Bullyingul suferit în copilărie ne afectează pe viață copiii

Dona06/06/2020

Știm deja că violența domestică își pune amprenta asupra copiilor noștri pe termen lung. Conform cercetătorilor de la King’s College London, efectele negative ale bullyingul pot fi observate după 40 de ani la persoana care a fost victima unui astfel de comportament. Deși rezultatele studiului au fost publicate în 2014, acestea rămân valide și astăzi. Cercetătorii își ridică semne de întrebare asupra problemelor de sănătate pe termen lung ale adulților respectivi, creșterea numărului celor afectați de diferite probleme de comportament și de sănătate mentale și a implicațiilor socio-economice ale acestor afecțiuni.

Ce ne arată concret studiul

Eșantionul include 7771 de copii care au fost victimele bullyingului când aveau vârsta de 7-11 ani și anume: 28% dintre ei au fost supuși bullyingului în mod ocazional și 15% frecvent. Acești copii au fost urmăriți de echipa de cercetători până la împlinire avârstei de 50 de ani.

Dr Ryu Takizawa, care a condus echipa de cercetare în numele Institutului de Psihiatrie (King’s College London) a declarat că efectele negative ale bullyingului au rămas evidente patru decade mai târziu, fiind persistente și omniprezente în viața adultă a victimelor, afectându-i din punct de vedere medical, social și economic.

Astfel, aceste persoane au o probabilitate mai mare să aibă o sănătate fizică și psihică și cognitivă precară (mai puțin bună) când au atins pragul vârstei de 50 de ani. Cei din eșantion au demonstrat un risc mai ridicat de depresie, de tulburări de anxietate și tendințe suicidale.

Au o probabilitate mai mare de a rămâne la un nivel scăzut de educație formală, în timp ce la bărbații din eșantion s-a înregistra o rată ridicată a șomajului și un nivel mai scăzut de venituri.

Din punct de vedere social, aceste victime au probleme de relaționare și de calitatea vieții. Își dezvoltă și mențin mai greu relații, obțin mai greu susținere socială și cei mai mulți nu sunt mulțumiți de viața lor.

Victimele în copilărie ale bullyingului au o probabilitate mai mare de a deveni obezi

Același studiu arată că agresiunile repetate la care au fost supuși în copilărie, au crescut incidența obezității și a inflamațiilor în rândul victimelor, unul dintre factorii de risc pentru afecțiuni cronice severe (precum atacul de cord sau diabetul de tip 2).

26% dintre victimele femei erau deja obeze la vârsta de 45 de ani, comparativ cu numai 19% dintre persoanele care nu au fost niciodată victimele bullyingului. IMCul a fost mai ridicat la toate victimele, indiferent de gen, comparativ cu persoanele care nu au fost supuse unor astfel de agresiuni.

Expunerea frecventă la bullying a fost cauza demonstrată a unor nivele mai ridicate de inflamații la adulții victime ajunși la mijlocul vieții. Atenție! Nivelul ridicat de proteină C reactivă este asociat cu un risc crescut de atac de cord și ateroscleroză. Nivelul ridicat de fibrinogen înregistrat la aceleași persoane din eșantion este asociat cu riscul de apariție a trombilor (cheaguri de sânge).

De aceea bullyingul este un fenoment negativ major care trebuie luat foarte în serios

Asta explică de ce comunitatea internațională, psihologii și psihiatrii au pus mai mult accent pe necesitatea unor politici și măsuri concrete de combatere a bullyingului, mai ales în instituțiile de învățământ.

Și noi, părinții, avem un rol important în acest demers. Alte studii arată că este nevoie să le fim aproape copiilor noștri mai mult ca în alte vremuri, deoarece sunt supuși unor presiuni mai mari. Mai mult, copiii și tinerii care sunt agresori, copiază comportamente sau sunt influențați de comportamente agresive la care sunt expuși la rândul lor.

Ce putem face

Pentru a nu deveni victime sau a nu suferi de efecte egative pe termen lung, copiii noștri au nevoie să îi învățăm cum să reacționeze în astfel de situații. Să le explicăm că în spatele agresiunilor se află nevoia de putere, de control, absența sau neimplicare părinților, situații traumatizante din propriile familii sau anturaj. Să îi învățăm cum pot reacționa pentru a dezarma sau descuraja agresorii.

Copiii noștri au nevoie să știe permanent că sunt apreciați, iubiți, importanți și protejați. Să le susținem și cultivăm stima de sine și încrederea. Să îi ascultăm chiar și când nu ne spun prea multe. Să îi facem să vorbească despre dificultățile prin care trec și să intervenim rapid, fără amânare, folosind pârghiile legale și procedurale, pentru a-i proteja. Să consultăm specialiști (psihoterapeuți) pentru a interveni cât mai devreme pentru a nu regreta mai târziu.

Salvați Copiii România ne pune la dispoziție resurse despre bullying, gândite pentru copii, părinți și profesori în cadrul unui proiect dedicat Scoli fara bullying.


Aboneaza-te la Newsletter