
Bronșita
Dona18/07/2022Ce este bronșita
Bronșita este o infecție a bronhiilor (căi respiratorii inferioare ale plămânilor), care provoacă iritarea și inflamarea acestora. Această inflamație determină o producție crescută de mucus. Pereții căilor respiratorii produc acest mucus pentru a reține praful și alte particule care altfel ar putea provoca iritații. Pentru a putea elimina acest mucus în exces se declanșează o tuse expectorantă care este unul din simptomele bronșitei. Bronșita poate provoca, de asemenea, dureri de gât și respirație șuierătoare.
Tipuri de bronșită
Bronșita poate fi acută sau cronică:
Bronșita acută este o inflamație temporară a căilor respiratorii care provoacă tuse și mucus. Cele mai multe simptome ale bronșitei acute durează până la 2 săptămâni. La unele persoane tusea poate dura până la 8 săptămâni. Bronșita acută poate afecta persoane de toate vârstele, dar apare mai ales la copiii sub 5 ani. Este mai frecventă iarna și apare adesea după o răceală obișnuită, o durere în gât sau gripă.
Bronșita cronică este descrisă de o tuse productivă zilnică care durează 3 luni pe an și cel puțin 2 ani la rând. Aceasta afectează mai ales adulții cu vârsta peste 40 de ani. Este mai frecventă în rândul fumătorilor. Fumul de țigară și substanțele chimice din țigări agravează bronșita și cresc riscul de a dezvolta bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC).
Cauzele bronșitei
Infecții virale și bacteriene. Bronșita este cauzată, de obicei, de un virus. Mai rar, poate fi cauzată și de o bacterie. Bronșita acută poate apărea după o răceală obișnuită, gripă sau alte infecții virale la nivelul tractului respirator superior. De asemenea, poate apărea la persoanele cu sinuzită cronică, alergii sau la cele cu amigdale și adenoizi măriți. Poate fi gravă la persoanele cu boli pulmonare sau cardiace. Pneumonia este o complicație care poate fi cauzată de formele grave de bronșită.
Fumul de țigară. Fumatul este principala cauză a bronșitei cronice. Aceasta afectează atât fumătorii cât și persoanele care fumează pasiv. Persoanele cu bronșită cronică dezvoltă adesea o altă boală pulmonară legată de fumat, numită emfizem, în care alveolele pulmonare se deteriorează, provocând dificultăți de respirație.
Substanțe iritante. Bronșita poate fi declanșată de inhalarea unor substanțe iritante, cum ar fi smogul, substanțele chimice din produsele de uz casnic, substanțe iritante la locul de muncă (praf de cereale, fibre de țesături, amoniac, clor, azbest, acizi puternici etc.) Aceasta este uneori denumită “bronșită profesională” și, de obicei, se ameliorează odată ce nu mai sunteți expus la substanța iritantă.
Semne și simptome
Principalul simptom al bronșitei este o tuse puternică. De obicei tusea este productivă, iar mucusul expectorat este de culoare galben-gri. Alte simptome ale bronșitei sunt similare cu cele ale altor infecții, cum ar fi răceala sau sinuzita, și pot include:
– Tuse, mai întâi uscată (neproductivă), mai târziu, se produce mult mucus
– Dureri în piept, dureri de cap, dureri de gât, dureri de spate și musculare
– Frisoane, febră
– Senzație de oboseală
– Rinoree, nas înfundat
– Dificultăți respiratorii
– Respirație șuierătoare
Dacă aveți bronșită, tusea poate dura câteva săptămâni după ce celelalte simptome au dispărut. De asemenea, este posibil să constatați că tusea continuă să vă cauzeze dureri la nivelul mușchilor pieptului și ai abdomenului. Unele persoane pot avea dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare, din cauza căilor respiratorii inflamate. Totuși, acest lucru este mai frecvent în cazul bronșitei cronice.
Bronșita cronică este adesea cunoscută sub numele de bronșită cronică obstructivă pulmonară (BPOC). Adesea, simptomele sunt mai grave iarna, iar pe an sunt cel puțin două crize. Simptomele BPOC pot include:
– respirație șuierătoare
– dispnee la efort
– tuse persistentă expectorantă
– infecții respiratorii frecvente
Diagnostic
Pentru stabilirea diagnosticului se va întocmi istoricul medical și se vor efectua unui examen fizic. Pot fi efectuate teste pentru a exclude alte boli, cum ar fi pneumonia sau astmul.
