Boala cronica de rinichi poate trece neobservată până devine prea târziu

Dona25/09/2019

Boala cronică de rinichi este o afecţiune care de multe ori rămâne neobservată până la apariția simptomelor grave, în ciuda faptului că este periculoasă deoarece poate evolua către moartea rinichilor şi crește riscul de îmbolnăviri cardiovasculare.

În general, boala cronică de rinichi nu are simptome evidente, motiv pentru care foarte puţine dintre persoanele afectate ajung să fie diagnosticate la timp. Prin urmare, persoanele afectate ajung la medic abia când pierd mare parte din funcția renală.

Persoanele predispuse la boala cronică de rinichi sunt cele ale căror rude de gradul I au sau au avut probleme renale care au necesitat sau necistă un transplant renal. De asemenea, cu risc mai mare sunt persoanele hipertensive, cele care au diabet zaharat și/sau boli cardiovasculare și fumătorii.

Totuși, dacă este diagnosticată din pripă, boala poate fi încetinită și chiar stopată. Pentru aceasta se recomandă efectuarea anumitor analize în mod regulat, examenul de urină – care contribuie la verificarea prezenţei proteinelor în urină – și teste uzuale de sânge, care să includă creatinina serică.

De asemenea, este important să se ”citească” simptomele posibile. Acestea sunt: acumularea de lichide în țesuturi manifestată prin umflarea membrelor inferioare, a feței, sau a mâinilor, stare de moleșeală inexplicabilă, lipsa poftei de mâncare, grețuri, paloare, piele uscată, tensiune mărită în mod inexplicabil, infecții urinare repetate.

Prevenția în cazul bolii cronice de rinichi presupune menţinerea unui stil de viaţă sănătos, reducerea aportului de sare, controlul greutăţii, renunţarea la fumat şi evitarea excesului de medicamente, dar și controlul presiunii arteriale, a proteinuriei şi a glicemiei.

De asemenea, este indicat un control medical care să includă analize precum hemoleucograma, glicemia, ureea, creatinina, probe de urină și ecografia abdominală, o examinare a prostatei pe an pentru bărbații trecuți de 45 de ani și vizite anuale la ginecolog în cazul femeilor.

Nivelul glicemiei şi al colesterolului trebuie menținute în limite normale, la fel și cele ale tensiunii, iar cantiatea de sare consumată trebuie minimizată.

De asemenea, în fiecare zi trebuie consumată o cantitate suficientă de apă.

Greutatea corporală normală este deosebit de importantă prin eliminarea sedentarismului, adoptarea unui stil de viaţă activ și o alimentaţie echilibrată, săracă în alimente procesate și bogată în fructe și legume crude.

Consumul de alcool trebuie redus, iar fumatul trebuie stopat.


Aboneaza-te la Newsletter