soare insolație

Bucură-te de soare, dar evită insolația

Dona02/07/2021

Fie că alegi să mergi la plajă, stai în curtea proprie, mergi la piscină sau să ieși într-un parc, bucură-te de soare cu inteligență! Insolația este o urgență medicală care îți poate pune viața în pericol în urma unei supraexpuneri la soare și/ sau caniculă.

Oricât de bună ar fi, starea ta de sănătate poate fi afectată și dacă stai la umbră într-o zi caniculară. Cu cât se cumulează mai mulți factori, precum oboseală, stres, stat soare și căldură, hidratare insuficientă, cu atât crește riscul pentru oricare dintre noi.

Mai multă atenție trebuie să aibă persoanele cu afecțiuni cronice, cei cu afecțiuni acute sau care sunt în perioada de convalescență , femeile însărcinate și care au născut recent, copiii și vârstnici. Organismul acestora va fi mai afectat de schimbările determinate în organism de insolație și de supraexpunerea la căldură.

Concret, ce trebuie să faci

Oricât de tentant este să te bucuri de un sfârșit de săptămână însorit, alege intervale orare în care temperatura ambiantă este mai puțin ridicată, adică la primele ore ale dimineții. Dacă totuși ești în vacanță, atunci stai într-un spațiu semi-acoperit. Dacă are și un sistem de răcorire, atunci este și mai bine.

Alternează statul afară cu statul în spații cu temperatură (semi) controlată, altfel organismul tău, chiar dacă nu va face insolație, se va resimți după expunerea prelungită la căldură. Fă dușuri dese!

Evită spațiile exterioare unde, chiar dacă sunt parțial acoperite dar nu sunt suficient ventilate și resimți zăpușeala. Cred că ți s-a întâmplat să vrei, în vacanță, să iei prânzul la o terasă cu umbrele și să descoperi că nu poți respira.

Pe tot parcursul zilei trebuie să te ferești de supraexpunerea la ultraviolete și să folosești dermatocosmetice cu factor de protecție solară adecvat nevoilor tale, ochelari de soare și pălărie sau șapcă.

Consumă multă apă, cât mai rece, fructe și legume proaspete. Recomandarea medicilor este să eviți și orice sursă de cofeină și alcool deoarece nu te ajută, dimpotrivă, te deshidratează.

Alege haine ușoare dar care să îți ferească pielea de soare și să prevină modificările nedorite (îmbătrânire, apariția petelor) sau arsurile! Le poți stropi periodic cu apă rece ca să îți ajuți temperatura corpului să se păstreze în niște limite confortabile.

În plus, trebuie să te odihnești, să îți iei tratamentul dacă ai vreo afecțiune și să nu depui efort ridicat (deoarece crește gradul de deshidratare în zilele călduroase sau caniculare).

Care sunt simptomele că ai stat prea mult la soare și ai făcut insolație

Dacă ai stat afară în căldură, chiar și la umbră, reacționează de la primele simptome ale insolației.

  • Piele înroșită, posibil și dureroasă
  • Senzație acută de sete, și deshidratare
  • Temperatura ridicată a corpului ≥40, cu sau fără frisoane
  • Pulsul mărit
  • Stare de rău, amețeală, confuzie și sau leșin
  • Diminuarea sau lipsa controlului motric
  • Lipsa transpirației
  • Dureri în membre și de stomac
  • În cazuri grave, incapacitatea de a răspunde, pierderea cunoștinței și comă.

Dacă prezinți aceste simptome, sau le observi la altcineva, trebuie să iei imediat măsuri. Află mai multe despre insolație și ce trebuie să faci aici.


Aboneaza-te la Newsletter