Oricare dintre aceste teste poate fi folosit pentru a ajuta la confirmarea unui diagnostic:
– Radiografie pulmonară. Aceasta este o examinarea radiologică care furnizează imagini ale inimii, plămânilor, căilor respiratorii inferioare, vaselor de sânge, coloanei vertebrale si pereților toracici. Aceasta poate arăta prezența lichidului sau a aerului în plămâni.
– Pulsoximetrie. Un pulsoximetru este un aparat mic care măsoară nivelurile de oxigen din sânge.
– Examen de spută. Testarea sputei pe care o expectorați este necesară pentru a identifica microorganismul care cauzează infecția.
– Testarea funcției pulmonare. Acestea sunt teste care ajută la măsurarea capacității plămânilor de a mișca aerul în și din plămâni (ex: Spirometrie).
Tratamentul pentru bronșită
Tratamentul pentru bronșită depinde de tipul de bronșită acută sau cronică. Adesea, bronșita acută nu are nevoie de tratament. Dacă simptomele sunt deranjante se pot folosi:
– Medicamente expectorante pentru a ușura tusea și eliminarea excesului de mucus.
– Decongestionante nazale cu acțiune vasoconstrictoare pentru a ușura respirația (nu se folosesc mai mult de 7 zile).
– Antiinflamatoare locale pentru durerile de gât
– Analgezice și antiinflamatoare pentru a trata febra, durerile de cap, spate, musculare.
– Antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene care nu trec de la sine (doar la recomandarea medicului).
Bronșita cronică, considerată a fi o boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), nu este vindecabilă. Simptomele pot fi tratate folosind o varietate de metode, inclusiv medicamente, terapie cu oxigen, reabilitare pulmonară, intervenție chirurgicală sau o combinație a acestora.
Clasele de medicamente care pot fi utilizate pentru a trata bronșita cronică includ:
Antibiotice pentru tratarea agravării tusei, a dificultății respiratorii și a producției de mucus cauzate de infecții.
Corticosteroizii sunt folosiți pentru a reduce umflarea și producția de mucus. Acest tip de medicamente antiiflamatoare poate avea multe efecte secundare, inclusiv umflarea picioarelor și a mâinilor, modificări ale dispoziției, creșterea poftei de mâncare și a greutății corporale, probleme cu somnul, precum și altele mai grave, cum ar fi diabetul, risc mai mare de infecții, osteoporoza și cataractă. Astfel, se vor administra doar cu acordul medicului.
Bronhodilatatoare pentru a menține mușchii din jurul căilor respiratorii relaxați, astfel încât căile respiratorii să rămână deschise. Există bronhodilatatoare cu acțiune prelungită și bronhodilatatoare cu acțiune rapidă. Cele din urmă sunt deosebit de utile în cazul unor crize de bronhoconstricție pulmonară.
Complicații
Pneumonia este cea mai frecventă complicație a bronșitei (1 din 20 de cazuri de bronșită cauzează pneumonia). Aceasta apare atunci când infecția se răspândește mai departe în plămâni, provocând umplerea cu lichid sau puroi a alveolelor pulmonare. De obicei, cazurile ușoare de pneumonie pot fi tratate cu antibiotice la domiciliu. Cazurile mai grave pot necesita internarea în spital. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta pneumonie includ:
– persoanele în vârstă
– persoanele care fumează
– persoanele cu alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, de ficat sau de rinichi
– persoanele cu un sistem imunitar slăbit
Prevenție
– Dacă fumați, încercați să vă opriți imediat, deoarece fumatul agravează bronșita și crește riscul de a dezvolta emfizem. Încetarea fumatului în timp ce aveți bronșită poate fi, de asemenea, ocazia perfectă pentru a renunța complet la fumat.
– Insistați ca alții să nu fumeze în casa dumneavoastră.
– Stați departe sau încercați să reduceți timpul petrecut în preajma lucrurilor care vă irită căile respiratorii (nas, gât și plămâni). Printre iritanți se pot număra praful, mucegaiul, părul de animale, poluarea aerului, fumul și produsele de curățare.
– Tratați infecțiile căilor respiratorii superioare.
– Aveți o dietă sănătoasă.
– Spălați-vă des pe mâini. Folosiți apă și săpun. Dacă nu puteți folosi apă și săpun, folosiți un dezinfectant pentru mâini care conține alcool.
– Asigurați-vă că sunteți la zi cu vaccinurile împotriva gripei.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3993-bronchitis
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/bronchitis
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/acute-bronchitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchitis/symptoms-causes/syc-20355566