/2020Bursita este o afecțiune dureroasă, neplăcută cauzată de inflamația acută sau cronică a bursei seroase. Ca să înțelegem mai ușor despre ce este vorba, bursa este orice cavitate sau potențială cavitate cu formă de sac care conține lichid și este localizată acolo unde există frecare – de exemplu unde tendoanele și mușchii trec peste proeminențe osoase. Acest tip de inflamație apare cel mai frecvent la umăr, cot și șold.
Ne cauzează dureri greu de suportat și ne limitează mișcările de aceea trebuie să ne adresăm de urgență unui medic pentru investigații și stabilirea diagnosticului și tratamentului.
Bursita poate fi cauzată de o traumă sau de o infecție
Bursita poate fi cauzată de o traumă prin lovire sau suprasolicitare cronică, de exemplu dacă facem un efort neobișnuit sau o întindere și în locul respectiv se produce o inflamație și se acumulează lichid.
Poate fi cauzată și de o artrită inflamatorie, dar și existența unei infecții acute sau cronice cu diferiți germeni la nivelul bursei respective (de exemplu, stafilococul auriu).
Dacă nu este tratată corect, această afecțiune se poate croniciza și, în timp, ne va fi afectată ireversibil mobilitatea.
Cum se manifestă bursita
Avem o durere accentuată, uneori foarte greu de suportat, atunci când vrem să efectuăm anumite mișcări, chiar și cele mai banale. Apar edemul dacă bursita are o formă mai ușoară și crește sensibilitatea locală. Dacă est evorba de o afectare mai gravă, atunci articulația din proximitate se inflamează, deci durerea este pe o arie mai extinsă și resimțim mai acut limitări la nivelul mobilității. În cazul existenței unei infecții locale, apare și febra, iar zona respectivă este mai caldă decât de obicei.
Cum ne tratăm
Diagnosticul se stabilește clar doar în urma unor investigații specifice și anume analize de laborator care determină dacă este vorba de o infecție locală, ce tip de germen este și la ce antibiotice este germenul sensibil. Tratamentul include medicamente pentru tratarea infecției, analgezice și antiinflamatorii, aplicarea de comprese reci aplicate local, fiozioterapie, inclusiv terapie laser.
Pe lângă tratament și exercițiile de terapie strict recomandate de medic, când avem bursită, trebuie să stăm obligatoriu în repaos până la refacerea completă pentru a evita complicațiile pe termen lung. Trebuie să avem o alimentație bogată în fructe, vegetale și legume și să ne hidratăm suficient.