
Boala arterială coronariană
Dona14/02/2021Boala arterială coronariană este cauzată de afectarea fluxului sanguine prin arterele coronare, cel mai adesea din cauza depunerilor de grăsime pe pereții acestora. Astfel, fluxul sanguin este obstrucționat parțial sau total și întregul organism suferă.
Este o afecțiune care apare la pacienții cu diabet, hipercolesterolemie și/ sau hipertensiune arterială.
Este una dintre primele cauze de deces în lume, la pacienți de ambele sexe. Dar, conform statisticilor, afectează diferit bărbații decât femeile. Astfel, conform unor statistici din SUA mortalitatea este de 6,1 ori mai mare la bărbații de rasă albă din categoria de vârstă 35-44 de ani. Iar rata mortalității ajunge de 1 la 100 la pacienții din grupa de vârstă 55-64 de ani. În cazul femeilor, riscul este crește la cele care iau contraceptive orale și la cele la menopauză.
Cum se manifestă și ce investigații sunt necesare pentru diagnostic
Se manifestă prin ischemie silențioasă, angină pectorală, sindroame coronariene acute (adică angină instabilă și infarct miocardic) și deces subit din cauză cardiacă.
Așadar, pe lângă controalele regulate preventive anuale, trebuie să te adresezi unui medic dacă ai unul dintre următoarele simptome:
- Dureri în piept (angină)
- Probleme de respirație (ai dificultăți sau respiri sacadat)
- Dureri la nivelul corpului care nu pot fi explicate (nu ai o gripă, nu ai alte afecțiuni care să le cauzeze, nu ai suferit un traumatism)
- Nu te simți bine, ai stări de greață.
Dar trebuie să reții că nu la toți pacienții această boală prezintă aceste simptome, așadar mergi periodic la medic pentru screening. Dacă ai hipertensiune arterială, ai un risc mai ridicat de a face boală arterială coronariană. Dacă ai și valori mai ridicate ale colesterolului și/ sau diabet, atunci riscul crește semnificativ.
Când mergi la cardiolog, pe lângă analiza simptomelor, trebuie să efectueze analize de laborator, investigații de specialitate (precum ECG, CT, RMN), un test la efort și, uneori, chiar angiografie coronariană. În funcție de rezultate, medicul va stabili și tratamentul necesar.
Ce poți face este să reduci riscul sau să controlezi factorii de risc pentru boala arterială coronariană
Apariția acestei afecțiuni este influențată foarte mult de stilul de viață al fiecăruia dintre noi. Dacă vei controla acești factori de risc, atunci șansele ca să faci boală arterială coronariană vor scădea considerabil.
În principal, este vorba de o alimentație echilibrată cu un control mai strict asupra lipidelor astfel încât să ții sub control colesterolul (LDL) și să previi ateroamele (depunerea grăsimii pe pereții vaselor de sânge).
Dar mai există alți patru factori importanți de risc și anume: fumatul, consumul regulat de alcool în cantități ridicate, obezitatea și sedentarismul.
Cum se tratează
Fiind o afecțiune cu cauze complexe și tratamentul bolii arteriale coronariene este unul complex și succesul lui depinde în majoritate de pacient. De aceea, pe lângă tratament medicamentos și uneori angioplastie sau intervenție chirurgicală, toți pacienții trebuie să adopte un stil de viață echilibrat, cu efort fizic regulat, o alimentație sănătoasă și, mai ales, să renunțe la fumat.
Așadar, dacă ești unul dintre pacienții cu risc, ai grijă mai abitir de sănătatea ta și respectă întocmai tratamentul pentru afecțiunile tale. Nu uita să mergi la toate controalele și investigațiile și să îi semnalezi medicului sau echipei medicale care te monitorizează orice schimbare a stării tale!