
Boala cronică renală, o afecțiune gravă, silențioasă
Dona04/03/2020Deoarece boala cronică renală este o afecțiune foarte gravă, cronică, progresivă, singura modalitate de a o diagnostica din timp este să ne facem anual analize de sânge care să includă și un set pentru evaluarea funcției renală. Altminteri este o boală insidioasă, care prezintă simptome doar în stadiu avansat, când deja rinichii ne sunt ireversibil afectați.
Simptomele bolii cronice renale
Dacă avem stări de oboseală (accentuată sau greu de explicat), reținem apă (ni se umflă mâinile, picioarele, încheieturile), avem probleme de respirație, stări de rău / vomă și / sau eliminăm sânge când urinăm, atunci trebuie să ne adresăm de urgență unui urolog. Acestea sunt simptome ale unui stadiu avansat al bolii cronice renale (BCR).
Care sunt factorii de risc
Unii dintre noi avem un risc mai crescut de al face BCR dacă avem un istoric familial, hipertensiune, diabet sau anumite afecțiuni precum: cele specifice aparatului urinar (infecții recurente, litiaza renală, pielonefrita, glomerulonefrită, rinichi polichistic, afecțiuni ale prostatei), defecte congenitale ale rinichilor, lupus, ateroscleroză și patologii vasculare. Anumite tratamente luate pe termen lung afectează funcția renală (antiinflamatorii nesteroidiene, inclusiv aspirină și ibuprofen). Vârsta înaintată este un alt factor de risc; se estimează că la categorie de vârstă 65-74, 1 din 5 bărbați și 1 din 4 femei au BCR. Fumatul crește suplimentar riscul de BCR la persoanele din categoriile de mai sus.
Dacă avem probleme renale, atunci este bine să nu ne neglijăm tratamentul și consultațiile periodice. Infecțiile urinare recurente netratate la timp sau complet conduc la afectarea funcției renale în timp și cresc riscul pentru BCR.
Prevenția și tratamentul bolii cronice renale
Din păcate, boala cronică renală este progresivă și ireversibilă. Necesită monitorizare atentă, tratament și dializă (cu toate complicațiile, riscurile și afectarea calității vieții pacientului). În timp, conduce la insuficiență renală. De aceea, singura modalitate de a o preveni este prin monitorizarea funcției renale (uree, creatinină, sumar de urină) alături de alți indicatori, anual, în cadrul analizelor de screening.
Persoanele cu hipertensiune arterială, obezitate, diabet, sindrom metabolic trebuie să urmeze cu strictețe indicațiile medicilor privind tratamentul și modificarea stilului de viață și să își facă regulat investigațiile și analizele recomandate.
De asemenea, trebuie să ne automedicăm cu măsură și numai dacă avem cu adevărat nevoie.